La discuțiile pe tema exploziilor care au avut loc în ultimele zile în republica autoproclamată din estul Republicii Moldova au participat viceprim-ministrul pentru Reintegrare de la Chișinău, Oleg Serebrian, și consilierul pe probleme de securitate al președintei Maia Sandu, Dorin Recean, alături de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, potrivit informațiilor confirmate de purtătoarea de cuvânt a Președinție Republicii Moldova pentru sursa citată.

Prezent la întâlnire ar fi fost și Vitali Ignatiev, așa numitul ministru al afacerilor externe de la Tiraspol, cel care a declarat recent că Republica Moldova ar trebui să încheie un acord de pace cu Transnistria prin care să fie garantată neagresiunea reciprocă, potrivit presei din Moldova. El a propus o „despărțire pașnică”, după modelul Cehiei și Slovaciei.

Între timp, la începutul săptămânii, la Tiraspol, s-a luat decizia stabilirii nivelului „roșu” de amenințare teroristă, potrivit Știri.md. De asemenea, au fost blocate toate examenele elevilor pentru acest an și s-a anulat parada militară din 9 mai. Totul, în contextul incidentelor din ultimele zile.

Autoritățile republicii separatiste transnistrene au reclamat, luni, 25 aprilie că Serviciul de Securitate de la Tiraspol a fost atacat cu lansatoare de grenade, fără să fie înregistrate victime.

Ulterior, pe 26 aprilie, două antene radio au fost distruse în urma unor explozii ce au avut loc în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol.

Republica Moldova a pierdut controlul asupra Transnistriei după ce liderii separatiști proruși și-au declarat independența în 1990. Declarația nu a fost recunoscută de niciun stat membru al Organizației Națiunilor Unite.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News