Alexei Uhaciov a fost comandant de tanc în armata rusă și a luptat în Ucraina încă de la începutul invaziei. Pe 25 martie el a fost rănit, evacuat apoi în Rusia și tratat într-un spital unde, după aproximativ 10 zile, a oferit un interviu tabloidului Moscova Komsomolets.

Articolul a fost publicat cu câteva zile în urmă, la două săptămâni după ce căpitanul, retrimis pe front, a fost ucis în luptă, scrie Defence-UA.

„Seturi de grătare am sudat mai întâi pe toate turelele, apoi le-am scos. În primul rând, este incomod: mitraliera nu se mișcă, antena când este blocată pe grilă și radioul este pornit, conexiunea dispare. Și dacă este un incendiu în mașină, este pur și simplu imposibil să ieși din tanc. De aceea, toți le-au scos și le-au aruncat”, a povestit tanchistul despre o improvizație a armatei ruse apărută la mijlocul anului 2021 pe tancuri, grilaje care ar fi trebuit să protejeze turela.

Tanchistul se plângea în interviu și de faptul că armata ucraineană are un sistem extrem bine pus la punct de apărare și detectare a inamicilor: „Multe poziții ucrainene sunt echipate cu camere, care au fost folosite pentru a localiza și urmări unitățile ruse. Ucrainenii folosesc sisteme optice termice sau UAV-uri pentru a localiza unitățile rusești, apoi trimit acele informații digital pe tablete și apoi suntem atacați rapid cu mortiere. Noi nu am avut asta”.

Un comandant rus rănit pe front, care a criticat problemele cu tancurile, a murit după ce a fost trimis din nou la luptă
Grilaje sudate pe tancurile rusești. Foto: Forțele Armate Ruse

Căpitanul Uhaciov a explicat despre superioritate tehnică a ucrainenilor: „De exemplu, un observator sau un corector echipat cu o termocameră, o tabletă cu hărți electronice, poate transmite coordonatele. Adică, nu pe hărțile de hârtie, ci în tableta electronică, punctul este indicat și coordonatele merg acolo automat”.

El a remarcat, de asemenea, populația civilă ucraineană, care rămâne în teritoriile ocupate temporar: „civilii filmează totul pe telefoane, mișcarea echipamentelor noastre, locația, și trimit în grupuri pe rețelele de socializare, aceste date sunt apoi analizate și suntem atacați”.

Militarul își amintește în interviu că într-o singură zi de luptă lângă Izium, aproximativ 10 vehicule din unitatea sa au fost oprite. Aceasta este o întreagă companie de tancuri. Dar, spune el, doar un singur echipaj a murit, din cauza detonării muniției, ceilalți soldați ruși au fost răniți ușor, susține căpitanul.

Uhaciov descrie, de asemenea, cum a fost atunci când el a fost rănit, fiind evacuat ulterior cu avionul într-un spital din Moscova: „Ultimul lucru pe care l-am văzut a fost Javelin. Racheta a urcat, i-am strigat șoferului-mecanic: întoarce-te! Ca să ieșim din această poziție… Și atât. Racheta a lovit tancul, lângă capacul mitralierei”. Ofițerul nu spune nimic despre soarta soldatului care manevra mitraliera și era în spatele acelui capac.

Un comandant rus rănit pe front, care a criticat problemele cu tancurile, a murit după ce a fost trimis din nou la luptă
Căpitanul Alexei Uhaciov. Foto: Twitter

Defence UA mai scrie că retrimiterea căpitanului în prima linie ar putea însemna că rușii au suferit pierderi grele în rândul personalului militar de pe tancuri și de aceea trimit înapoi specialiștii pe front, chiar dacă au suferit răni în luptă.

Urmărește-ne pe Google News