Există însă o diferență, precizează acesta. „Protecția de care AUR beneficiază din partea unor oficiali este mai mult decât evidentă. Forțele de ordine n-au intervenit pentru că n-au primit ordine să intervină, dar și pentru că nu erau convinse că trebuie să o facă. Este clar că avem oameni în interiorul SRI, Jandarmeriei și al Poliției care au același sistem de valori ca al celor care protestează”, susține Pîrvulescu.

„Oameni cu viziuni antioccidentale sunt și în SRI, și în serviciile de ordine publică, doar că ei sunt numiți patrioți, sunt prezentați drept cei care pun așa-numitele valori naționale înaintea valorilor internaționale, care consideră că integrarea europeană și în NATO este împotriva interesului național. Politizarea excesivă a serviciilor secrete le-a făcut ineficiente. Nu mă refer doar la atacurile permanente împotriva lor, care evident că au avut în vedere slăbirea lor, ci și la toată această bătălie politică pentru influență în interiorul SRI care le-a slăbit, le-a împărțit. 

Sunt oficiali de informații care sunt, din punct de vedere ideologic, apropiați de cei care vor să împiedice certificatul sanitar. De ce? Pentru că se informează din aceleași surse, cunoștințele lor științifice sunt 0, teoria conspirației este în însăși natura SRI. SRI nu se bazează pe cercetare științifică, e doar un element ajutător, totul pleacă de la bănuiala că există o conspirație și de la încercarea de a demonstra conspirația. O asemenea gândire te împiedică de multe ori să vezi realitatea”, crede acesta.

Vorbind despre cei care au participat marți la protestul inițiat de AUR, Pîrvulescu spune că nu crede că „toți sunt niște fasciști sângeroși, cred că sunt și foarte mulți manipulați. În asemenea momente nu prea mai e loc de convingere rațională, e nevoie de stingerea incendiului, iar el este stins de profesioniști, însă la noi, pompierii sunt alături de incendiatori”.

Vedem cum înflorește fascismul, dar nu e nicio noutate. Eu mă aștept la mult mai rău, pentru că asta e logica fascismului, iar ăsta e doar începutul.

Cristian Pîrvulescu, politolog:

„România a devenit bulevard rusesc”

Politologul atrage atenția că protestul organizat de AUR este și o piesă din puzzle-ul geopolitic actual. 

„Bătălia ideologică a fost pierdută în România, și nu mă refer doar la ultimul an. SRI a închis ochii, făcându-se că nu observă ofensiva masivă de teorii conspiraționiste pe care adversarii României o fac. Totul trebuie înțeles în contextul geopolitic în care ne aflăm, în pregătirea ofensivei pe care, din punctul meu de vedere, Rusia o va realiza în Ucraina și pentru a dezechilibra societățile din această zonă.

Vedem cum, în doar câțiva ani, mare parte din opinia publică românească a fost scoasă din zona proeuropeană și adusă în zona antieuropeană de aceste grupări, în mare măsură, fundamentalist-religioase.”

Am pierdut războiul și l-am pierdut pentru că România a devenit bulevard rusesc și asta s-a întâmplat pentru că suntem un stat fără câini, nimeni nu a protejat-o.

Cristian Pîrvulescu, politolog:

„George Simion se dorește un Donald Trump al României”

Pîrvulescu spune că pe agenda grupurilor fundamentaliste nu se află doar vaccinarea, ci și ofensiva împotriva orientării sexuale, împotriva drepturilor femeilor. „Lucrurile au crescut gradual, iar societatea românească a fost virată cu bună- știință și cu rea credință într-o asemenea direcție”, spune politologul. 

George Simion, co-președintele AUR, nu face decât să profite cu succes de curentele fundamentaliste și naționaliste care există, în stare latentă, în societatea românească, este de părere Cristian Pîrvulescu. „Acești legionari care sunt în fața Parlamentului erau acolo și acum 10 ani, și acum 20 tot acolo. În mare măsură, sunt aceiași, susțin aceleași idei, acum au doar o portavoce.”

INTERVIU. Politologul Cristian Pîrvulescu, după incidentele de la protestul AUR: Vedem cum înflorește fascismul. Fără protecție din SRI, Jandarmerie, așa ceva nu era posibil
George Simion | Foto: Inquam Photos/ George Călin

Haosul creat la Parlament face parte din campania electorală pe care George Simion a început-o de ceva vreme în vederea alegerilor prezidențiale din 2024. 

„Simion este prezidențiabil și va candida cu foarte mari șanse. Noi discutăm acum despre o campanie evidentă pentru prezidențialele din 2024. George Simion se dorește nu doar Viktor Orban, cum spunea el, ci Donald Trump al României. Devine reprezentantul poporului, poporul împotriva elitelor, poporul antivaccinist, poporul dreptcredincios”, explică Pîrvulescu. 

„Nu e vorba de accidente în nimic din ce face AUR. Sunt strategii”

Politologul crede că AUR este un pericol real pentru democrația României, însă vinovate de puterea pe care a căpătat-o se fac atât instituțiile de forță ale statului, excesiv politizate, cât și partidele aflate la putere. 

„AUR întotdeauna a acționat așa, nu era altfel nici înainte, numai cine nu i-a urmărit poate fi surprins acum de ce se întâmplă. Nu e vorba de accidente în nimic din ce face AUR, ci de o strategie. Problema e ce caută asemenea personaje în Parlament, cum au putut ajunge acolo, de ce clasa politică a tolerat asta. 

PNL și PSD nu au susținut referendumul pentru familie? Suntem aici tocmai din cauza trădării clasei politice în fața acestor tendințe. Pentru că sunt pe aceeași linie ideologică, iar astăzi se trezesc în fața unui fenomen. Nu cred că toți sunt fundamentaliști religioși, cred că unii au pur și simplu interese economice, financiare. Iar Simion este exact ca Trump, vine pe această tendință. 

AUR nu este altceva decât rezultatul conexiunii dintre fanaticii religioși și naționaliștii. Simion vine pe latura naționalistă, nu pe cea fanatică religioasă, însă acum el încearcă să preia și din această zonă. 

Cristian Pîrvulescu, politolog:

Politicienii români sunt atât de concentrați pe obsesiile lor, încât nu pot vedea lucrurile grave care se petrec în jurul lor nici dacă le atragi atenția, nu le iau în serios. Deci politicienii nu mai pot stinge acum incendiul, dar trebuie să-l controleze, pentru că, la un moment dat, va deveni atât de puternic, încât nu se va mai putea face nimic. Eu nu cred că ăsta e apogeul, mă aștept la lucruri și mai rele.”

Libertatea a întrebat acum mai bine de o lună SRI despre fake news

În urmă cu o lună, ziarul a transmis Serviciului Român de Informații câteva întrebări despre prezența teoriilor conspiraționiste legate de pandemie pe internet.

Libertatea a întrebat „dacă SRI a desfășurat acțiuni în sensul combaterii fake news-ului în această perioadă de pandemie, dacă monitorizează site-uri, pagini, grupuri de social media, dacă a cerut, bunăoară, către Facebook să închidă anumite pagini care făceau și răspândeau fake news, etc?”. Până în acest moment nu am primit niciun răspuns.

Citeşte şi:

Finalul procesului Colectiv: instanța a rămas în pronunțare. Când ar putea fi dat verdictul

Certificatele COVID vor fi valabile doar 9 luni, în UE, fără doza „booster”

Șeful Jandarmeriei, după ce protestatarii au intrat în curtea Parlamentului: „Totul a fost sub control”

Urmărește-ne pe Google News
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
PARTENERI - GSP.RO
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Adela, poliţista de 25 de ani care s-a sinucis în gara din Strehaia, era căsătorită cu un poliţist. Soţul său a fost ultima persoană cu care a vorbit
Observatornews.ro
Adela, poliţista de 25 de ani care s-a sinucis în gara din Strehaia, era căsătorită cu un poliţist. Soţul său a fost ultima persoană cu care a vorbit
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Știrileprotv.ro
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat