Societatea belarusă este împotriva războiului, însă invadarea Ucrainei este posibilă la sfârșitul iernii
Libertatea: Care este atmosfera generală în Belarus? Cum văd belarușii războiul din statul vecin, Ucraina?
Aleksandr Porotnikov: Belarușii nu vor ca statul lor să se implice în războiul din Ucraina, dar trebuie să înțelegem că au apărut și alte probleme interne, cum ar fi cele de sorginte economică. De aceea, războiul nu este la fel de discutat în Belarus ca acum câteva luni. Nu observăm nicio schimbare majoră la nivelul opiniei publice. Majoritatea belarușilor, indiferent că îl susțin pe Lukașenko, pe Putin sau își doresc o victorie a Ucrainei, nu vor ca Belarusul să participe la acest război.
– Dar de unde apar atât de multe previziuni privind invadarea Ucrainei și în special a Kievului de către armata belarusă?
– Aceste prognoze ar putea să se adeverească mai aproape de sfârșitul iernii. Și vă explic de ce. Acum, la Moscova și la Minsk toți speră că vor funcționa doi factori importanți, care îi vor permite Rusiei să iasă învingătoare din acest război prin încheierea unui acord informal cu Occidentul. Se speră că Occidentul va influența Kievul să accepte anumite cedări și atunci vor fi reluate discuțiile despre eliminarea sancțiunilor.
Primul factor de care sunt legate multe speranțe este reprezentat de o nouă ofensivă a armatei ruse în Ucraina, care va fi una de succes după desfășurarea mobilizării. O mare parte din elita politică de la Minsk este ferm convinsă că Rusia va reuși să atingă acest scop. Nu îmi este clar pe ce se bazează ei cugetând în acest mod.
Cel de-al doilea factor ne aduce aminte de o convingere confesională. Se crede că europeanul de rând va îngheța de frig la iarnă fără agenții energetici ruși. Se va produce o destabilizare politică în UE, vor cădea guvernele care au o poziție dură față de Rusia sau Belarus și vor veni la putere cei care vor discuta cu Kremlinul și cu Minskul.
Deocamdată, la Minsk toți așteaptă să se întâmple așa cum am descris eu mai sus și nimeni nu se pregătește de o invadare a Ucrainei care să se producă mâine. Nu observ în momentul de față nicio pregătire a armatei belaruse pentru război și nicio pregătire specială a statului, dar situația se poate schimba de la o săptămână la alta.
Putin va recurge la o escaladare pentru dezescaladare. Nu sunt excluse ciocniri militare cu NATO
– Și ce se va întâmpla dacă niciunul dintre factorii amintiți de dvs. nu vor determina cedări din partea Ucrainei sau schimbări ale politicilor europene față de Rusia?
– Dacă niciunul dintre aceste scenarii nu se va realiza, și sunt convins că planurile Rusiei vor eșua și de această dată, Minskul și Kremlinul vor înțelege, de-abia atunci, că participă la un război de uzură, iar resursele sunt foarte limitate. De aceea, Rusia și Belarus vor fi nevoite să facă unii pași care să determine Occidentul și Ucraina să încheie un acord. Unica soluție pentru Putin este o escaladare radicală și nu numai în cadrul războiului ruso-ucrainean, ci o escaladare a confruntării cu Occidentul în general. Nu exclud că în februarie-martie ar putea avea loc ciocniri militare între Rusia și statele NATO.
– Care va fi scopul acestei escaladări despre care vorbiți?
– Este vorba, de fapt, despre o escaladare necesară pentru o dezescaladare, dar în baza condițiilor Rusiei. Altfel spus, mesajul va fi următorul: „Dacă nu vreți pacea cu binișorul, o să aveți o pace impusă de noi”. Rusia nu are la îndemână foarte multe instrumente pentru a face presiuni asupra statelor NATO. Sunt doar două metode. Este vorba de extinderea geografiei acestui război și apropierea lui de frontierele statelor NATO sau chiar în aceste state. De asemenea, trebuie să vorbim despre folosirea celui mai nou tip de armament, inclusiv a armei nucleare.
Lukașenko cel mai probabil va alege calea lui Mussolini și are o strategie greșită de dialog cu Occidentul
– Mai are vreo șansă Aleksandr Lukașenko să rupă legătura cu regimul lui Putin? Mai poate să treacă de la partea răului la cea a binelui?
– De fapt, Lukașenko se află acum la o intersecție de drumuri. Urmează să facă o alegere istorică importantă: fie alege calea lui Franco, fie calea lui Mussolini. În cel de al Doilea Război Mondial generalul și liderul autoritar spaniol Francisco Franco și-a păstrat poziția de neutralitate și nu l-a susținut în mod direct pe Hitler, cu toate că a fost presat de Berlin mulți ani la rând să o facă, spre deosebire de dictatorul fascist Benito Mussolini din Italia, care a fost cel mai important aliat al Germaniei naziste. Cel mai trist este că dependența politică și economică a Belarusului de Rusia crește de la o zi la alta, de aceea apar foarte mulți factori care îl vor împinge pe Lukașenko să urmeze calea lui Mussolini.
– Deci Lukașenko este, practic, legat la mâini?
– Sunt ferm convins că Lukașenko va încerca să caute portițe pentru o înțelegere separată cu Occidentul, dacă deja nu o face, însă problema tradițională a liderului de la Minsk este poziția lui absolut inflexibilă. Lukașenko vrea să audă de la Occident propuneri și condiții dorite de el, iar el să spună la un moment dat că acceptă doar unele dintre ele. Adică Occidentul trebuie să-i ofere totul și deodată, iar Lukașenko trebuie să se gândească dacă va oferi ceva în schimb. Acest sistem de relații este unul falimentar.
De asemenea, el speră să mai câștige timp, trăind cu speranța că situația de pe teren se va schimba și nu va fi nevoie să întreprindă ceva. Mi se pare că strategia lui Lukașenko este una greșită, pentru că toate ferestrele de dialog cu Occidentul deja se închid.
Foto: Profimedia
Subcomisar • 25.10.2022, 15:06
Tu ești bolșevicul rus și susținătorul criminalilor internaționali! Tu nu-i român!
Jumbo • 24.10.2022, 12:08
Ca sa se poata apăra de agresiunea sua si nato (care sigur ii vor invada tara) , Lukasenko trebuie sa solicite Rusiei ca in iarna asta, Belarus sa devina putere nucleara. Cu rachete intercontinentale si avioane cu rachete nucleare DE ULTIMA GENERATIE furnizate de rusi. DOAR ASA BELARUS SE POATE APĂRA DE SIGURA AGRESIUNE SUA-NATO. Sau poate cere ajutorul milutar imediat al Chinei