Mergi direct la conținut »
Ion Iliescu împlinește astăzi 90 de ani. Imagini de arhivă rare cu fostul președinte al României
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Ion Iliescu împlinește astăzi 90 de ani. Imagini de arhivă rare cu fostul președinte al României

Ion Iliescu împlinește astăzi, 3 martie 2020, 90 de ani. Libertatea oferă mai multe imagini de arhivă memorabile cu cel care a condus România în perioadele 1990-1996 și 2000-2004, din arhiva Agerpres.

De Cristian Otopeanu,

Născut pe 3 martie 1930, cu o zi mai devreme decât soția lui, Nina Iliescu, Ion Iliescu a intrat în atenția publicului larg în zilele Revoluției din 1989.

Prima dată pe 22 decembrie 1989, când a apărut la Televiziunea Română și, apoi, în balconul fostului Comitet Central al Partidului Comunist Român, actualmente sediul MAI, după fuga cu elicopterul a lui Nicolae Ceaușescu. În prezent, Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției.

Libertatea prezintă două imagini de arhivă istorice, realizate în 1969, atunci când Ion Iliescu avea 39 de ani: prima în deschiderea articolului, cea de-a doua mai jos. Conform Agerpres, fotografiile au fost realizate la Snagov, la Masa rotunda cu tema „Tineretul si securitatea europeana”. Pe atunci, Iliescu era ministru pentru problemele tineretului.

Ion Iliescu în 1969. Foto: Agerpres
Ion Iliescu în 1969. Foto: Agerpres

Toodată, la finalul articolului, puteți vedea o galerie foto cu momente importante din cariera politică a fostului șef de stat.

Momente importante din activitatea politică a lui Ion Iliescu, potrivit blogului personal:

 • S-a afirmat de tânăr în viaţa publică. În 1948, ca elev, s-a numărat printre fondatorii Uniunii Asociaţiilor Elevilor din România (UAER
 • În 1956, a fondat Uniunea Asociaţiilor Studenţilor din România (UASR), organizată iniţial după modelul uniunilor naţionale ale studenţilor din ţările europene, ca organizaţii profesionale ale studenţilor.
 • A participat la mişcarea studenţească internaţională în diverse foruri şi organisme ale acesteia, ca reprezentant al studenţimii române.
 • În anii 1967 – 1971, a fost ministru pentru problemele tineretului, după care, timp de şase luni, a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
 • Exclus din forumul central de partid, fiind acuzat de “deviere intelectualistă”, a continuat să adopte o atitudine critică faţă de dogmele “revoluţiei culturale”. Ca urmare, treptat, a fost îndepărtat din viaţa politică.
 • În perioada 1979-1984 a lucrat la Consiliul Naţional al Apelor, iar în perioada 1984 – 1989 a fost directorul Editurii Tehnice.
 • În seara zilei de 22 Decembrie 1989, Ion Iliescu a fost printre principalii fondatori ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi a devenit preşedinte al CFSN, organism al puterii provizorii de stat.
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 
Ion Iliescu vorbind la telefon in sediul fostului Comitet Central al PCR, actualmente sediul MAI, pe 22 decembrie 1989. In stanga imaginii apare Adrian Sarbu, viitorul proprietar al PRO TV. Foto: Agerpres
Ion Iliescu vorbind la telefon in sediul fostului Comitet Central al PCR, actualmente sediul MAI, pe 22 decembrie 1989, in timpul Revolutiei. In stanga imaginii apare Adrian Sarbu (cu barbă), viitorul proprietar al PRO TV. Foto: Agerpres
 • La sfârşitul lunii ianuarie 1990, s-a numărat printre fondatorii formaţiei politice Frontul Salvării Naţionale, din care s-au structurat, apoi, Partidul Democrat şi Partidul Democraţiei Sociale din România.
 • În perioada februarie-mai 1990, a fost preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, organism nou creat care a preluat prerogativele puterii provizorii în stat şi în care au fost incluşi reprezentanţii tuturor partidelor politice apărute după Revoluţie.
 • Pe 20 mai 1990, Ion Iliescu a fost ales Preşedinte al României, pe perioada Adunării Constituante, de doi ani, aşa cum se prevedea în Legea Electorală, conform căreia s-au organizat primele alegeri libere.
 • La alegerile prezidenţiale din 11 octombrie 1992, primele alegeri organizate în conformitate cu noua Constituţie, Ion Iliescu a obţinut 7.297.551 voturi, adică 61,5% din totalul de 11.910.609 voturi exprimate.
 • Înscris în cursa prezidenţială din noiembrie 1996 pentru un nou mandat, în turul al doilea al scrutinului electoral, a pierdut alegerile în favoarea contracandidatului său, Emil Constantinescu.
 • Ion Iliescu este ales senator şi conduce, de pe băncile opoziţiei, în anii 1997 -2000, Grupul parlamentar al Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR).
 • Conferinţa Naţională Extraordinară a Partidului Democraţiei Sociale din România (azi Partidul Social Democrat) din 17 ianuarie 1997 l-a desemnat preşedinte al PDSR, funcţie în care a fost reales la Conferinţa naţională din 20-21 iunie 1997.
 • În urma scrutinului din noiembrie-decembrie 2000, propus şi susţinut de PDSR, Ion Iliescu obţine un nou mandat prezidenţial cu programul intitulat “Aproape de oameni, împreună cu ei”. Este cel de al doilea mandat constituţional pe care Ion Iliescu îl îndeplineşte în cariera sa postrevoluţionară.
 • În decembrie 2004, Ion Iliescu a fost ales senator pe listele Partidului Social Democrat şi a redevenit liderul Grupului parlamentar PSD din Senat.
 • Pe 10 decembrie 2006, a fost ales cu unanimitate de voturi Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat.

Close
Închide
  Close