Infracțiuni grave comise în perioada „Mineriadei”

Potrivit comunicatului, procurorii au stabilit că în perioada 13 – 15 iunie 1990, acești lideri politici, împreună cu alți oficiali și susținători ai puterii, au orchestrat și pus în aplicare o acțiune represivă brutală împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care cereau reforme democratice după căderea regimului comunist. Acțiunea a dus la uciderea a patru persoane, violarea a două persoane, vătămarea fizică și psihică a 1.311 persoane și privarea ilegală de libertate a altor 1.211 persoane.

Conform probatoriului administrat, a fost identificat un grup sistemic de persoane implicate în aceste acte, incluzând conducerea statului și diverse instituții ale forțelor de ordine, care au acționat în scopul reprimării oricărei opoziții politice.

Procurorul de caz din cadrul Secției de parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
• Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României
• Roman Petre, la data faptelor prim-ministru al Guvernului provizoriu al României
• Voiculescu Gelu-Voican, la data faptelor viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României
• Măgureanu Virgil, la data faptelor director al Serviciului Român de Informații
• Sârbu Adrian, la data faptelor consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu

Război Israel-Iran, ziua 11. Israelul a bombardat ținte guvernamentale din Teheran: Trump vrea o soluție diplomatică, dar administrația sa așteaptă riposta Iranului
Recomandări
Război Israel-Iran, ziua 11. Israelul a bombardat ținte guvernamentale din Teheran: Trump vrea o soluție diplomatică, dar administrația sa așteaptă riposta Iranului

Ce s-a întâmplat atunci

Începând cu 13 iunie 1990, forțele de ordine, inclusiv mineri aduși din diverse județe ale țării, au atacat manifestanții și au distrus sedii ale partidelor politice, organizațiilor de presă și instituțiilor de învățământ care se opuneau regimului.

În acest context, au fost comise atrocități, iar victimele au fost supuse unui tratament degradant, inclusiv detenție ilegală în condiții inumane și violență fizică. De asemenea, s-a făcut uz de armament de război pentru reprimarea manifestațiilor, iar mai multe persoane au fost ucise prin împușcare. Violențele au continuat și în zilele următoare, iar forțele de ordine au colaborat cu minerii aduși în Capitală pentru a înăbuși opoziția.

Această etapă a procesului reprezintă finalizarea anchetei penale și trimiterea cazului în instanță.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (3)
Avatar comentarii

Tester 03.04.2025, 02:49

Hai sa de Domnul sa ii vedem inchisi.

Avatar comentarii

doritor 02.04.2025, 13:35

Aceste trimiteri si retrimiteri in judecata nu sunt doar precum „ciorba reincalzita”, ci mai mult ca „alergatul dupa potcoave de cai morti”. Acele „măgării” facute atunci pentru acapararea „osului gros de ros” sunt active si acum cu alte mijloace si „mijlocite” tot de afara.

Avatar comentarii

FreeWokeNoReligion 02.04.2025, 10:59

Adrian Sârbu, “regizor” și la propriu și la figurat, s-a ocupat de “bucătăria” mineriadei din 1990 când au fost omorâți și torturați studenți și militanți pentru democrație …. După care , în calitate de șef de cabinet al prim ministrului Petrică Roman, și-a folosit influența pentru a pune mâna pe active prețioase ale statului român , sedii pentru ProTV, transport pe cablu pe valea Prahovei Teleferic SA, terenuri și o cabană Susai în Predeal , multe valorificate pentru a scăpa de ele în situația în care ar reveni adevaratilor proprietari.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.