MENIU CAUTĂ
, de Mihaela Grădinaru

Dresor de cai şi cascador în filme de Hollywood. Ionuţ Căţean și-a transformat pasiunea într-o adevărată artă (FOTO)

Distribuie

Provine dintr-o familie de fermieri braşoveni care a reuşit să devină un etalon pentru agricultura din România. La cei 28 de ani, tânărul Ionuț Cățean şi-a transformat pasiunea pentru cai într-o adevărată artă, iar în urmă cu câţiva ani a început să joace în filme şi reclame, în principal străine, fiind cascador şi dublură a actorilor. Acum, este dresor de cai de rasă, cu care participă la concursuri şi prezentări în toată Europa.

De 1 Decembrie, a ţinut să sărbătorească Ziua României printr-un proiect foto de suflet. S-a echipat în Iancu Jianu şi, alături de zece amici, a reconstituit, în galopul cailor, o filă de istorie a României. A creat ţinutele „oştenilor” din saci de rafie, pături şi blănuri de oaie.

În 1998, bunicul din partea mamei le-a lăsat moştenire celor trei nepoți, Silviu, George şi Ionuţ, toată averea lui: 30 de oi, o vacă şi un cal. De atunci, cei trei fraţi au reuşit să transforme moştenirea bunicului într-o afacere, acum având peste 1.000 de oi, 100 de vaci şi 19 cai. Fiecare dintre frați are un rol bine definit: George este economistul familiei, Silviu este medic veterinar, iar Ionuţ este „artistul” familiei, cascador şi dresor de cai, marea lui pasiune.

A participat la mai multe festivaluri medievale în Braşov şi în ţară și a fost cascador pe platourile de filmare, interpretând fel de fel de personaje – fantastice, medievale, western.

„Filmul a fost o nebunie de-a mea. Am fost cascador şi dublură a unor actori în aproximativ 20 de filme şi mai multe reclame. Nu am ţinut şirul. Majoritatea făcute de străini”, a spus Ionuţ.

Alături de Kevin Costner

Ionuț a făcut parte din echipa de cascadori alături de actorul american Kevin Costner în pelicula „The Hatfields and McCoys”, o poveste americană turnată în România, în 2011. Recent, Ionuţ, s-a întors de pe platourile de filmare pentru un nou film de Hollywood – „Dragonheart 5” – unde este dublura personajului principal. Sezonul 5 al producției americane „Dragonheart”, care a fost filmat la Cetatea Râşnov, este realizat de Universal Pictures şi va apărea pe marile ecrane în martie anul viitor.

În „Dragonheart 5” a dublat o femeie pe care n-a văzut-o niciodată

„Cea mai grea experienţă a fost la filmările pentru «Dragonheart 5», unde a trebuit să dublez rolul principal, o femeie, pe care, de altfel, nu am întâlnit-o niciodată. Iar cea mai cruntă experienţă a fost la filmările pentru o reclamă cu Ben Hur, la Vf. Omu, unde am îndurat cel mai mare frig din viaţa mea”, a spus Ionuţ.

Chiar dacă îi place mult să joace în filme, în România piaţa de acest gen e mai slabă, motiv pentru care s-a apucat să dreseze cai. Acum, braşoveanul are o mică herghelie formată din 19 cai de rasă – Andaluz, Lipiţan, KWPN şi Frizian.

Pentru asta a studiat temeinic comportamentul cailor şi a participat la cursuri de pregătire în România, Spania şi Italia.

„Mi-au plăcut caii de când eram mic, dar m-a luat foarte tare flama în 2007. Am avut cai dintotdeauna, dar căruţaşi, nu cai de film sau de show .Eu îi dresez şi le «repar» toate problemele pe care le au ei, psihice şi fizice. Necesită timp și multă răbdare să vezi exact punctul sensibil al unui cal şi acolo să acţionezi. Sunt cai care muşcă sau sunt nărăvaşi, care se sperie… şi atunci trebuie să îi faci să aibă încredere în tine şi uşor-uşor să îi vindeci”, a mai spus el.

Dresează în jur de 10 – 20 de cai pe an.

Nu-şi face mari planuri, vrea doar să fie sănătos: „Pe viitor, vreau numai să fiu bine. În rest, fac tot ce vreau eu”.

Sursa foto – George Grădinaru


Citește și:

REPORTAJ/ O artistă a transformat dorul de copilărie într-o afacere de succes. Viorica Șerbănoiu pictează globuri cu suflet (FOTO)

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje și pasiune pe Libertatea.

Comentarii