Arhiepiscopia condusă de ÎPS Teodosie a precizat că procesiunea la care vor participa preoți și credincioși a primit aviz favorabil de la Primăria Constanța.
Programul anunțat de Arhiepiscopia Tomisului
Marți, 9 februarie:
- de la ora 16.30, slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Haralambie” din localitatea constănțeană Viile;
- de la ora 19.00, la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța (bulevardul Tomis, nr. 301, zona Boema), are loc concert de pricesne susținut de către arhid. Ionuț Cristinel Boancheș și baritonul Alexandru Chiriac, care vor fi acompaniați la pian de către diac. Valentin Vădănoiu.
Miercuri, 10 februarie:
- de la ora 8.00, preoții și credincioșii parohiei „Sfântul Haralambie” din Constanța vor întâmpina doi ierarhi la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi vor merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie de către ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu invitatul său, PS Ilarion, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Joi, 11 februarie:
- de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
România este în stare de alertă, iar activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară – la procesiuni este permisă doar participarea localnicilor, într-un număr maxim de 100 de persoane.
ÎPS Teodosie a mai organizat o procesiune religioase de Bobotează, la care a spus că așteaptă 10.000 de credincioși, a împărtășit cu aceeași linguriță enoriașii la slujba de Crăciun, iar de Revelion a organizat slujba după ora 23.00, când intra în vigoare interdicția de circulație pe timpul nopții.
Ultima ieșire controversată a prelatului a fost însă după moartea bebelușului înecat la botez, în Suceava. „Nu vom schimba ritualul. Nu ne intimidăm”, a declarat ÎPS Teodosie.
Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, pentru care Arhiepiscopia Tomisului a organizat sărbătoarea de trei zile, a trăit pe vremea împăratului roman Septimiu Sever (193-211 d.H.). A propovăduit credința în cetatea Magnesia, unde a fost hirotonit episcop. La o vârstă înaintată a fost arestat și supus unor chinuri greu de imaginat. Cu toate acestea, nu s-a îndepărtat de credință, ci a convertit alți semeni la creștinism, inclusiv pe fiica împăratului. Episcopul Haralambie a fost condamnat la moarte prin decapitare și a fost martirizat în anul 202, la vârsta de 113 ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro