De Rodica Dirzu,

Cine a fost Sfântul Haralambie

Sfântul Haralambie a trăit între anii 89-202 era noastră, fiind născut în Magnesia (Turcia) și este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini.

Sfântul Mucenic a fost persecutat de către guvernatorul din vremea respectivă fiindcă nu se închina idolilor. Crezând că la vârsta sa înaintată (peste 100 de ani) nu va rezista chinurilor, tiranul Lucian a sperat că îl va convinge să renunțe la credința sa și să se lepede de Hristos.

În Acatistul închinat Sfântului Muceninc se spune: „Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!“.

Sfântul Haralambie a suportat chinurile groaznice. Chiar și jupuirea de viu, și nu a cedat.  Multe minuni a săvârșit Sfântul Mucenic și multe chinuri a suportat. În cele din urmă sufletul său a fost luat de Domnul înainte de a i se tăia capul, din ordinul împăratului Sever. Iar moaștele sale au fost luate chiar de fiica acestuia, Galina, care a crezut în HristosVEXViteșCând îl prăznuim pe Sfântul Haralambie

Când îl prăznuim pe Sfântul Haralambie

Sfântul Mucenic Hralambie este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie. Cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale, Sfântul Haralambie a fost și ocrotitor al celor înfometați.

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„
Recomandări

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„

 

Tradiții și obiceiuri de Sf. Haralambie

  • În unele zone ale țării în ziua Sfântului Haralambie oamenii cer preotului să facă agheazmă la biserică. Cei care beau această agheasmă și au credință se pot vindeca de diverse boli. De asemenea, se mai foloseşte la stropitul gospodăriilor al vitelor şi al pomilor.
  • Oamenii obişnuiesc să ducă la biserică în această zi colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot. Apoi acestea se împart persoanelor bolnave.
  • Tot de Sfântul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea.
  • Se spune că dacă plouă în această zi, ploaia va ține mult timp.
  • În unele regiuni ale ţării, femeile fac un colăcel, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale pentru a alunga duhurile şi spiritele rele departe de casă.

Rugăciunea Sfântului Haralambie către Domnul

„Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoşata Ta slavă. Doamne, de-Ţi place Ţie, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaştele mele şi se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace şi sănătate trupească, mântuire sufletească şi îndestulare de grâu şi vin, cum şi înmulţire de dobitoace, pentru trebuinţa oamenilor. Doamne, Tu ştii că oamenii sunt trup şi sânge, iartă-le lor păcatele şi le dă îmbelşugare din rodurile pământului, ca, cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature şi să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăţilor; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul Tău şi îi izbăveşte de boala ciumei”.

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia
Recomandări

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia

 

Părți din craniul sfântului se află în Grecia. Multe biserici sau mănăstriri din București și din țară au părticele din moaștele sfântului.

În biserica Mănăstirii Miclăușeni, Iași, se află moaștele mai multor sfinți, printre care și moaștele Sfântului Haralambie. Parte din moaștele Sfântului se mai găsesc și Mănăstirea Rașca, la catedrala episcopală din Galați, dar și la mai multe biserici din București.

Rugăciune către Sfântul Haralambie

„Arătatu-te-ai, înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos, și ca un sfeșnic pururea luminos al lumii, stră­lucit-ai în lume prin mucenicie, fericite, și ai ri­sipit întunecimea idolilor. Drept aceea, roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, să ne mântuiască pe noi. Amin”

Vezi și alte sărbători din calendar ortodox februarie 2020.

Citeşte şi:

Când pică Paștele în 2020

Zile libere 2020 – calendar sărbători legale, calendar vacanțe în anul 2020

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil
GSP.RO

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare
HOROSCOP

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare