Ce vrea Iranul în schimbul semnării acordului nuclear cu SUA

Ali Shamkhani, care se numără printre principalii consilieri pe probleme politice, militare și nucleare ai liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, este unul dintre cei mai înalți oficiali iranieni care au vorbit public despre discuțiile în curs. 

El a dezvăluit că Iranul se va angaja să nu producă niciodată arme nucleare, să renunțe la stocurile sale de uraniu îmbogățit, să fie de acord să îmbogățească uraniu doar la nivelurile inferioare necesare pentru uz civil și să permită inspectorilor internaționali să supravegheze procesul, în schimbul ridicării imediate a tuturor sancțiunilor economice impuse țării.

Fiind întrebat dacă Iranul ar fi de acord să încheie un acord „astăzi”, dacă aceste condiții ar fi îndeplinite, Shamkhani a răspuns: „Da”. 

Declarațiile sale par a fi cea mai clară poziție publică de până acum privind așteptările și dorințele Iranului de a ajunge la un acord din partea cercului apropiat al liderului suprem. Liderul suprem al Iranului are ultimul cuvânt în toate chestiunile de securitate națională. 

„Este încă posibil. Dacă americanii acționează așa cum spun ei, cu siguranță putem avea relații mai bune”, a spus Shamkhani, adăugând: „Aceasta poate duce la o situație mai bună în viitorul apropiat”.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Iranul ar avea suficient uraniu îmbogățit pentru șase bombe nucleare

Declarațiile acestuia au fost făcute la doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump a oferit Iranului „o ramură de măslin”, care a fost însoțită de amenințări cu sancțiuni economice devastatoare în cazul în care Iranul nu acceptă un acord de limitare a programului său nuclear.

Remarcile lui Trump au fost criticate de Ali Shamkhani: „El vorbește despre ramura de măslin, pe care noi nu am văzut-o. Totul este sârmă ghimpată”.

Liderul de la Casa Albă a declarat în repetate rânduri că nu i se poate permite Iranului să dezvolte o armă nucleară. Deși Iranul a respins constant acuzațiile, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, afirmă că Teheranul a îmbogățit suficient uraniu pentru a produce șase bombe nucleare. 

SUA și Iranul au discutat săptămâni întregi despre programul nuclear al Teheranului, iar trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a calificat ultima rundă din Muscat, capitala Omanului, drept „încurajatoare”.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.