UPDATE 16 aprilie, ora 08:30: O nouă ședință a cabinetului de război israelian are loc astăzi. Israelul a anunțat deja că va răspunde în forță, în ciuda apelurilor aliaților.
În contextul anunțului de ieri, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a cerut „reținere maxim” și și-a exprimat îngrijorarea că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene, potrivit Sky News.
Potrivit acestuia, Iranul și-a închis duminică instalațiile nucleare în contextul „de securitate”. Luni, instalațiile au fost redeschise, dar inspectorii AIEA au rămas vigilenți până când situația se va calma.
UPDATE ora 21.55: Răspunsul va fi menit să transmită Teheranului mesajul că Israelul „nu va permite ca un atac de o asemenea amploare împotriva sa să treacă fără reacţie”, notează televiziunea israeliană citată.
Riposta ar fi, de asemenea, menită să arate clar că Israelul nu va permite iranienilor să „stabilească ecuația” pe care au încercat să o impună în ultimele zile. Aceasta pare o referire aparentă la avertismentul Teheranului că viitoarele lovituri israeliene asupra teritoriului iranian, inclusiv asupra sediilor sale diplomatice internaționale, vor fi de acum înainte întâmpinate, din nou, cu atacuri iraniene de retorsiune asupra Israelului.
Ministrul apărării, Yoav Gallant, şi şeful armatei israeliene, Herzi Halevi, consideră că este necesar ca Israelul să răspundă, dar fără a afecta coaliţia condusă de SUA care a ajutat Israelul să se apere împotriva atacului iranian. Cabinetul de război ar urma să se reunească din nou marţi, ceea ce indică faptul că este puţin probabil ca riposta israeliană să aibă loc chiar luni, notează The Times of Israel.
Premierul Benjamin Netanyahu a cerut Forțelor de Apărare ale Israelului să ofere o listă cu potențiale ținte, potrivit unui oficial familiarizat cu aceste discuții, care a declarat că Israelul analizează opțiuni care să „trimită un mesaj”, dar să nu provoace victime, transmite Washington Post.
UPDATE ora 20.47: Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat luni că atacul iranian cu rachete și drone asupra Israelului „va fi întâmpinat cu un răspuns”, potrivit The Times of Israel.
„Iranul a vrut să afecteze capacitățile strategice ale statului Israel – este ceva ce nu s-a mai întâmplat înainte. Am fost pregătiți pentru operațiunea «Scutul de Fier» («Iron Shield») – pregătire care a făcut ca Iranul să vadă superioritatea noastră aeriană”, a afirmat șeful armatei israeliene, vorbind la baza aeriană Nevatim. „Lunea trecută, am văzut ce se organiza și credem că statul Israel este foarte puternic și știe cum să facă față singur, dar cu o amenințare atât de numeroasă și atât de îndepărtată, suntem întotdeauna fericiți să avem Statele Unite alături de noi”, a mai spus Halevi.
„Privim înainte, ne gândim la pașii noștri, iar această lansare a atât de multor rachete, drone și rachete de croazieră spre teritoriul statului Israel va fi întâmpinată cu un răspuns”, a adăugat Halevi.
Baza Nevatim a fost lovită în atacul cu rachete al Iranului, iar IDF a raportat pagube minore la infrastructura ei. Numele operațiunii IDF de contracarare a atacului iranian cu drone și rachete de sâmbătă noapte a primit numele de „Scutul de Fier”, după cum a anunțat armata.
***
Știrea inițială: Şedinţa cabinetului de război israelian desfăşurată luni după-amiază pentru a decide reacția după masivul atac cu drone şi rachete al Iranului, efectuat sâmbătă noaptea, s-a încheiat, scriu Reuters și The Times of Israel.
Postul israelian de televiziune Channel 12 relatează că au fost discutate mai multe opţiuni, fiecare dintre ele constând într-un răspuns „dureros” de ripostă contra Iranului, dar unul care să nu declanşeze un război regional.
Fără a-și preciza sursele, postul TV precizează că intenția Israelului este de a se angaja într-o acțiune coordonată cu Statele Unite, care a anunțat deja că nu se va alătura statului evreu în niciun atac direct asupra Iranului.
Cabinetul de război israelian urmărește, de asemenea, să aleagă o opteze pentru un răspuns la atacul iranian cu rachete și drone care să nu fie blocat de SUA, conform Channel 12.
Unele dintre opţiunile de represalii au o anvergură mai redusă, dar altele implică acţiuni intensive. De asemenea, dintre toate aceste opţiuni, neprecizate, unele pot fi puse în aplicare imediat, mai menţionează canalul TV israelian.
În acest timp, publicaţia Wall Street Journal (WSJ) citează oficiali americani şi din alte ţări occidentale care estimează că Israelul ar urma să răspundă rapid atacului iranian, posibil chiar astăzi, luni, notează Agerpres.
Totuşi, aceiaşi responsabili mai cred că actuala situaţie ar putea oferi atât Iranului cât şi Israelului o ieşire onorabilă care să prevină o nouă escaladare, având în vedere că acum ambele părţi pot pretinde o victorie, Iranul pentru că a răspuns atacului asupra consulatului său din Damasc, iar Israelul pentru că a reuşit să respingă salva iraniană de drone şi rachete.
Iranul a lansat sâmbătă noaptea circa 300 de drone şi rachete asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.
Israelul afirmă că a doborât 99% din dronele şi rachetele iraniene, beneficiind şi de ajutorul aliaţilor săi, în special SUA, dar şi Marea Britanie şi Franţa, ale căror avioane de luptă au acţionat pentru doborârea acestor ţinte.
De atunci, cabinetul de război israelian tot discută despre cum să răspundă atacului iranian. Conform CNN, în cadrul acestui cabinet fostul ministru al apărării Benny Gantz a cerut o reacţie rapidă, dar premierul Benjamin Netanyahu nu a luat încă o decizie.
Pe de altă parte, în acest nou context, Israelul şi-a amânat ofensiva pe care intenţiona să o lanseze în oraşul Rafah în Fâşia Gaza, în războiul cu gruparea Hamas care continuă în această enclavă palestiniană, scrie CNN.
Blinken: Washingtonul nu doreşte o escaladare cu Iranul, însă va continua să apere Israelul
Tot luni, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a reiterat că Statele Unite ale Americii „nu caută o escaladare”, însă vor continua să apere Israelul după atacul fără precedent al Iranului.
„Nu căutăm escaladarea, însă vom continua să apărăm Israelul şi să protejăm efectivele noastre în regiune”, a spus Blinken la începutul unei întrevederi la Washington cu prim-ministrul adjunct irakian Muhammad Ali Tamim, citat de AFP.
„Cred că acest weekend a demonstrat că Israelul nu trebuie să se apere singur când este victima unei agresiuni, unui atac, şi că el nu va trebui să o facă”, a adăugat Blinken, condamnând atacul iranian „de o anvergură şi o amploare fără precedent”, primul care a vizat direct Israelul.
Blinken a mai informat despre o intensă activitate diplomatică „în ultimele 36 de ore, menită să coordoneze un răspuns diplomatic, pentru a încerca să împiedice escaladarea” în regiune.
Secretarul american de stat a discutat la telefon cu omologii săi egiptean, iordanian, turc, saudit, britanic şi german, potrivit Departamentului de Stat.
La rândul său, ministrul irakian a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca „întreaga regiune să fie angrenată într-un conflict mai amplu, care să ameninţe securitatea internaţională”. „Prin urmare, îndemnăm toate părţile la reţinere”, a spus Muhammad Ali Tamim.
Foto: Profimedia Images
parpalache • 16.04.2024, 09:41
Asta deja nu mai e o știre!Israelul„riposteaza”ori de câte ori are chef și oriunde!Chiar și când e neprovocat!Pentru ca vrea și pentru ca poate!
K476 • 16.04.2024, 01:07
Decizia este pentru escaladare. Sa vedem Uk, SUA, Franta si Germania ce masuri iau. Daca nu face nimeni nimic, o sa fie urat.
demostene1 • 16.04.2024, 00:48
nu au atacat evreii prima data un consulat iranian? de ce nu se specifica nicaieri asta? un consulat e considerat teritoriul tarii.