„Kremlinul a cerut în mod selectiv încetarea focului în jurul sărbătorilor religioase pentru a influența situația de pe linia frontului”, precizează think-thank-ul american, amintind că în timpul Paștelui ortodox din 2022, Kremlinul a refuzat să accepte o încetare a focului pentru că forțele rusești dețineau încă inițiativa pe linia frontului la acel moment.
În schimb, Moscova a cerut oprirea ostilităților câteva luni mai târziu, în perioada Crăciunului din 2022, „pentru a obține timp suplimentar ca să pregătească forțele rusești pentru ofensiva de iarnă”, precizează specialiștii americani.
„Este posibil ca, de Paște, Kremlinul să ceară o încetare a focului pentru că o astfel de pauză ar avantaja în mod disproporționat trupele rusești și le-ar permite să își securizeze câștigurile din orașul Bahmut și să pregătească apărarea împotriva contraofensivei Ucrainei din primăvara anului 2023”, scrie în raportul ISW.
„O încetare a focului din motive religioase consolidează în plus dubla operațiune de informare rusă care încadrează Ucraina ca suprimând grupurile religioase și îl poziționează pe Putin ca fiind adevăratul protector al credinței creștine. Invocarea unei încetări a focului pe motive clar religioase, în conformitate cu tradiția creștină ortodoxă răsăriteană, este o subcomponentă a acestei operațiuni de informare”, adaugă Institutul pentru Studiul Războiului.
Experții americani precizează totodată că „niciun combatant nu este obligat să accepte o încetare a focului pe motive religioase sau de altă natură”.
Dacă Rusia va face o astfel de propunere și Ucraina nu o va accepta, „Kremlinul nu va fi demonstrat astfel un devotament mai mare pentru apărarea creștinismului sau a valorilor creștine și nici nu va arăta că Kievul respinge aceste valori. Putin va fi demonstrat, pur și simplu, încă o dată, cinismul său”, se mai menționează în analiza citată.
Foto: EPA