Confruntați cu o rată redusă de vaccinare și o creștere rapidă a numărului de infectări și decese, autoritățile moscovite au anunțat acum ceva mai bine de o săptămână că cel puțin 60% din angajații din servicii – de la catering la transporturi și nu numai – trebuie să se vaccineze cu cel puțin o doză până pe 15 iulie.

„Vaccinarea rămâne voluntară”, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dar în vreme ce oficialul a asigurat că orice om poate refuza vaccinul, adevărul este că cei care fac asta riscă să își piardă locul de muncă.

„Dacă un moscovit lucrează în sectorul serviciilor și trebuie să își facă vaccinul, dar a decis să nu se vaccineze, pur și simplu trebuie să își caute alt loc de muncă. Și dacă vrea, își poate căuta un loc de muncă în alt loc care nu are legătură cu aceste domenii unde este cerută vaccinarea”, a explicat Peskov.

De luni, autoritățile au mai făcut un pas și au început să ceară moscoviților care vor să intre în cafenele și restaurante dovada vaccinării, a unui test negativ sau a infectării cu COVID în ultimele șase luni – o strategie aplicată și în alte țări care și-au propus să încurajeze vaccinarea.

Motivul: situația epidemică se înrăutățește. Marți, spre exemplu, autoritățile au confirmat 652 de decese de COVID, un prag fără precedent de la debutul pandemiei.

Sistemul sanitar resimte presiunea din plin, atât în Sankt Petersburg, cât și la Moscova, cele două mari orașe, cele mai afectate.

Numărul total al deceselor a ajuns și el la 133.893, dar experții susțin că cifra reală este mai mare și asta în special din cauza felului în care oficialii ruși înregistrează decesele de COVID.

O campanie de vaccinare greoaie

Rusia are o rată de imunizare relativ redusă, în ciuda faptului că a fost prima țară din lume care a aprobat vaccinul COVID, în august 2020, încă înainte ca serul să treacă prin cea mai importantă etapă a testelor clinice.

Luni, în jur de 23 de milioane de persoane fuseseră vaccinate cu cel puțin o doză. 16,7 milioane de persoane fuseseră vaccinate cu ambele doze, adică doar 11% din populație. Prin comparație, în SUA, 46% din populație a fost vaccinată cu ambele doze. În Marea Britanie, 48% dintre cetățeni au fost complet imunizați.

Kremlinul a admis marți că Rusia nu va atinge ținta asumată de vaccinare a 60% din populație până la toamnă.

Însă chiar dacă pandemia a lovit puternic țara, ideea vaccinării forțate este totuși nepopulară.

În vreme ce guvernul rus insistă în continuare că nu a introdus o obligativitate, mărturiile angajaților obișnuiți, sub acoperirea anonimatului, sugerează că presiunea pusă pe umerii lor este substanțială.

La un centru de vaccinare din apropierea Parcului Gorki, unde așteptau oameni angajați în tot felul de domenii – ospitalitate, construcții sau business -, aglomerația nu a contenit în ultimele zile.

„Trebuie să mă vaccinez din cauza jobului, deoarece lucrez în industria cateringului”, a declarat pentru CNN Dmitri, un barman de 29 de ani din Moscova, unul dintre oamenii de la coadă.

„Știu că voi fi nevoit să o fac într-un fel sau altul. Mai devreme sau mai târziu, vor presa pe toată lumea, până în momentul în care vom fi nevoiți să ne vaccinăm”, a adăugat el.

Tot la coadă s-a aflat Yegor, un specialist IT. Deși nu are un loc de muncă în care interacționează cu publicul, el a declarat că nu a avut altă opțiune decât vaccinarea.

„Cei de la muncă m-au obligat. Mi-au spus că trebuie”, a explicat el.

„Cred că e un lucru neplăcut că au făcut asta. Ar trebui să fie voluntar, dar este, de fapt, „voluntar-obligatoriu”, a spus el pentru CNN, folosind un termen ironic din perioada sovietică, atunci când oamenilor li se spunea că au posibilitatea de a decide, dar în realitate erau obligați să facă ce le spuneau autoritățile.

„Nu e corect. Fiecare persoană trebuie să poată alege să se vaccineze sau nu”, a concluzionat el.

Până acum, autoritățile au încercat să convingă oamenii să se vaccineze oferind stimulente, cum ar fi mașini gratuite sau bilete la circ. Dar acestea nu au funcționat cum au sperat oficialii.

Acum, în schimb, nu doar că angajații din Moscova sunt presați să se vaccineze, dar companiile ar putea fi ținta amenzilor sau pot avea activitatea suspendată, dacă nu își îndeplinesc ținta de vaccinare, scrie CNN.

Autoritățile moscovite și-au imaginat că decizia nu va fi una populară, de aceea au anunțat-o într-un moment în care lumea era atentă în special la așteptatul summit dintre Joe Biden și Vladimir Putin, scrie CNN.

Neîncredere în vaccinul național

Dincolo de Rusia, și alte regiuni au introdus restricții. Guvernatorul regiunii sudice Krasnodar a anunțat că de la 1 iulie, hotelurile vor primi doar oaspeți cu un certificat de vaccinare sau cu un test negativ COVID. De la 1 august, doar oaspeții vaccinați vor fi acceptați.

Anna Popova, șefa Rospotrebnadzor – Serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației -, a subliniat că vaccinarea obligatorie ar putea fi introdusă în mai multe regiuni, dacă „este necesar”.

O mare parte a problemei este că reticența în fața vaccinului este foarte ridicată în Rusia. Un studiu publicat luna trecută de institutul de sondare a opiniei Levada-Center a sugerat că 62% dintre ruși nu doresc să fie vaccinați cu Sputnik.

Alexandra Arkhipova, cercetătoare la Universitatea RANEPA din Moscova, a declarat pentru CNN că este vorba despre „o criză de încredere în instituțiile politice și medicale”.

Arkhipova, care a monitorizat mesajele de pe rețelele sociale și căutările de pe internet, a observat că mulți ruși cred că nu există „informații clare și transparente” cu privire la procesul de vaccinare, prin urmare încearcă să ocolească sistemul.

Presa rusă a scris pe larg despre cazurile în care oamenii au cumpărat certificate de vaccinare false, pentru a ocoli măsurile impuse.

Vânzători de certificate de vaccinare false sunt peste tot pe internet și pe Telegram, aplicația de mesagerie.

„Senzația constantă că oficialii îi mint sau îi forțează să se vaccineze, ascunzând adevărul despre vaccinuri, îi face pe oameni să simtă că au dreptul moral de a cumpăra un astfel de certificat fals”, a explicat Arkhipova.

Citeşte şi:

România are aproape 6,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID pe stoc. Andrei Baciu: „Am primit cereri de la mai multe țări să le vindem”

Clip-manifest față de Guvern, la gala Gopo 2021. Producătorii de film acuză că au muncit, dar nu și-au primit zeci de milioane de lei

Un ziar belgian a refuzat o reclamă plătită de guvernul maghiar. În schimb, a publicat un mesaj-surpriză pentru Viktor Orban

Legături bolnăvicioase » Ce propunere i-a putut face Anamaria Prodan lui Reghecampf: „Da, accept în continuare”
PARTENERI - GSP.RO
Legături bolnăvicioase » Ce propunere i-a putut face Anamaria Prodan lui Reghecampf: „Da, accept în continuare”
Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească românii fără certificat verde pentru a avea acces într-o instituţie publică pentru o plată urgentă
Playtech.ro
Condiţia pe care trebuie să o îndeplinească românii fără certificat verde pentru a avea acces într-o instituţie publică pentru o plată urgentă
Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
Observatornews.ro
Un fost chirurg a mărturisit că și-a ucis soția și a aruncat-o din avion, deasupra Atlanticului, după decenii în care și-a menținut nevinovăția, în SUA
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
HOROSCOP
Horoscop 25 octombrie 2021. Scorpionii au parte de susținere și de încurajări, dar realitatea este diferită de ceea ce aud
Testare Covid-19 la fiecare scară de bloc. Propunere de ULTIMĂ ORĂ
Știrileprotv.ro
Testare Covid-19 la fiecare scară de bloc. Propunere de ULTIMĂ ORĂ
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele