Potrivit deciziei de detaşare emise de Administraţia Bazinală a Apelor (ABA) Mureş, începând cu 5 noiembrie, Ovidiu Ianculescu trebuie să lucreze pentru 12 luni pe postul de inginer-şef Ia SGA Maramureş – Administraţia Bazinală a Apelor Someş-Tisa.

A contestat detașarea, apoi a cerut emiterea unei ordonanțe președențiale

Ianculescu a contestat în instanţă ordinul de detaşare, însă cum până la soluţionarea procesului pot trece luni, el a înaintat încă o acţiune pe rolul Tribunalului Mureş, prin care a solicitat emiterea unei ordonanţe preşedenţiale care să suspende efectele deciziei de suspendare până la soluţionarea cauzei pe fond.

În motivarea cererii, Ianculescu a arătat că decizia de detaşare nu este decât o măsură sancţionatorie raportată la refuzul de a se supune măsurilor adoptate la nivel politic în cadrul ABA Mureş.

Inginerul a subliniat că măsurile împotriva sa au demarat la începutul anului 2020, când a fost obligat să demisioneze din funcţia de director.

Ulterior, a revenit asupra hotărârii, fiind decis să lupte cu sistemul politic care l-a înlăturat.

Pe lângă acţiunile în instanţă, prin care a solicitat să se constate că renunţă la demisie, a fost înregistrată şi o plângere penală la DNA.

Urmare a demersurilor efectuate de inginerul Ianculescu, conducerea ABA Mureş a decis să-l detaşeze în judeţul Maramureș.

În faţa instanţei, Ianculescu a arătat că detaşarea la 200 de kilometri distanţă de casă se răsfrânge negativ asupra familiei sale.

„Reclamantul se află într-o situaţie familială delicată, acesta şi soţia dânsului îşi îngrijesc cei doi copii minori. Soacra şi socrul reclamantului sunt diagnosticați cu cancer, iar reclamantul şi soţia acestuia îi îngrijesc. Reclamantul a refuzat măsura detaşării încă de la momentul la care aceasta i-a fost adusă la cunoştinţă. Această decizie nu este motivată nici în fapt, nici în drept. Or, măsura detaşării nu reclamă urgenţa dislocării unui om care a prestat activitate mai mult de 10 ani în cadrul SGA Mureş şi a mutării acestuia în interes de serviciu la o unitate aflată la peste 200 km distanţă”, a subliniat în faţa judecătorilor avocatul lui Ovidiu Ianculescu.

ABA Mureş a solicitat respingerea cererii, invocând că, în caz contrar, instanţa s-ar antepronunţa pe fondul cauzei. În plus, a invocat că în calitate de angajator are competenţa să dispună modificarea unilaterală a contractului de muncă prin detaşare.

Instanţa: Nu este o pagubă ireparabilă că soţia trebuie să crească singură doi copii mici

Apărarea invocată a ABA Mureş a fost însuşită de judecător, care a apreciat că „examinarea criticilor aduse de reclamant deciziei menţionate implică în realitate cercetarea fondului”.

„Tribunalul mai constată că motivele invocate de reclamant privind situaţia sa familială nu relevă iminenţa producerii unei pagube ireparabile ca urmare a faptului că soţia reclamantului ar trebui să crească singură cei doi copii minori pe perioada detaşării, existând posibilitatea angajării cel puţin temporare a unei persoane care să ajute la îngrijirea copiilor.

Cu privire la faptul că minorii necesită supraveghere permanentă în contextul actual în care şcolile sunt închise, tribunalul mai notează că există norme legale privind acordarea unor zile libere plătite pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor.

Motivarea judecătorului Tribunalului Mureș:

Şi în cazul socrilor lui Ovidiu Ianculescu judecătorii au invocat faptul că familia poate recurge la ajutorul altor persoane cât timp este plecat.

Decizia Tribunalului Mureş a fost contestată de Ianculescu, o hotărâre definitivă în acest caz urmând a fi pronunţată de Curtea de Apel Mureş, după judecarea căii de atac.

Libertatea a prezentat probe care atestă politizarea de la Apele Române. Ianculescu susține că cel puțin 19 directori de instituții au fost înlocuiți pentru a face loc unor oameni de la partid.

De altfel, un caz „Ianculescu” a fost idenficat în Sibiu, unde fiul unui primar PNL a fost numit director la Ape.

Citeşte şi:

Jojo, românul fără adăpost care și-a donat toate economiile victimelor furtunii Alex, a fost angajat de primăria din Nisa

Scurgere de documente despre haosul din China, la izbucnirea pandemiei. Cum au fost modificate datele de la Wuhan

Veteran de război, despre lupta din linia întâi: „Devii sălbatic, nu mai ești om”. Dorința lui de 1 Decembrie

Ziaristul care l-a numit „țigan cerșetor” pe Șumudică provoacă o nouă controversă! Ce a putut să spună despre Hagi
PARTENERI - GSP.RO
Ziaristul care l-a numit „țigan cerșetor” pe Șumudică provoacă o nouă controversă! Ce a putut să spună despre Hagi
Horoscop 19 ianuarie 2021. Berbecii parcurg ultima sută de metri dintr-un traseu existențial
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2021. Berbecii parcurg ultima sută de metri dintr-un traseu existențial
Experți: Epidemia a fost în mare parte ascunsă. Cine ar fi de vină pentru răspândirea coronavirusului la nivel global
Știrileprotv.ro
Experți: Epidemia a fost în mare parte ascunsă. Cine ar fi de vină pentru răspândirea coronavirusului la nivel global
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Telekomsport
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Legătura dintre bani și emoții. Ce trebuie să știi ca să pui mai mult deoparte (PUBLICITATE)