„Când m-am prezent, am spus că în timpul mandatului comisiei mele vom proceda în aşa fel încât România să devină membră a spațiului Schengen. Şi nu văd de ce nu ar putea să devină. Iar în ceea ce priveşte MCV-ul, am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Ar trebui să mai studiem cu grijă observaţiile recent făcute de Comisie în ceeea ce priveşte România. Noi am discutat cu guvernul despre această chestiune”, a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a precizat că va continua demersurile pentru a convinge că România vrea să intre în spațiul Schengen, relatează Mediafax.

„Să devenim parte din spaţiul Schengen este un deziderat pe care îl avem de la început şi am lucrat în acea direcţie. Iniţial, Schengen a fost un acord cu condiţii şi le-am îndeplinit. În 2011, le-am îndeplinit. Însă cum acceptarea în spaţiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din spaţiul Schengen, au început să apară primele întrebări şi probleme şi de atunci, cu toate că am îndeplinit toate condiţiile puse de acordul Schengen, România şi Buglaria, la fel, nu au acceptate în spaţiul Schengen. de atunci încoace încervcăm să convingem prietenii şi partenerii noştri că România este o ţară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse de Schengen şi care se bazează pe valorile UE. Progresul încă se lasă puţin aşteptat. Dar personal nu am renunţat şi voi contibnua să discut cu toată lumea pentru a îi convinge că România nu doreşte să fie în spaţiul Schengen ca o problemă, ci România vine în spaţiul Schengen ca parte a a unei soluţii, ca parte a unei soluţii pentru îmbunătăţirea siguranţei în spaţiul Schengen”, a explicat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele României s-a declarat optimist în privința ridicării raportului MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare). Klaus Iohannis crede că acest lucru va fi posibil doar dacă Parlamentul și Guvernul vor îndeplini condițiile negociate pe MCV.

Președintele Comisiei Europene a fost primit vineri și de Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

Foto: Vlad Chirea


Citește și VIDEO/ Mărturisiri tulburătoare despre ultimele zile din viața lui Șerban Ionescu: ”Am putut comunica chiar și atunci când nu mai putea articula, ci doar gesticula”