MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Klaus Iohannis, atac la Viorica Dăncilă, după ce a anunţat majorarea pensiilor: „Nu, doamnă prim-ministru, nu ați mărit nimic anticipat! Încetați să-i mai amăgiți pe români!”

Distribuie

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, vineri, anunţul premierului Viorica Dăncilă privind majorarea anticipată a pensiilor, el arătând că, prin programul de guvernare, PSD promisese în 2019 că punctul de pensie va creşte la 1265 de lei, însă această creştere nu s-a produs, pensionarii având, în prezent, un punct de pensie de 1.100 de lei.

În legătură cu pensiile, constat că la Guvern se trăiește de-a dreptul într-o lume paralelă. Nu, doamnă prim-ministru, nu ați mărit nimic anticipat! Încetați să-i mai amăgiți pe români și citiți propriul dumneavoastră program de guvernare! Da, acela din scoarță în scoarță! Acolo scrie clar că, în 2018, punctul de pensie va fi 1.100 lei, iar în 2019, și da, suntem în 2019, va fi 1.265 lei”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El i-a transmis un mesaj şefei Executivului: „Știți cât este punctul de pensie acum? Nu, nu este 1.265 lei, așa cum ați promis și cum scrie în programul dumneavoastră de guvernare! Este 1.100 lei. Abia în septembrie, cu creșterea pe care ați promis-o și pe care, sincer nu știm dacă o veți respecta, va crește la ce ați promis pentru tot anul, 1.265 lei. Deci, pentru anul 2019, creșterea pensiilor este doar la un sfert din ceea ce ați promis și doar pe ultimul trimestru. Iar ceea ce numiți dumneavoastră creșteri anticipate reprezintă doar o acordare întârziată a drepturilor care au fost promise și se cuvin pensionarilor! Acesta este adevărul cu pensiile promise și mărite!”, a spus el.

Preşedintele a mai afirmat că întotdeauna alții, nu PSD, sunt de vină pentru starea educației, pentru situația din sănătate, pentru problemele bugetelor locale, pentru întârzierea majorării alocațiilor copiilor și pentru drepturile încălcate ale pensionarilor.

„Doamne ferește, nu PSD, ca și cum nu ar fi PSD la guvernare! În realitate, toată guvernarea PSD din ultimii 2 ani este o mare gaură neagră pentru economia românească și pentru societatea românească. Sau, mai simplu spus, guvernarea PSD a eșuat!”, a spus şeful statului.

Ce spunea premierul Viorica Dăncilă:

Premierul Viorica Dăncilă afirma, la şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta, că preşedintele Klaus Iohannis „dovedeşte că nu cunoaşte lucruri elementare când a afirmat că lipsesc 1,4 miliarde de lei de la bugetul de pensii”.

„În realitate, după foarte mulţi ani, în 2019, bugetul va avea un excedent de 1,7 miliarde de lei, ca urmare a măsurii transferului contribuţiilor de la angajator la salariaţi – o altă măsură pe care domnul preşedinte Iohannis a criticat-o, măsură care însă şi-a arătat eficienţa. O altă dezinformare pe care domnul preşedinte a aruncat-o cu nonşalanţă în spaţiul public este legată de mărirea pensiilor. Domnul preşedinte ar trebui să citească măsurile pe care le-a luat Guvernul României, pentru că am mărit anticipat pensiile”, afirma premierul.

Potrivit lui Dăncilă, declaraţiile lui Klaus Iohannis sunt „iresponsabile”.

„Se joacă cu sentimentele oamenilor şi creează în rândul pensionarilor îngrijorări că nu există bani de pensii, afirmaţie care nu are nicio bază reală. (…) Pensionarii nu au niciun motiv să-şi facă griji. Aşa cum ne-am angajat, vom continua majorarea pensiilor”, a explicat prim-ministrul.

Citeşte şi: OPINIE/ Mirela Neag, despre cât de voluntari sunt medicii voluntari din spitalele publice din România și cui fac ei bine

Comentarii