Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis, scrisoare către Viorica Dăncilă. Președintele cere protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Klaus Iohannis, scrisoare către Viorica Dăncilă. Președintele cere protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie

Klaus Iohannis, scrisoare către Viorica Dăncilă. Președintele cere protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie

Klaus Iohannis, i-a transmis, marți, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă. Președintele României îi cere șefei Executivului să includă pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern subiectul protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie.

Scrisoarea adresată de Klaus Iohannis prim-ministrului

„Doamnă Prim-ministru,

După cum cunoașteți, principalul obiectiv al României în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană este protejarea drepturilor și intereselor celor peste 400.000 de români aflați în această țară.

În urma negocierilor desfășurate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliului European din 25 noiembrie a.c. Acest acord, în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentul britanic și va fi aprobat de către Consiliul UE și Parlamentul European, va asigura o protecție înaltă a drepturilor cetățenilor europeni, inclusiv români, aflați în Marea Britanie.

Cu toate acestea, ultimele evoluții din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii.

În aceste condiții, autoritățile române trebuie să fie pregătite pentru a putea obține cele mai bune condiții posibile pentru cetățenii români din Marea Britanie în orice scenariu.

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!
Recomandări

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!

În situația în care Parlamentul britanic nu va ratifica Acordul de retragere, vor fi necesare măsuri atât la nivel european, cât mai ales la nivel național, pentru asigurarea drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie. În acest caz, la nivel național, vor trebui întreprinse urgent demersuri atât la nivel legislativ, cât și la nivel diplomatic-consular, pentru garantarea unor drepturi, cât mai înalt posibil, pentru cetățenii români aflați în Marea Britanie.

Având în vedere aceste elemente, vă solicit să includeți subiectul protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern”

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, 14 decembrie, cu premierul britanic Theresa May, la Bruxelles, și a discutat și despre situația românilor din Regat, în contextul Brexit.

foto: Sorin Cioponea


Citește și Secureanu vrea să o ducă pe „Vrăbi” în Italia, de Sărbători. Instanța e de acord, DNA se opune. Prima ieșire din țară, după ce a fost acuzat că a delapidat Spitalul Malaxa cu 2 milioane de lei


 

 

Close
Închide
  Close