MENIU CAUTĂ

Klaus Iohannis participă, la Paris, la evenimentele dedicate încheierii Primului Război Mondial

Distribuie

Președintele României, Klaus Iohannis, se află sâmbătă și duminică, pe 10 și 11 noiembrie, la Paris unde participă, la invitația președintelui Franței, Emmanuel Macron, la o serie de evenimente dedicate Centenarului Armistițiului care a pus capăt ostilităților din cadrul Primului Război Mondial.

Alături de Klaus Iohannis și gazda Emmanuel Macron vor mai participa aproximativ 60 de șefi de stat și de guvern, între care cei mai importanți lideri ai planetei: președintele american Donald Trump, președintele Rusiei, Vladimir Putin, sau cancelarul Germaniei, Angela Merkel, aceasta din urmă fiind liderul care va deschide, printr-un discurs, Forumul pentru Pace organizat de președintele Franței, informează caleaeuropeana.ro.

Trump a criticat, imediat după sosirea la Paris, recenta idee a „unei armate europene” emisă, recent de președintele  Macron. „Foarte jignitoare. Europa să-și achite partea sa faţă de NATO”, a scris pre;edintele SUA, pe Twitter.

Potrivit agendei publicate de Administrația Prezidențială, programul președintelui Iohannis a debutat sâmbătă, 10 noiembrie, cu participarea la evenimentul dedicat contribuției românești la dezvoltarea științei și tehnicii în Anul Centenar 2018, găzduit de Ambasada României la Paris.

În cadrul evenimentului, care a început la ora 12:00, șeful statului a susținut o alocuțiune și a luat parte la prezentarea proiectelor, dar a discutat și cu profesorul Gerard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru fizică, în acest an, și cu tinerii studenți, doctoranzi și cercetători români de la diferite instituții pariziene de învățământ superior.

Tot astăzi, sâmbătă, dar de la ora 20:00, Klaus Iohannis va participa la activitățile organizate la Muzeul Orsay, acolo unde va vizita expoziția « Picasso Bleu et Rose » și va fi prezent la dineul oferit de către preşedintele Franței în onoarea șefilor de Stat, de Guvern, și ai organizațiilor internaționale.

Duminică, 11 noiembrie, șeful statului va lua parte la Ceremonia Internațională dedicată Centenarului de la Armistițiul din 1918, ce se va desfășura începând cu ora 12:00 la Arcul de Triumf din Paris.

Participarea la ceremoniile dedicate comemorării a 100 de ani de la prima conflagrație mondială reprezintă un simbol aparte în istoria României pentru care participarea la Marele Război a fost purtată sub deviza „Răsboiul pentru întregirea neamului românesc”, iar pe 1 decembrie țara noastră aniversează 100 de ani de la Marea Unire, un proiect realizat inclusiv cu sprijinul Franței. De altfel, reamintim că în perioada 28 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, Bucureștiul și Parisul vor da startul Sezonului Cultural România – Franța.

De la ora 14:00, președintele Klaus Iohannis este invitat la Palatul Elysee unde Emmanuel Macron va oferi un dejun oficial șefilor de delegații, iar de la ora 16:30 va fi prezent la Forumul pentru Pace.

Discursul de deschidere a Forumului pentru Pace de la Paris pe care Angela Merkel îl va susține reprezintă prima sa apariție importantă la nivel internațional după ce a anunțat că în 2021 nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei, după o perioadă de 16 ani în care aceasta a ocupat funcția de șef al guvernului de la Berlin.

Tema centrală a Forumului pentru Pace este aceea de a identifica soluții practice multilaterale pentru a rezolva un set de probleme comune. Forumul pentru Pace, care va deveni un eveniment anual, are scop curativ, devenind astfel un antidot împotriva a aceea ce Macron califica drept „un risc care bântuie lumea, acela de divizare, naționalism și temeri uriașe care pot face ca democrația să se îndoiască de ea însăși”.

  • FOTO: Administrația Prezidențială (ARHIVĂ)

Citește și… PROCESUL COLECTIV. Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, citat cu mandat de aducere la următorul termen


 

Citește mai multe despre Klaus Iohannis pe Libertatea.

Comentarii