Sullivan a declarat vineri că Statele Unite vor respecta limitele armelor nucleare stabilite în Noul tratat START, ultimul pact de reducere a armelor nucleare rămas între cei doi rivali ai Războiului Rece, până la expirarea acestui acord în 2026, dacă Rusia face acelaşi lucru, potrivit agenției de presă Reuters.
Preşedintele Vladimir Putin a suspendat participarea Moscovei la tratat în februarie.
„Aceasta este o declaraţie importantă şi pozitivă a domnului Sullivan. Desigur, ne aşteptăm să fie confirmată de facto de paşi prin canale diplomatice, iar apoi formatele propuse pentru dialog pot fi luate în considerare”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
Săptămâna trecută, același Dmitri Peskov a deplâns faptul că, în prezent, nu mai există discuții „substanțiale” privind controlul armelor între guvernele Rusiei și Statelor Unite, dând vina pe Washington pentru „situația regretabilă”.
Semnat de preşedintele de atunci al SUA, Barack Obama, şi de omologul său rus, Dmitri Medvedev, în 2010, tratatul New START limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura.
Acordul a intrat în vigoare în 2011 şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani după ce Joe Biden a preluat funcţia de preşedinte al Statelor Unite.
Conform tratatului New Start, Moscova şi Washingtonul sunt angajate în desfăşurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice şi maximum 700 de rachete şi bombardiere cu rază lungă de acţiune.
Când funcţionează, conform intenţiei, pactul permite atât inspectorilor americani, cât şi ruşi să se asigure că cealaltă parte respectă tratatul.
Foto: Profimedia Images