De Mihaela Barbu,

”Am predat în acest liceu din 1963, de când s-a înfiinţat, şi tot de aici m-am pensionat. Am avut parte de elevi de nota 10, care mă făceau să vin la şcoală cu drag, nu din obligaţie, aşa cum fac mulţi când se duc la serviciu”, ne povesteşte emoţionată fosta profă de muzică, în timp ce-şi porneşte tacticos tableta din dotare, pentru a imortaliza momentele revederii cu foşti elevi de-ai săi, care tresaltă de cum o zăresc şi vin să o îmbrăţişeze. Este şi cazul vedetei TVR Marina Almăşan, fostă elevă la ”Jean Monnet”.
Marina Almăşan i-a fost elevă
”Am încercat să mă îmbrac de dimineaţă în sarafanul de şcolăriţă, dar am renunţat… N-a prea vrut să intre pe mine. L-am lăsat în şifonier, alături de matricola de la acea vreme”, ne-a declarat aceasta. A fost elevă a liceului din clasa I până într-a XII-a, la fel şi fiica sa, care acum face masteratul în Canada. ”Pe vremea când eram eu elevă, în anii 80, să ai fiţe la «Jean Monnet» însemna să mesteci gumă, să ai blugi, iar coperţile caietelor să fie acoperite cu abţibilduri. Nu oricine avea acces la aşa ceva… Eu eram o fată cuminte. Cântam în cor şi eram responsabilă cu gazeta de perete”, mai spune charismatica prezentatoare TV.

«Toată familia mea a învăţat aici»

Pentru multe familii din Bucureşti e o adevărată tradiţie ca fiecare generaţie să treacă pe la ”Jean Monnet”. Marilena Cioclei (foto), 53 de ani, de pildă, are 12 rude care au studiat aici. ”Eticheta de «liceu de fiţe» pe care o are acum instituţia nu are nici o legătură cu felul în care se face carte aici. Eu am absolvit în 79 şi am avut colegi şi profesori excepţionali, cu care ţin legătura şi acum. Şi fiica mea a studiat aici, iar cu franceza învăţată în acest loc a intrat cu brio la Sorbona, acum fiind la masterat în Franţa”, ne-a declarat fosta elevă a liceului.
fotografii: Gabriel Pătruţ