Cadrele didactice de la școală au fost îmbrăcate în negru și au ținut un moment de reculegere față de „moartea clinică” a programului de studiu, scrie sursa citată. Părinții elevilor au venit și eu cu banderole albe sau eșarfe albe la gât, pentru a-și arăta nemulțumirea legată de faptul că elevii vor învăța în schimburi, în timp ce noua clădire, în care urmau să învețe elevii maghiari, nu a fost inaugurată.
„Începem anul cu stângul, dar îl vom termina cu dreptul. Noi, părinţii, suntem plimbaţi între instituţii, îmbălsămaţi ai neantului şi pedepsiţi fară vină. Ar fi fost frumos să fi început anul școlar 2022-2023 după 2 ani de pandemie cu zâmbetul larg desfăşurat pe faţă, cu veselie, voiciune, dar, stupoare, începem cu risc de segregare. După 10 ani de căutări de soluţii. În acest context scoala ne primeşte cu un cadou: se numeşte seral la gimnaziu” , a spus de la prezidiu Ramona Moraru, preşedintele Asociaţiei Părinţilor.
Directoarea școlii, Monica Costa, a afirmat în timpul discursului că situația nu poate fi rezolvată de autoritățile locale.
„Nu numai părinții sunt nemulțumiți de program. Foarte mulți dintre noi am fost elevi care am învățat în programul de după amiază și ne-am amintit cât de greu a fost să ne desfășurăm activitățile după amiază, când deja puterea de concentrare era mult diminuată. Asta automat va duce la o diminuare a performanței și a elevilor, și a profesorilor”, a spus directoarea pentru sursa citată.
Cum a început scandalul
În primăvara acestui an, Primăria Oradea a anunțat că elevii maghiari ai Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu se vor muta într-o clădire modernă, recent renovată și dotată cu toate cele necesare, pusă gratuit la dispoziție de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.
Înțelegerea a fost stabilită cu un an înainte, când, cu votul Consiliului Local, Primăria și Eparhia au încheiat un contract care prevedea că Eparhia va pune la dispoziția orașului un spațiu pe strada Cuza Vodă (așadar, în apropierea școlii aflate pe str. Eroul Mircea Cosma), cu condiția ca acolo să învețe doar clasele maghiare ale unității de învățământ.
Însă imobilul de pe strada Cuza Vodă n-a primit autorizație de funcționare ca unitate de învățământ din partea Ministerului Educației, în urma unor plângeri de segregare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro