Dacă la un moment dat observi că acesta începe să ruleze din ce în ce mai lent atât în multitasking, cât și în diverse jocuri, este clar că ceva nu este în regulă și va trebui să faci ceva pentru a-i îmbunătăți performanțele.

În cele ce urmează îți vom da câteva sfaturi prin care poți îmbunătăți viteza unui laptop care merge greu.

Șterge fișierele temporare

Fișierele temporare, adică istoricul de navigare pe internet, cookie-uri, cache-uri etc., ocupă mult spațiu pe hard disk-ul laptopului tău.

De aceea, va trebui să eliberezi acest spațiu pentru a accelera viteza computerului. Pentru asta apasă concomitent tastele Windows+R, scrie temp și șterge totul. Apoi folosește aceleași taste, dar acum scrie %temp% și șterge totul. În sfârșit, folosește din nou tastele Windows+R, scrie prefetch și apoi șterge totul.

Dezinstalează programele neutilizate

Orice calculator, laptop sau PC, vine cu o serie de programe preinstalate. Cu siguranță, unele dintre acestea nu le folosești, dar ele consumă resurse și ocupă spațiu pe hard disk, executând procese în fundal.

În acest caz este indicat să dezinstalezi aceste programe inutile. Va trebui însă să faci acest lucru cu mare atenție pentru a nu șterge din greșeală un program necesar bunei funcționări a computerului.

Oprește sau repornește laptopul

Ori de câte ori pornești laptopul, programele și aplicațiile care rulează în fundal consumă din memoria calculatorului. De aceea, îți recomandăm ca măcar o dată pe săptămână să oprești laptopul sau să-i dai Restart.

În acest mod, memoria acestuia va fi reîmprospătată, iar instrumentele care ajută la întreținerea laptopului vor rula și, deci, îți vor face treaba. În plus, va crește și viteza laptopului.

Laptopul merge greu? 8 metode simple prin care îi poți îmbunătăți viteza

Închide tab-urile neutilizate din browser

Atunci când navighezi pe internet este recomandat să menții deschise mai multe tab-uri doar în cazul în care ai nevoie de toate.

După ce ai navigat pe o anumită pagină de internet este indicat să o închizi, dacă nu îți este folositoare. Trebuie să știi că tab-urile deschise din browserul de internet consumă memorie și micșorează și viteza laptopului.

Oprește aplicațiile care utilizează prea multe resurse

Este posibil ca un program sau o aplicație să utilizeze foarte multe resurse, ceea ce cauzează încetinirea laptopului.

Ca să găsești „vinovatul” va trebui să accesezi opțiunea Task Manager. Pentru asta trebuie să apești simultan tastele Ctrl+Shift+Esc sau să faci click dreapta pe bara de Start și alege opțiunea Task Manager.

Aici caută programul/aplicația care utilizează prea multe resurse, selecteaz-o și alege opțiunea Edn Task.

Dezactivează lansarea automată a programelor

Atunci când pornești laptopul, unele programe și aplicații pornesc în mod automat și rulează în fundal. Din fericire, le poți dezactiva, astfel încât să nu mai ruleze atunci când pornești computerul.

Pentru asta apasă butonul Star, apoi selectează secțiunea Setări Aplicații Pornire. În secțiunea Aplicații cu executare la pornire vei găsi programul/programele pentru care dorești să dezactivezi pornirea automată. Selectează-le și setează Dezactivat.

Salvează fișierele în cloud sau pe un hard disk extern

Cea mai bună soluție pentru eliberarea de spațiu pe hard disk-ul laptopului tău este să stochezi toate fotografiile și videoclipurile în cloud sau pe un hard disk extern.

Setările calculatorului îți permit să alegi unde să fie salvate fișierele în mod implicit. Astfel, poți seta ca fișierele să se salveze în mod implicit pe computer sau în cloud și apoi să le sincronizezi cele două locații.

Astfel, vei putea accesa fișierele de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet, iar acestora li se va efectua o copie de rezervă (backup) în cazul în care computerul se va defecta. Astfel, nici nu vei pierde nici un fișier, dar vei îmbunătăți și viteza de rulare a laptopului.

Instalează cele mai noi actualizări

Una dintre cele mai bune metode de a îmbunătăți performanțele laptopului tău este aceea să ai cea mai recentă versiune de Windows.

De aceea, este recomandat să verifici și să instalezi cele mai noi actualizări. Astfel, vor fi corectate anumite erori sau bug-uri care pot afecta buna funcționare a calculatorului.

Pentru a căuta actualizări apasă butonul Start, apoi selectează Setări ?Actualizare și securitate ?Windows Update ?Căutare actualizări.

Selectează actualizările pe care dorești să le instalezi și apoi apasă butonul Instalare. Repornește laptopul și verifică dacă acesta rulează mai bine.

Citeşte şi:

Cum găsești parolele ascunse și salvate în Windows

Cum afli adresa IP a calculatorului sau a smartphone-ului tău

Urmărește-ne pe Google News
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale