Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE. Laura Codruța Kovesi, la ieșirea de la Parchetul General: "De doi ani de zile sunt hărțuită"

UPDATE. Laura Codruța Kovesi, la ieșirea de la Parchetul General: „De doi ani de zile sunt hărțuită”

Laura Codruţa Kovesi a plecat de la sediul Parchetului General, unde a dat declarații mai bine de o oră. La plecare ea a anunțat că are calitatea de suspect după plângerea depusă de Sebastian Ghiță și spune că a cerut recuzarea a doi procurori. 

De Otilia Cristea,

UPDATE 15:03: Șeful Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, Gheorghe Stan, a respins cererea de recuzare a Adinei Florea, formulată de Laura Codruța Kovesi, vineri, atunci când s-a prezentat pentru a fi audiată, anunță Știripesurse.ro

UPDATE 13:37: Laura Codruța Kovesi a ieșit de la Parchetul General după ce a fost audiată mai bine de o oră și a anunțat că are calitatea de suspect și a cerut recuzarea a doi procurori.

Cei doi procurori a căror recuzare a fost cerută de Kovesi sunt Adina Florea, procurorul de caz, și Gheorghe Stan, şeful Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. „Am recuzat procurorul de caz şi procurorul şef de secţie. Mi s-a adus la cunoştinţă învinuirea. Am depus două cereri. După ce am depus cererea de recuzare, procurorul de caz a spus că îmi va comunica răspunsul la cele două cereri (…) Motivul este din Codul de Procedură Penală, afectarea imparţialităţii”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea din sediul Parchetului General.

Fostul procuror șef al DNA a adăugat că ”niciodată nu am comis fapte penale. Nu am avut niciun fel de atribuții legate de condamnarea lui Pop Nicolae. De asta s-a ocupat poliția”.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

Cu referire la acuzația de luare de mită, Kovesi a spus: „Aș fi primit eu bani, în mod direct, pentru a plăti extrădarea. Ceea ce nu este adevărat. Se poate vedea și într-un comunicat al poliției din care rezultă că plata s-a făcut de către Poliția Română”.

„Doamna procuror mi-a adus la cunoștință învinuirea și mi-a spus să accept rezolvarea cererilor de recuzare pe care le-am depus”, a mai spus Kovesi.

„De doi ani de zile sunt hărțuită. Am 18 dosare penale, nu sunt singura în această situație (…) Procurori și magistrați care au comentat despre legile justiției sunt cercetați penal. Nu am avut întâlniri în afara celor instituționale. Am participat la întâlniri la care am participat. Dacă există poze există de la acele întâlniri. Nu am vorbit niciodata cu Ghiță Sebastian nici la telefon, nici prin email (…) Însă nu este exclus să existe înregistrări de la evenimente”, a declarat Kovesi la ieșirea de la Parchet.

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19
Recomandări

DOCUMENT: Ministerul Sănătății roagă printr-o circulară toate spitalele din țară să cumpere de la firma unui sârb saci pentru deșeurile COVID-19

 

Fosta șefă a DNA a spus și că acest dosar în va afecta candidatura pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. „Cu siguranță îmi va fi afectată candidatura, dar voi merge mai departe, mă voi prezenta în Parlamentul European așa cum am fost chemată. Mai sunt niște etape de parcurs, le voi parcurge și pe acelea”, a mai spus  Kovesi.

UPDATE ora 12.25: Laura Codruța Kovesi a ajuns la sediul Parchetului General pentru a fi audiată în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Ea a refuzat să facă declarații, spunând că va vorbi la ieșirea de la audieri.

Fosta șefă a DNA a fost așteptată de un grup de protestatari care i-au scandat mesaje de susținere.

Membrii mișcării #Rezist au întâmpinat-o pe Kovesi cu flori. Pe jos erau așezate mai multe lalele, iar unul dintre protestatari a așteptat-o cu un coș cu flori de primăvară.

„Codruţa, te iubim!” şi „Codruţa, nu uita, noi suntem de partea ta!”, „Nu vă lăsaţi”, sunt doar câteva dintre mesajele pe care membrii Rezist le-au strigat atunci când Laura Codruţa Kovesi a ajuns la sediul Parchetului General.

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință
Recomandări

Se poate răspândi coronavirusul când cineva vorbește spre noi? Ce spun oamenii de știință

 


Audierea fostei șefe a DNA are loc chiar în ziua în care ar fi trebuit să fie la Bruxelles, pentru a fi audiată la Parlamentul European, Kovesi candidând pentru funcția de procuror-şef al Parchetului European.

La audieri este așteptat, în această dimineață, și fostul premier Victor Ponta.

Adina Florea, procuror-şef adjunct al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, a explicat ieri că dosarul în care este audiată a fost deschis în 2018, după o sesizare făcută de afaceristul Sebastian Ghiță.

În privința anchetei, magistratul a precizat că stadiul cercetărilor nu are legătură cu activitatea personală a fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție

„Este o anchetă în derulare în care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de una dintre persoanele din dosar. Nu este vorba despre nicio legătură între activitatea personală a unora dintre persoanele cercetate şi stadiul anchetei. Stadiul urmăririi penale de la acest moment a impus începerea urmăririi penale. (…) Aceste întrebări ale dumneavoastră par să fie presiuni care se fac cu privire la o anchetă în curs de desfăşurare.

Este un dosar ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018. Este o anchetă în curs unde se vor respecta toate drepturile şi libertăţile tuturor persoanelor, demnitatea persoanelor şi se va respecta legea”, a declarat Adina Florea, procuror-şef adjunct al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, conform Mediafax.

Joi seară, Sebastian Ghiță a avut două intervenții telefonice, din Belgrad, una la România TV, iar cea de-a doua, la Antena 3, în care a vorbit despre probele pe care le-a trimis procurorilor.

„Eu am fost unul dintre aceia care știa câte ceva despre ea. Magistrații au început să investhigeze. Eu am fost audiat prin teleconferință. Eu am probe: poze, filme și martori. Astea le am pentru mărturia mincinoasă. Nu vă spun nimic despre martori. După ce ancheta procurorilor va fi finalizată, voi da filmele și pozele cu Kovesi”, a spus Ghiță.

FOTO: Libertatea / Sorin Cioponea


 

Close
Închide
  Close