Mergi direct la conținut »
Lecția de voință a doi copii părăsiți de mamă pentru trei țigări. Iulian e olimpic și visează la o carieră militară, iar Alexandru vrea să ajungă Messi / FOTO
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Lecția de voință a doi copii părăsiți de mamă pentru trei țigări. Iulian e olimpic și visează la o carieră militară, iar Alexandru vrea să ajungă Messi / FOTO

Mama le-a plecat după trei țigări. S-a întors după un an, a fumat două și a plecat din nou. Au trecut șapte ani de atunci, șapte ani de când Iulian și Alexandru, doi frați din comuna vasluiană Ferești, sunt crescuți doar de tatăl lor, din ajutorul social primit de la primărie și alocația de susținere pentru familia monoparentală.

De Theodor Istrate,

Iulian și Alexandru nu erau la școală când mama lor a spus că merge până la magazin după tutun și dusă a fost! Copiii nu vor să mai audă de ea și luptă alături de tatăl lor ca să răzbească în viață și să-și împlinească visurile.

Trăiesc, toți trei, din 570 de lei și dau o adevărată lecție de voință. În pofida sărăciei, unul dintre copii este olimpic și visează la o carieră militară, iar celălalt vrea să ajungă un fotbalist la fel de mare ca Messi.

Iulian Hurja, fratele cel mare, este olimpic la Geografie, însă acum, în clasa a VIII-a, se pregătește intens pentru admiterea la Liceul Militar.

„Este un elev-model, pe care și l-ar dori orice profesor. Tinde spre perfomanță la mai multe discipline”, spune dirigintele său, Dumitru Gavril.

Profesorul, un sprijin de nădejde și cel care i-a descoperit pasiunea pentru geografie, îl consideră pe Iulian un copil extraordinar.

„Deși crescut fără mamă, nu este un copil izolat. Socializează foarte bine cu cei din jur, iar eu îl ajut cu ce pot”, adaugă dirigintele.

Iulian nu este pasionat doar de geografie, ci și de desen, iar când are timp liber, colorează.

„Anul trecut, am terminat clasa a VII-a cu media 9,20 și am luat și premiu. Acum, deja mă pregătesc pentru cariera militară. Nimic nu este imposibil dacă îți dai interesul”, spune Iulian.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Mezinul își dorește din tot sufletul să se facă fotbalist și îl are drept model pe Messi. Deocamdată însă, doar bate mingea în curtea casei sau a școlii.

„Alexandru are unele probleme cu vorbitul. Le-a avut de mic, dar este din ce în ce mai bine. De aceea, nu ne dorim acum decât să avem sănătate. Cu restul problemelor ne descurcăm noi, așa cum am făcut-o în toți acești ani în care ne-am avut alături unul pe celălalt, la bucurie și la necaz”, spune tatăl, Ilie Hurja.

„Nu au putut să o ierte că i-a abandonat”

Ilie Hurja și cei doi fii ai săi se gospodăresc singuri din seara friguroasă de decembrie 2011, când mama băieților a spus că pleacă să-și ia trei țigări de la chioșcul din colt și nu s-a mai întors. A revenit un an mai târziu, a fumat două țigări și a plecat iar.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

„Nu i-a păsat nici o clipă de copii, dacă au ce mânca sau cu ce se îmbrăca. Pur și simplu nu a interesat-o decât să-i fie ei bine”, spune Ilie Hurja.

De atunci, femeia a mai venit de trei ori la fostul cămin conjugal, la intervale de câțiva ani: „Ultima dată, și-a dat seama că e mamă anul trecut, când a venit, chipurile, să-și ia copiii. Nici unul nu a vrut să plece. Nu au putut să o ierte că i-a abandonat”.

Crescuți cu 570 de lei pe lună

Rămași în grija tatălui, după ancheta socială care a stabilit că părintele îi poate crește singur, cei doi copii au înțeles că numai împreună vor răzbi în viață.

În primii trei ani, până la pronunțarea divorțului, au trăit doar din ajutorul social, adică puțin peste 200 de lei. Ulterior, sumei i s-a adăugat alocația pentru familiile monoparentale, așa că veniturile totale au ajuns la 570 de lei.

„Tatăl primește ajutor social, iar orele pe care trebuie să le presteze în folosul comunității, așa cum prevede legea, le face acasă, întreținându-și familia”, ne-a declarat primarul comunei Ferești, Sebastian Arteni.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

„Nu ne lipsește nimic pentru a trăi decent”

Ilie Hurja își alocă tot timpul fiilor săi și gospodăriei. Se deplasează greu, din pricina unor probleme locomotorii, și din acest motiv n-a mai căutat să se angajeze după ce a fost disponibilizat de la fostul combinat de fire sintetice din Vaslui.

„Până nu-i pregătesc pe amândoi, dimineața, pentru școală, nu pot pleca de acasă. Până în oraș, la cum este drumul, aș face o oră, așa încât nu mă pot angaja. Și la lucrul cu ziua, aici, în sat, este greu, pentru că oamenii vor să fii la ei la prima oră a dimineții”, explică Ilie Hurja.

Crește două capre și câteva găini, astfel că mâncarea este, cât de cât, asigurată. În decembrie, a tăiat un porc crescut tot în gospodărie.

Iulian și Alexandru își ajută tatăl la treburile gospodărești – dau mâncare păsărilor și animalelor, mătură casa, își spală hainele – și se descurcă foarte bine și la școală.

„Chiar dacă nu avem bani mulți, putem spune că nu ne lipsește nimic pentru a trăi decent. Ne organizăm după câți bani avem, iar datorii nu vreau să fac, pentru că ar trebui să le dau înapoi și nu am de unde”, mai spune tatăl copiilor.

Citește și: COPIII SISTEMULUI. Mădălina a fost abandonată de mamă când avea 2 ani, apoi i-a murit și tatăl. Drumul unei orfane prin viață și mama Icoana, îngerul ei păzitor

Close
Închide
  Close