Nefumătorii, la fel ca şi o parte dintre cei cărora le place să fumeze sunt extrem de mulţumiţi de această lege. Sunt însă şi fumători înrăiţi total nemulţumiţi de decizia “discriminatorie”, aşa cum le place să puncteze. De departe, simpaticul Mugur Mihăescu pare cel mai dezamăgit în privinţa acestei legi. “Ca de obicei, la noi trebuie interzis tot!… Nu contează consecinţele. Din păcate însă, ce e lege, nu-i tocmeală. Întotdeauna am fost de principiul ăsta. Cum sunt ele, bune, proaste, le respecţi, că nu ai încotro. E adevărat că legile sunt proaste, că doar de aceea merge ţara asta aşa. Şi mai grav este că ele, legile, sunt date de nişte oameni cu cinci clase, cu un IQ foarte mic, care nu au ce căuta în Parlament. Dar mă deranjează discriminarea aceasta. Mâine, poimâine pe noi, fumătorii, ne vor arăta cu degetul ca pe ciumaţi. Înţeleg că nu trebuie să-i fac rău celui care nu are acelaşi viciu ca şi mine, dar… putea să fie altfel această lege. Cu locuri pentru fumători şi locuri pentru nefumători, cu acces separat pentru aceştia din urmă tocmai pentru a nu intra în contact cu ăştia «ciumaţii ». Sper doar să nu interzică fumatul şi la terase, în aer liber, în casă sau în baie. Eu îi văd în stare. Şi asta doar pentru a deturna atenţia de la adevăratele probleme din ţara asta”, susţine Mugur Mihăescu.
Clienţii sunt încântaţi
Loredana Sandu, PR într-unul dintre pub-urile din centrul Capitalei, nu crede că localurile îşi vor pierde clienţii odată cu intrarea în vigoare a legii. “Majoritatea clienţilor noştri par foarte încântanţi de această lege, pentru că spaţiul va fi mult mai aerisit, iar hainele nu vor mai mirosi a fum. Chiar şi cei care fumează au spus că nu sunt deranjaţi de acest lucru şi nu li se pare un efort deosebit să iasă afară să-şi fumeze ţigara, mai ales că în faţa localului va fi amenajată o terasă cu mese pentru fumători”, spune Loredana. Mâine, începând cu ora 19.00, în barul cu pricina va fi organizată o petrecere “de adio” pentru fumători, unde se vor strânge laolaltă atât amatorii de ţigări, cât şi cei care nu fumează. “Probabil că fumătorii vor fi puţin mai trişti, dar nu au încotro şi chiar dacă spun că nu vor mai ieşi în cluburi sau baruri, până la urmă tot o vor face, pentru că nu vor putea sta în casă pentru totdeauna, având în vedere că legea se aplică pentru absolut toate localurile. Fumătorii probabil că vor protesta o săptămână, două, apoi vor ieşi cu prietenii să socializeze şi se vor obişnui cu ideea şi cu măsurile care se impun”, ne-a declarat Loredana.
Fumătorii vor supravieţui
Deşi clienţii nefumători sunt mulţumiţi de această lege, ei îi compătimesc totuşi pe amicii lor vicioşi. “Nu-mi place nici să inhalez fumul de ţigară şi nici să-mi miroasă hainele a tutun. Cred că s-a luat o decizie bună în această privinţă. Mi se pare de bun simţ să înţelegi că îi deranjezi pe ceilalţi dacă faci un lucru de genul ăsta. Faci ceva, orice, atât timp cât nu-i încalci drepturile şi libertăţile celuilalt”, susţine Alin. Referitor la prietenii fumători, el spune că aceştia sunt dezamăgiţi de legea care interzice fumatul în spaţiile publice tocmai pentru că vor fi nevoiţi să iasă afară la o ţigară. Pe de altă parte însă, unii spun că aşteptau de mult un impuls pentru a se lăsa de fumat, iar acesta poate fi un prim pas. “În principiu, sunt de acord cu legea. Am foarte mulţi prieteni pe care îi înţeleg că vor să fumeze şi nu mă deranjează, însă întotdeuna am simţit că dacă sunt nefumător sunt dezavantajat din cauza fumului de ţigară care «parfumează » hainele şi părul. Nu cred că fumătorii vor sta în casă odată cu intrarea în vigoare a legii. Cred că ne vom adapta şi vom supravieţui”, ne-a declarat Mihai.
Situaţia din ţările Uniunii Europene
În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. În martie 2004, Irlanda a fost prima ţară din lume care a interzis fumatul la locul de muncă. În Austria, începând cu ianuarie 2009, toate restaurantele şi barurile aflate în spaţii de peste 50 mp au fost obligate să introducă spaţii pentru fumători şi spaţii pentru nefumători. Dacă localul are sub 50 mp, proprietarul poate alege dacă să fie pentru fumători sau pentru nefumători. În Belgia, începând cu iulie 2011, fumatul este interzis în restaurante, cafenele, baruri, cluburi şi cazinouri, cu excepţia încăperilor desemnate şi amenajate special în acest scop, cu ventilaţie corespunzătoare. Localurile din Franţa trebuie să îndeplinească criterii stricte pentru a permite fumatul (ventilaţie adecvată, încăperi separate cu uşi automate), însă multe dintre ele nu respectă regulile. Grecia are cel mai mare procent de fumători din întreaga Uniune Europeană (40%), însă a impus reguli stricte la sfârşitul lui 2010, care interzic fumatul în localuri, reguli ce nu sunt respectate peste tot.
CITEȘTE ȘI
- Aleșii vor fuma pe Casa Poporului și… în birou
- Ce riști dacă mai fumezi de miercuri! Cine te poate amenda
- Petreceri de „Adio” pentru fumători. Ce cluburi organizează party-uri în ultima zi în care se poate fuma în spaţii închise
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro