MENIU CAUTĂ
15 Aug. 2018 10:00 , de Daniel Ionașcu

Cum se calculează pensia minimă după noua lege

Distribuie

Noul proiect de lege a pensiilor, prezentat oficial la sfârșitul săptămânii trecute, de președintele PSD, Liviu Dragnea, și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, aduce modificări modului în care se calculează pensia minimă.

În acest moment, pensia minimă este de 640 de lei pe lună, aceasta fiind majorată de la 520 de lei în urmă cu o lună, adică de la 1 iulie.

  • Pentru a ieși la pensie, trebuie să ai minimum 15 ani de cotizare la sistemul de pensii.
  • Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară. Minimum va fi de 45% din salariul minim brut, iar maximul nu poate depăși 75%. 
  • Cei cu vechime mai mică de 15 ani ieșiți la pensie înainte de noua lege primesc prnsia minimă, calculată între 40 și 45% din salariul minim brut. 
  • Pensia minimă de urmaș e 30% din salariul minim brut. 

Primești pensie în funcție de cât ai cotizat

Noua lege instituie cuantumuri minime pentru pensii, în funcție de vechime. Mai exact, în funcție de numărul de ani în care ai cotizat.

Legea pensiilor introduce o perioadă minimă de 15 ani de cotizare pentru cei care vor să iasă la pensie.

Mai departe, cuantumul minim al pensiei variază în funcție de salariul mediu brut pe țară.

Legea menționează că punctul de pensie crește din 2019, însă noua formulă de calcul a pensiilor va intra în vigoare abia în 2021. Astfel, prevederea privind calcularea cuantumului minim va intra în vigoare tot din 2021.

”Pensia minimă reprezintă un prag minim al cuantumului pensiei şi se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%”, se arată în proiect.

În acest moment, salariul minim brut este de 1.900 de lei. Astfel, dacă salariul minim ar urma să fie același în 2021, atunci pensia minimă pentru un pensionar care a cotizat 15 ani ar urma să fie de 855 de lei, echivalentul a 45%.

Unii vor primi mai mult

  • Pensia minimă se acordă pensionarilor dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei minime. 

Există 4 tipuri de pensii conform proiectului: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș.

Dar pot exista cazuri de persoane care beneficiază de o astfel de pensie, la care să se adauge pensii din sisteme neintegrate sistemului public de pensii, pensii din alte state, precum și de drepturi stabilite și plătite de casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale.

La acordarea pensiei minime se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

Cum e pentru pentru cei cu vechime mai mică de 15 ani ieșiți deja la pensie

În alte cazuri, pensia minimă diferă.

  • Astfel, dacă există deja oameni ieșiți la pensie care au cotizat mai puțin de 15 ani, atunci aceștia au dreptul să aleagă între pensie și indemnizația socială.
  • Dacă au un stagiu de cotizare între 10 și 15 ani, dar au totuși vârsta minimă de pensionare, de 65 de ani la bărbați și 63 la femei, atunci pensia minimă este de 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, aferent stagiului minim de cotizare realizat potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi. La acest cuantum se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

Pensia minimă de urmaș e 30% din salariul minim brut

De asemenea, beneficiarii de pensie de urmaș au dreptul la pensia minimă calculată în pondere de 30% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte. La 1.900 de lei salariu brut, 30% ar însemna 570 de lei.

Orfanii de ambii părinți primesc 30% din salariul minim brut. Copiii au dreptul la pensie de urmaș până la 16 ani, iar dacă își continuă studiile, au dreptul până la terminarea acestora, dar nu mai departe de vârsta de 26 de ani.

Pensia minimă crește când se majorează salariul minim

Cuantumul pensiei minime se modifică ori de câte ori se modifică salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Proiectul legii pensiilor este în dezbatere publică, astfel că acesta poate suferi amendamente. De asemenea, în Parlament, ar putea suferi noi modificări. Nu există nicio garanție că, după ce va fi adoptat proiectul Legii pensiilor, președintele Klaus Iohannis nu îl va retrimite în Parlament sau nu îl va ataca la Curtea Constituțională.

Economiștii consideră că proiect legii pensiilor este ”o utopie”, din cauză că impactul său bugetar se va dubla în doar trei ani, până la 125 miliarde de lei, ceea ce va pune o mare presiune pe buget.


Citește și:

ANALIZĂ / Ce spun economiștii despre dublarea pensiilor: ”O utopie. Nu se poate așa ceva!”

ANALIZĂ / Zece lucruri care te privesc și care se schimbă în Legea pensiilor

Ce beneficii aduce Legea pensiilor, nu doar pensionarilor, ci și actualilor angajați

Citește mai multe despre legea pensiilor, Ministerul Muncii și pensia minima pe Libertatea.

Comentarii