Legea a fost adoptată în luna martie în Parlament, iar textul „răspunde la o cerinţă socială şi conţine garanţii” ce încadrează eutanasia, a subliniat joi într-un comunicat Ministerul Sănătăţii guvernului de stânga.
Astfel, Spania a devenit a patra ţară europeană care a adoptat eutanasia, după Olanda, Belgia şi Luxemburg.
Potrivit acestei legii, se permite atât eutanasierea atunci când îngrijitorul provoacă moartea pacientului, cât şi sinuciderea asistată medical, când pacientul ia singur doza letală prescrisă.
De asemenea, ea prevede că oricine cu „o boală gravă şi incurabilă” sau „durere cronică ce îl pune într-o situaţie de incapacitate” poate solicita ajutorul corpului medical pentru a muri şi evita astfel „o suferinţă intolerabilă”.
Există însă unele condiţii stricte care încadrează procesul: persoana, spaniol sau rezident în ţară, trebuie să fie „capabilă şi conştientă” când face cererea, care trebuie formulată în scris „fără presiune externă” şi reînnoită cincisprezece zile mai târziu.
Medicul va putea întotdeauna să respingă această cerere atunci când consideră că aceste criterii nu sunt îndeplinite sau îşi exprimă obiecţia pe motiv de conştiinţă. În plus, cererea mai trebuie aprobată de un alt medic şi să primească undă verde de la o comisie de evaluare.
Noua lege este întâmpinată însă cu opoziţie vehementă din partea Bisericii Catolice, a grupurilor religioase şi a partidelor de dreapta.
Partidul Popular, principala formaţiune de opoziţie, a depus joi un recurs împotriva acestui text la Tribunalul Constituţional.
Un sondaj de opinie din 2019 a arătat însă că aproape 90% din spanioli erau favorabili dezincriminării eutanasiei, potrivit Agerpres.
Foto: Epa