Creșterea leului vine după ce vineri leul se situa la 5,1033 de unități pentru moneda europeană.

Anterior, după primul tur al alegerilor, leul s-a depreciat puternic, iar euro ajunsese la un nivel-record de 5,1222 de lei, ca urmare a ieșirilor puternice de capital din România.

Analiștii băncii austriece Erste au estimat că BNR a cheltuit atunci 6 miliarde de euro, adică 10% din rezerva sa, pentru apărarea monedei naționale.

Optimism pe piețele financiare

Pe lângă aprecierea monedei naționale există optimism și pe alte piețe: ce indicele ROBOR la trei luni – în funcție de care se calculează dobânzile pentru românii cu credite în lei – a scăzut luni de la 7,39% la 7,26%.

Concomitent, bursa de la București creștea cu peste 3% luni dimineața.

Problema deficitului

România nu a scăpat însă total de probleme: țara noastră are în continuare un guvern interimar, iar bugetul trebuie reparat, după ce anul trecut România a terminat cu un deficit bugetar, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, de 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Anul acesta România trebuie să termine cu un deficit 7% din PIB, iar pentru acest lucru trebuie luate măsuri precum reduceri de cheltuieli sau creșteri de taxe.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Mihai111 19.05.2025, 15:44

De la 5.1033 la 5.0315 este apreciere "puternica"? Cine a zis ca e "puternica"? Manole?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.