Mergi direct la conținut »
Leul a scăzut din nou în fața euro. Moneda națională a ajuns la 4,7142 lei la cursul BNR
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Leul a scăzut din nou în fața euro. Moneda națională a ajuns la 4,7142 lei la cursul BNR

Leul a scăzut din nou în fața euro. Moneda națională a ajuns la 4,7142 lei la cursul BNR

Leul s-a depreciat din nou în fața euro și a dolarului american, moneda națională bifând un nou record negativ, potrivit datelor prezentate de către Banca Națională a României (BNR).

De Daniel Ionașcu,

Euro a ajuns marți la 4,7142 lei, după ce luni era 4,7081 lei, deprecierea leului fiind de 0,13%.

Dolarul american a câștigat la rândul său teren asupra leului, crescând până la 4.1491 lei, un nivel cu 0,28% peste cel de luni.

Rate mai mari, scumpiri la importuri

Scăderea leului în fața euro duce automat la rate mai mari pentru românii cu credite în euro, dar și pentru cei care trebuie să achite chirii sau au de plătit abonamente la telefonie.

Un alt efect îl constituie scumpirea importurilor din zona euro. România importă anual peste 50% din alimentele consumate. De asemenea, se scumpesc autoturismele.

În schimb, scăderea din fața dolarului american se manifestă prin scumpirea carburanților, deoarece benzina, motorina și petrolul se tranzacționează la nivel mondial în dolari.

Tot în dolari se comercializează la nivel global și electronicele și hainele.

De ce scade leul

Leul scade după ce Guvernul a introdus noi taxe la finele anului trecut, respectiv ”taxa pe lăcomie”, taxa de 2% pe cifra de afaceri în energie și taxa de 3% în telecomunicații. Mai mult, pentru acest an, Executivul nu a venit până în acest moment cu un proiect de buget.

Analiștii CFA estimează că în 12 luni euro va ajunge la 4,78 lei.

Close
Închide
  Close