Partidul Liberal condus de premierul Justin Trudeau a câștigat a treia rundă consecutivă de alegeri, luni, dar tentativa sa de a obține majoritatea parlamentară a eșuat.

Liberalii conduceau, potrivit numărătorii preliminare de marți, cu 156 de mandate, cu unul mai mult decât în prezent, și cu 14 mai puține decât pragul necesar pentru a obține majoritatea în Camera Communelor – 170, potrivit AP.

Conservatorii, principalul partid de opoziție, adunaseră 121 de mandate, număr asemănător cu cel câștigat în 2019, la precedentul scrutin parlamentar.

Noul Partid Democrat, de stânga, câștigase 27 de mandate, cu trei mai multe decât în 2019, în vreme ce Bloc Québécois a obținut 32, iar Verzii – două.

Alegerile au fost declanșate cu doi ani înainte de termen chiar de către Trudeau, care spera că va converti succesul campaniei de vaccinare în câștig politic și că va obține astfel mult dorita majoritate parlamentară.

Din acest punct de vedere, rezultatul poate fi interpretat ca un semieșec pentru premier.

Ținând cont de faptul că anticipatele au declanșat nemulțumirea alegătorilor, și că opoziția conservatoare îi sufla în ceafă, în sondajele de dinaintea votului, premierul a fost nevoit să se declare în cele din urmă mulțumit de deznodământ.

„Ne trimiteți înapoi să lucrăm, cu un mandat clar pentru a trece Canada prin această pandemie”, a spus Trudeau, după aflarea rezultatelor.

„Vă aud, atunci când spuneți că vreți să vă întoarceți la lucrurile pe care le iubiți și că nu vreți să vă mai îngrijorați cu privire la această pandemie sau la alegeri”, a adăugat el.

„Ne-am întors de unde am plecat”

Opoziția l-a atacat în mod repetat pe Trudeau pentru declanșarea unui scrutin pe care mulți l-au considerat ne-necesar.

Liderul Partidului Conservator, Erin O’Toole, l-a acuzat pe premier că a pus ambiția personală pe primul loc și a catalogat scrutinul drept „riscant, egoist și ne-canadian”.

Rezultatul i-a făcut pe unii comentatori să observe că Trudeau a ieșit rănit din confruntarea electorală.

„Trudeau e eșuat în tentativa de a obține o majoritate, așa că aș spune că este o victorie dulce-amăruie pentru el”, a spus Daniel Béland, un profesor de științe politice la Universitatea McGill din Montreal.

„Practic, ne-am întors de unde am plecat, pentru că noul parlament minoritar va arăta ca precedentul. Trudeau și liberalii și-au salvat pielea și vor rămâne la putere, dar mulți candieni care nu voiau aceste alegeri nu sunt probabil amuzați de întreaga situație”, a observat acesta.

Dezbaterea privind vaccinarea l-a ajutat pe Trudeau

Costurile de trai, tot mai mari, pentru mulți canadieni, politicile de mediu și sănătatea au jucat un rol important în dezbaterea electorală din ultimele săptămâni.

Campania s-a desfășurat însă în mare parte în umbra pandemiei, care nu a luat sfârșit, în ciuda eforturilor autorităților canadiene. Trudeau a mizat de altfel pe faptul că cetățenii canadieni nu vor dori un guvern conservator în timpul crizei sanitare.

Guvernul său liberal a cheltuit sute de miliarde de dolari pentru a sprijini economia și populația în timpul lockdown-urilor. Premierul a susținut că abordarea opoziției conservatoare, care a fost sceptică în fața restricțiilor și a certificatelor de vaccinare, ar fi una periculoasă pentru țară.

Nu a ajutat faptul că liderul conservator, Erin OToole, a refuzat să dezvăluie dacă candidații partidului său s-au vaccinat. OToole a descris de altfel vaccinare ca pe o opțiune personală. Asta în vreme ce mulți canadieni sunt critici cu privire la cei care aleg să nu se imunizeze.

Trudeau susține vaccinarea obligatorie pentru canadienii care călătoresc cu trenul sau avionul, un lucru cu care conservatorii nu sunt de acord.

Pentru a-și susține poziția, premierul a arătat cu degetul spre situația din provincia Alberta, condusă de un conservator, unde pandemia este încă intensă.

Premierul provinciei, Jason Kenney, un aliat al lui OToole, a admis că regiunea ar putea să rămână fără paturi în doar câteva zile.

Kenney și-a cerut scuze pentru situație și a fost de acord să introducă în cele din urmă un pașaport de vaccinare și să impună munca de acasă, la două luni după ce ridicase aproape toate restricțiile.

Toate aceste probleme par să-i fi costat pe conservatori puncte bune electorale.

„Dezbaterea privind vaccinarea i-a ajutat pe liberali să salveze o campanie care nu începuse prea bine pentru partid”, a observat Beland.

Conservatorii câștigă votul popular

Pentru conservatori, scorul obținut de Erin O’Toole, care a folosit o platformă centristă, cu intenția de a aduna cât mai multe voturi de la moderați, este o dezamăgire.

Partidul va câștiga cel mai probabil votul popular. Dar sistemul electoral canadian – vot majoritar uninominal – traduce acest rezultat într-un număr de mandate asemănător cu cel din 2019.

„Partidul nostru avea nevoie de curajul de a se schimba, deoarece Canada s-a schimbat”, a spus O’Toole, după anunțarea rezultatelor.

În vreme ce unii comentatori au observat că O’Toole ar putea fi schimbat de la șefia partidului, alții au insistat că acesta trebuie să continue.

„A ajuns de la un necunoscut la un candidat cu șanse în doar câteva săptămâni”, a declarat strategul conservator Jason Lietaer, în fața sediului partidului, potrivit BBC.

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele