Mergi direct la conținut »
Liberalul care declanșează scandalul după dezvelirea statuii Reginei Maria din parcul Izvor.  Executată ”în tehnica meșterilor de cimitir”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Liberalul care declanșează scandalul după dezvelirea statuii Reginei Maria din parcul Izvor. Executată ”în tehnica meșterilor de cimitir”

Prima statuie a Reginei Maria a fost dezvelită în București în parcul Izvor, în apropierea Palatului Parlamentului. Inițiativa execuției acesteia i-a aparținut primarului Daniel Florea, care s-a ocupat de acest proiect. În spațiul public au apărut o serie de critici cu privire la viziunea artistică, care nu ar avea nici o legătură cu chipul Reginei, așa cum apare în izvoarele istorice. Și președintele PNL Sector 5 este de aceeași părere, considerând că statuia este ”o blasfemie la adresa Reginei Maria a României”.

De Mihai Niculescu,

Cristian Marian Olteanu, președinte PNL Sector 5, îl atacă pe primarul Daniel Florea, considerând că statuia pe care a inaugurat-o nu are nici o legătură cu Regina.

Edilul ZERO al Sectorului 5, Daniel Florea, a inaugurat o statuie denumită Regina Maria, în care unul dintre ctitorii României nu poate fi recunoscut nici după noblețe, nici după atitudine și portret. PNL Sector 5 consideră o blasfemie la adresa Reginei Maria a României inaugurarea acestei statui.

Concret, bâlbâielile compoziționale și volumetrice, drapajul nerezolvat prin lipsă de dinamică și volum (nu este nici clasic, nici modern), carențele studiului anatomic, toate aceste aduc la o poziție nefirească a corpului. Dacă Regina ar fi fost reprezentată în mers, s-ar fi explicat cumva înclinarea trupului, însă picioarele sunt poziționate greșit, astfel încât, privit din profil, personajul ‘cade’ pe spate. Mai mult, ‘Eleganța și măreția’, cum susține edilul Sectorului 5 al Capitalei că ar exista la această statuie, lipsesc cu desăvârșire, chipul este inexpresiv, de fapt totul este lipsit de expresie plastică. Regina Maria este de nerecunoscut, atât pentru public, cât și pentru artiștii sau istoricii care au vizualizat acest monument și sunt familiarizați cu fizionomia ei. Chiar și după o vizualizare superficială a pozelor sau filmărilor de la Încoronarea din anul 1922, (moment pe care se presupune că îl imortalizează sculptorul), chipul transpus nu seamănă deloc cu muza sa. De observat este faptul că nici măcar un detaliu simplu, precum coafura suveranei nu are nimic în comun cu realitatea. Însă, ca să nu existe confuzii, s-a ales un soclu aberant pe care îi stă scris numele cu litere supradimensionate, alegând cele mai nefericite fonturi, scrise macabru, în tehnica meșterilor de cimitir, pe un fundal de marmură neagră”, susține Cristian Marian Olteanu într-un comunicat de presă.

PNL Sector 5 solicită public edilului sectorului 5 al Capitalei, Daniel Florea, să indice public sursele vizuale folosite de artist și cum cum a ajuns Anton Rațiu să execute lucrarea.


Citește și: VIDEO/ Gestul emoționant făcut de Eva, fiica lui Cătălin Măruță și a Andrei: „Am întrebat-o de ce vrea să facem poză”


 

Close
Închide
  Close