Mergi direct la conținut »
Liviu Dragnea, înfierat la Iași, a ținut discursuri în spatele ușilor închise. „Bine ai venit în Moldova, nimicule!”
Ştiri Libertatea > Ştiri > Liviu Dragnea, înfierat la Iași, a ținut discursuri în spatele ușilor închise. „Bine ai venit în Moldova, nimicule!”

Liviu Dragnea, înfierat la Iași, a ținut discursuri în spatele ușilor închise. „Bine ai venit în Moldova, nimicule!”

Liviu Dragnea a ajuns la Iași într-una dintre cele mai ostile deplasări din campania pe care a avut-o în ultima perioadă în Moldova.

De Cătălin Hopulele,

În piața din fața Teatrului Luceafărului au fost peste 400 de ieșeni care, ținuți departe de gardurile jandarmilor, au strigat lozinci împotriva conducerii PSD, cel mai vizat fiind Liviu Dragnea – „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Hoții, Hoții!”, protestatarii insistând și pe replica președintelui PSD adresată contestatarului de la Botoșani, mulți dintre ei având pancarte cu „#PSD nimic”, „Nimic ești tu!”, „Bine ai venit în Moldova, nimicule!”

În piața din fața Teatrului Luceafărul, într-o zonă unde nu s-a mai organizat până acum în Iași nicio manifestare publică, au fost anunțate de la ora 14.00 discursuri ale conducerii PSD în turul acestora prin Moldova.

În întâmpinarea lor au început să se adune încă de la prânz organizații PSD din județ, pentru Sesiunea extraordinară a Biroului Județean a PSD, unde Maricel Popa, singurul candidat, urma să fie uns președinte. Însă în paralel cu cele 2.000 de persoane care s-au strâns, aduși din toate comunele din Iași, circa 400 de ieșeni s-au strâns în jurul unui gard întins de jandarmi și au început să strige lozinci împotriva lui Dragnea, a PSD-ului și a executivului.

Deși conducerea PSD a adus mai multe vuvuzele pentru ca reprezentanții aduși să acopere protestatarii, reprezentanții organizațiilor județene au fost apatici și rar au preluat scandările inițiate de liderii care în îndemnau de pe treptele de la intrare în Teatru.

Este pentru prima dată când se organizează un astfel de eveniment în această piață și din cauza faptului că este foarte ușor de controlat accesul – fiind trei puncte mari, toate închise de jandarmi cu garduri, iar protestatarii au fost ținuți la distanță mare de scena improvizată.

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

„Nu se poate așa ceva, să aibă curajul să vină în Moldova cu miniștri, cu ministrul Transporturilor, să ne vorbească despre reușitele lor, când nu au fost în stare să facă nimic pentru autostrada Iași – Târgu Mureș în atâția ani de guvernare. Să ne vorbească ce au făcut pentru satele din România, să îi înfiereze pe străini, să vorbească de fructe și legume oamenilor ăstora aduși cu forța aici de la sate, care nu au cu ce să crească în grădinile lor de-ale gurii. Nu le este rușine?”, a declarat Mariana S. pentru „Libertatea”, o protestatară de 35 de ani care lucrează la o companie de IT din Iași și care a venit să își strige nemulțumirile alături de soțul ei. Ea îl avea în brațe și pe copilul lor, un băiat de 2 ani.

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis
Recomandări

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis

Cel mai mare banner l-au întins cei de la asociațiile „Moldova vrea Autostradă” și „Împreună pentru A8”, cu mesajul „Suntem sătui de minciuni! Moldova se ridică!”.

Huiduielile au fost acuperite de muzica orchestrei

Mult mai vocali decât membrii PSD din județ, protestatarii au fost atât de gălăgioși încât orchestrei aduse pentru a oferi un spectacol muzical înainte de discursurile programate ale liderilor PSD i-a fost cerut să cânte și în pauzele dintre melodiile interpreților.

Cum sunetul mulțimii era mai puternic și decât orchestra, după circa 40 de minute au fost pornite boxele exterioare cu muzică „inspirațional patriotică”, cum a numit-o prezentatorul evenimentului, care îi îndemna pe susținătorii PSD să scandeze „numele partidului pe care îl iubiți – PSD”, fără succes. Scandările protestatarilor au fost înăbușite temporar de „Oda bucuriei” și „Hora Unirii”, versiuni mixate și mult mai alerte decât originalele.

Tolo: Duminica Șefului – de ce a devenit Klaus Iohannis președinte de facto dintr-un tur
Recomandări

Tolo: Duminica Șefului – de ce a devenit Klaus Iohannis președinte de facto dintr-un tur

Liviu Dragnea, însoțit de Viorica Dăncilă și șase miniștri din executiv, au sosit în jurul orei 15.00, au făcut o mică baie de mulțime în partea Teatrului Luceafărul de unde nu se vedeau protestatarii, iar declarațiile din afara Teatrului au fost anulate și au început direct lucrările congresului din interiorul edificiului.

La intrare, o serie de membri PSD care nu s-au identificat au bruscat atât jurnaliștii, cât și alte persoane care au încercat să intre, fiind pe punctul să se declanșeze un conflict între aceștia, până când s-a restabilit ordinea și a fost permis accesul în sală doar membrilor PSD și presei.

Tensiunile au fost foarte mari în rândul ambelor tabere. La un moment dat s-a iscat un conflict între reprezanții asociațiilor care militează pentru autostrada Iași-Târgu Mureș și organizatori, fiindcă nu erau lăsați să intre în perimetrul evenimentului, care a fost cu greu potolit de jandarmi înainte să degenereze într-o bătaie deschisă.

Mai mulți admiratori ai PSD, întrebați de „Libertatea” de ce există oameni care protestează și dacă sunt de acord cu părerile lor, au spus că toți protestatarii sunt plătiți și că ar merita „liniștiți cu forța”. „Avea dreptate domnul Rădulescu (n.red. Cătălin Rădulescu, deputat PSD), ar trebui să fie liniștiți cu forța, nici nu știu ce vorbesc, țipă și înjură aici”, a spus unul dintre simpatizanții din organizația PSD Țibana.

Discursurile motivaționale ținute de primarii PSD și de oficialitățile de la București au fost proiectate pe un ecran către piață care s-a golit treptat, în mai puțin de o oră fiind cel mult 300 de simpatizanți PSD rămași și un număr similar de protestatari.

 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Dragnea, întâmpinat la Iaşi de sute de protestatari. Liderii PSD au încercat să acopere huiduielile cu muzică de fanfară

Close
Închide
  Close