UDPATE 15 aprilie, ora 17.56: În urma publicării acestui articol, ministrul Muncii, Raluca Turcan a trimis o serie de precizări. Forma integrală a acestora poate fi consultată la finalul textului.

„Ca urmare a mențiunilor din cadrul articolului „Lupta unei mame pentru ca părinții din sănătate care își cresc singuri copiii să primească mai mulți bani pe durata școlii online”, apărut pe 12 aprilie, pentru o informare corectă, consider utile următoarele precizări:

1.Chiar în urma sesizărilor venite din public, am susținut ca ministru al Muncii amendamente pentru ca familiile monoparentale să beneficieze de majorarea salarială de 75%. Astfel, pe 17 februarie 2021 s-a discutat în Parlament proiectul de lege de aprobare a OUG 182/2020 care modifica și completa OUG 147/2020 și am propus amendamente care să clarifice modalitatea de aplicare a bonusului în cazul familiilor monoparentale. Problema a fost într-adevăr, lipsa unei interpretări unitare a prevederii legale, în sensul în care angajatorii considerau că familiile monoparentale au dreptul doar la zile libere, nu și la majorarea salarială”, se arată în documentul trimis de Ministrul muncii, Raluca Turcan. Continuarea, la final.


Părinții angajați în sănătate, penitenciare, apărare, securitate națională și ordine publică și care-și cresc singuri copiii sub 12 ani încă nu beneficiază de bonusul asigurat de lege colegilor căsătoriți.

Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid
Recomandări
Robinetul cu bani de la buget: 269 de milioane de lei pentru organizațiile minorităților naționale. Ce deputați încasează bani și de la Parlament, și de la partid

Raluca Deliu, medic primar la secția ORL a Spitalului Județean de Urgență Sf. Spiridon din Iași, este unul dintre părinții care au încercat pe toate căile să ajungă la decidenții politici și să le atragă atenția că Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG 147/2020) defavorizează familiile monoparentale ai căror membri fac parte din personalul esențial amintit mai sus.

Acest 75% din salariul de bază (și nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din salariul mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, adică 5.380 de lei) îl încasează unul dintre părinți când școlile sunt închise în pandemie, iar copiii lor învață online.

Cei din familiile monoparentale au, deocamdată, o singură opțiune: să-și ia liber, ca să stea cu cei mici acasă, însă pentru fiecare zi ar primi cu 25% mai puțin din salariul corespunzător acelei zile de muncă. Ei rar pot lipsi de la lucru, tocmai pentru că sunt considerați esențiali. Deci, sunt obligați să renunțe la orice formă de recompensă, deși au o grijă în plus, pentru că n-au întotdeauna cu cine să-și lase copiii.

După ce mai mulți părinți, printre care și Raluca Deliu, au trimis scrisori și e-mailuri către politicieni și petiții la Ministerul Muncii, o modificare legislativă, conform căreia familiile monoparentale pot accesa acel bonus, a fost votată de parlamentari și promulgată de președintele Klaus Iohannis în aprilie. După publicarea în Monitorul Oficial, amendamentul va intra în vigoare.

Jurnalista Emilia Șercan anunță o primă victorie în instanță, în ancheta legată de dosarul ei de kompromat
Recomandări
Jurnalista Emilia Șercan anunță o primă victorie în instanță, în ancheta legată de dosarul ei de kompromat

„Norocul meu e că am o fetiță destul de mare și că mă ascultă”

Raluca Deliu, 47 de ani (foto), își crește fiica singură, căci soțul ei a murit acum ceva timp. Este medic ORL-ist de 16 ani și crede că e important să-i fie apreciată munca, iar un astfel de bonus ar fi un semn de prețuire. „Un angajat mulțumit muncește mai cu spor decât unul supărat și obosit”, spune femeia.

Lupta unei mame pentru ca părinții din sănătate care își cresc singuri copiii să primească mai mulți bani pe durata școlii online

Zile libere ca să o supravegheze pe fiica ei în vârstă de 11 ani (este în clasa a V-a) nu și-a luat. A preferat să se ducă la spital: „Condițiile salariale erau reduse. Când te bazezi doar pe tine, ai un copil și rate în franci, e mai dificil. Norocul meu e că am o fetiță destul de mare și că mă ascultă”, explică medicul.

În ultimul an, și-a mai luat concediu, pentru că îi mai rămăseseră niște zile de odihnă de recuperat, dar și din cauză că s-a îmbolnăvit de COVID-19 aproape toată luna decembrie a rămas acasă. Nu știe cum s-a infectat cu virusul. Spitalul Sf. Spiridon nu e destinat pacienților COVID-19, însă există o secție pentru aceștia.

Cum poate fi schimbat războiul din Ucraina de ajutorul militar aprobat de SUA. Incertitudini privind sprijinul american în 2025
Recomandări
Cum poate fi schimbat războiul din Ucraina de ajutorul militar aprobat de SUA. Incertitudini privind sprijinul american în 2025

În toamnă, după emiterea OUG 147/2020 și revenirea la școala online, Raluca Deliu a depus o cerere la spitalul în care lucrează, ca să obțină acel bonus, pe lângă salariul lunar. Atunci a aflat că legea nu se aplică în cazul familiilor monoparentale.

În noiembrie, a trimis o petiție la Ministerul Muncii, iar în decembrie a venit un răspuns cu articole de lege unde erau subliniate cuvinte-cheie. „Le-am scris prim-ministrului și ministrului muncii Raluca Turcan, dar nu au citit. Am trimis mesaje unde am avut și eu acces, pe messenger”, spune medicul.

„Legile pot fi și strâmbe și atunci trebuie schimbate”

A continuat să caute soluții; în ianuarie a făcut rost de numărul de telefon al unei senatoare de Iași, care i-a dat speranțe că s-ar putea face o schimbare, dar ulterior nu i-a mai răspuns. „Foarte greu renunț, mai ales când ceva mi se pare nedrept”, subliniază Raluca Deliu. A vorbit și cu Nelu Tătaru, după ce și-a încheiat mandatul de ministru al sănătății. Îl cunoștea din facultate și a vrut să-l informeze despre conținutul legii.

„Legile pot fi și strâmbe și atunci trebuie schimbate. Cineva trebuie să-și dea seama de asta și să insiste”, crede medicul. „Am fost, bineînțeles, descurajată de cunoștințe, că oricum nu o să am succes, că de ce mă mai zbat”.

Se gândea de pe-atunci că de schimbarea legii vor beneficia toți ceilalți părinți singuri din sănătate, penitenciare, ordine publică, apărare și securitate națională, nu doar ea – fiica ei oricum va împlini 12 ani în septembrie. Acum așteaptă să se publice legea în Monitorul Oficial. Se bucură că s-a ajuns așa departe, însă nu vrea să își asume vreun merit.

Precizările ministrului Muncii, Raluca Turcan

„Ca urmare a mențiunilor din cadrul articolului „Lupta unei mame pentru ca părinții din sănătate care își cresc singuri copiii să primească mai mulți bani pe durata școlii online”, apărut pe 12 aprilie, pentru o informare corectă, consider utile următoarele precizări.

1.Chiar în urma sesizărilor venite din public, am susținut ca ministru al Muncii amendamente pentru ca familiile monoparentale să beneficieze de majorarea salarială de 75%.

Astfel, pe 17 februarie 2021 s-a discutat în Parlament proiectul de lege de aprobare a OUG 182/2020 care modifica și completa OUG 147/2020 și am propus amendamente care să clarifice modalitatea de aplicare a bonusului în cazul familiilor monoparentale. Problema a fost într-adevăr, lipsa unei interpretări unitare a prevederii legale, în sensul în care angajatorii considerau că familiile monoparentale au dreptul doar la zile libere, nu și la majorarea salarială.

2. Ca ministru, primesc foarte multe mesaje și sesizări, legate de paletă foarte largă de probleme, la care fizic, este imposibil de răspuns personal, dar care sunt direcționate către experții din minister spre rezolvare, cum s-a întâmplat și în cazul de mai sus.

Încurajez cetățenii să se adreseze și ministerului Muncii și mie personal ca ministru, pe toate platformele de comunicare pe care le-am pus la dispoziție, pentru că la toate problemele există un răspuns instituțional, concret. Le mulțumesc pentru înțelegere cetățenilor că nu pot răspunde personal la fiecare mesaj și îi rog să aibă încredere că pentru fiecare problemă căutăm o rezolvare.

Atașez amendamentele susținute pentru ca familiile monoparentale să beneficieze de majorarea salarială de 75%.”, a transmis Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tabel 2021 cu propunerile MMPS

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență la ATI Floreasca! Exclusiv
FANATIK.RO
„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență la ATI Floreasca! Exclusiv
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Viva.ro
Alina Sorescu a răbufnit după imaginile cu Alexandru Ciucu și vedeta TV: "Adevărul iese întotdeauna la suprafață". Surprinzător ce s-a mai aflat
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Libertateapentrufemei.ro
Cum a apărut Irina Columbeanu la școală, în Malibu! Irinel își imploră fiica să vină să-l vadă: «Să simt cumva că ai grijă de mine»
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
GSP.RO
Interviu cu „omul din umbră”. Conduce clubul din Superligă fără să fie președinte, finanțator sau patron: „Cum prefer să fiu numit? Simplu!”
Ce trebuie să ai în casă de Sfântul Gheorghe ca să fii ferit de farmece și rele până la finalul anului. Vei ține ghinionul departe de familie
FANATIK.RO
Ce trebuie să ai în casă de Sfântul Gheorghe ca să fii ferit de farmece și rele până la finalul anului. Vei ține ghinionul departe de familie
Medicii tineri vor să plece din România din cauza condițiilor din spitale. Țara europeană în care primesc și 10.000 euro/lună
Știrileprotv.ro
Medicii tineri vor să plece din România din cauza condițiilor din spitale. Țara europeană în care primesc și 10.000 euro/lună
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
Unica.ro
Românca Andreea Sasu și celebrul designer Philipp Plein au anunțat sexul copilului, într-o ceremonie spectaculoasă / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Interlopii Clanului Cârpaci au "furat" o stradă din Timişoara, şi-au făcut curte şi au blocat accesul. Scandal şi ameninţări la demolare
Observatornews.ro
Interlopii Clanului Cârpaci au "furat" o stradă din Timişoara, şi-au făcut curte şi au blocat accesul. Scandal şi ameninţări la demolare
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI