La doar câteva zile după ce filmul rusesc „Maestrul și Margareta”, o adaptare a romanului lui Mihail Bulgakov, a ajuns în fruntea box office-ului intern, aliații Kremlinului și propagandiștii prorăzboi de tot felul au început o campanie de discreditare a peliculei și a regizorului, Michael Lockshin, un cetățean american care a crescut în Rusia și care s-a opus în mod deschis războiului din Ucraina.
Filmul a fost lansat în cinematografele rusești pe 25 ianuarie și a ajuns rapid în fruntea box office-ului, cu încasări de peste 600 de milioane de ruble (6,7 milioane de dolari) până pe 1 februarie, scrie Variety.
Cele mai multe recenzii au fost favorabile, iar rușii au fost dornici să vadă cum arată ecranizarea unui roman foarte dificil de transpuns pe marele ecran.
În câteva zile însă, bloggerii proguvernamentali, personalități din mass-media și de televiziune au început să ducă o campanie împotriva lui Lockshin, fiul născut în SUA al unui om de știință ruso-american care și-a petrecut o mare parte din copilărie în Uniunea Sovietică și care în prezent locuiește în Los Angeles.
Nu doar mesajul critic al filmului a contat, ci și comentariile antirăzboi și anti-Kremlin postate de regizor în ultimii ani pe rețelele sociale.
Popularul canal de Telegram Readovka, care are peste 2,1 milioane de urmăritori, l-a numit pe regizor „un rusofob înfocat și un transucrainean”, în timp ce grupul radical de dreapta „Apelul Poporului” a îndemnat la deschiderea unui dosar penal împotriva sa pentru promovarea de „știri false” despre armata rusă.
Influentul prezentator TV Tigran Keosaian, a cărui soție, Margarita Simonian, este șefa postului de televiziune controlat de stat RT, a cerut o anchetă asupra filmului, „începând de la producători până la agențiile de aplicare a legii”.
Iar propagandistul-șef Vladimir Soloviov s-a întrebat cum anume a fost posibilă realizarea filmului. „Cum s-a ajuns la această schemă? Au ascuns informații, au desfășurat o operațiune specială?”, a întrebat el.
Soloviov a cerut apoi o „anchetă serioasă” privind producția și lansarea filmului înainte de a trage „concluzii drastice”.
„Maestrul și Margareta” a costat aproximativ 17 milioane de dolari, unul dintre cele mai scumpe filme rusești realizate vreodată, și, ironic, a primit finanțare parțială din partea Fondului cinematografic rus susținut de stat, fapt care a stârnit, de asemenea, furia multora dintre propagandiști – aproximativ 10 milioane de dolari.
Pelicula a fost filmată pe parcursul a patru luni, în 2021, moment în care Lockshin s-a întors în Los Angeles pentru a monta imaginile. Inițial, Universal Pictures International urma să lanseze filmul pe plan intern în 2023.
Aceste planuri au fost însă date peste cap odată cu invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, care a determinat Universal și alte studiouri de la Hollywood să se retragă de pe piața rusă.
În cele din urmă, filmul a fost lansat săptămâna trecută de distribuitorul rus Atmosphere Kino, o companie lansată în 2022 de fondatorul Central Partnership și Mars Media, Ruben Dișdișian, și de foștii directori ai Universal Pictures International Russia, Vadim Ivanov și Nikolai Borunkov.
Pe măsură ce războiul din Ucraina se desfășura, Lockshin și-a împărtășit liber opoziția pe rețelele sociale, dar comentariile sale au trecut în mare parte neobservate la acea vreme la Moscova, unde era încă un regizor puțin cunoscut.
Acest lucru s-a schimbat rapid, însă, atunci când „Maestrul și Margareta” a devenit un succes de box-office și un fenomen cultural.
O sursă apropiată producției a declarat sub anonimat pentru Variety că succesul uluitor al filmului și critica regimului autoritar au enervat cercul puterii și aliații acestuia.
„Propagandiștii sunt atât invidioși, cât și plini de ură pentru că un film cu un mesaj anticenzură, antitotalitarist și antirăzboi are atât de multă popularitate”, a declarat sursa citată.
Radio Europa Liberă scrie că mesajele antirăzboi ale regizorului au dispărut între timp de pe rețele sociale.
Alexander Rodnianski, producător nominalizat de două ori la Oscar, care a trăit și a lucrat aproape trei decenii în Rusia, dar a fost forțat să plece din cauza opoziției sale față de războiul din Ucraina, a declarat pentru Variety că „campania de defăimare” împotriva lui Lockshin este „doar un alt exemplu” al unei tendințe periculoase.
„Președintelui rus Vladimir Putin îi place să spună că Occidentul anulează cultura rusă, dar până în prezent, singura amenințare semnificativă la adresa culturii ruse actuale vine din partea regimului său, nu a țărilor occidentale”, a spus producătorul născut la Kiev.
„Maestrul și Margareta”, cartea scrisă de Mihail Bulgakov, romancier sovietic născut la Kiev, între 1928 și 1940, și publicată postum în revista Moscova în anii 1960, este considerată una dintre cele mai mari opere ale literaturii secolului XX.
Romanul satiric este cunoscut pentru comentariile sale sociale usturătoare și pentru critica regimului autoritar al lui Stalin.
Cunoscutul critic de film rus Anton Dolin, a lăudat adaptarea operei lui Bulgakov. Într-o recenzie publicată de Meduza, el a scris că filmul lui Lokshin reușește să mențină claritatea sursei originale, ironizând regimul sovietic, oferind, în același timp, publicului o înțelegere inovatoare a textului clasic.
„Este aproape imposibil de crezut: În sfârșit, un roman care a avut nevoie de atât de mult timp pentru a ajunge pe ecran a găsit nu doar o lectură cinematografică demnă, ci și una reușită, complet neașteptată”, a scris Dolin.
„Întreaga Rusie se uită la Maestrul și Margareta. Forțele răului, așa cum ar trebui să fie, sunt indignate și amenință să ceară interzicerea filmului și pedepsirea regizorului Mihail Lokshin care, în ciuda a tot ce s-a întâmplat, a îndrăznit să-și exprime deschis opinia împotriva războiului”, a observat criticul.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
doreliandru • 23.10.2024, 20:22
Am văzut filmul, care merită într-adevăr de văzut, principalul merit al ecranizării fiind (după părerea mea) acela că regizorul a reușit să intre în universul gândirii marelui scriitor rus, aducând în fața publicului întrebări existențiale ce decurg din și merg către miezul ființei umane. Nu am văzut însă în film să fie promovat vreun mesaj antirăzboi așa se scrie în articol (nu că aș fi un promotor al războiului, fiind dimpotrivă, un pacifist convins) dar nu înghit propaganda indiferent din ce parte vine ea. Recomand filmul!
durban22 • 04.02.2024, 09:39
Un film ,care a scapat rusilor de sub control ,si care place publicului rus- CULMEA REALIZAT CU CONTRIBUTIA MAJORA A RUSIEI !!.