Când devin „letale” înțepăturile de țânțari

Într-o postare recentă, pe Facebook, dr. Tudor Ciuhodaru subliniază că înțepăturile țânțarilor „pot deveni letale”, mai ales dacă sunt urmate de semne severe.

„Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar. Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă”, a scris medicul.

Țânțarii își găsesc victimele de la 50 de metri distanță.

„Atenție!!! Nu neglijați aceste insecte. Înțepăturile pot deveni letale. Țânțarii folosesc dioxidul de carbon pe care îl expirăm pentru a ne găsi chiar la o distanță de 50 de metri. Se hrănesc în zori și în amurg – când vântul scade și umiditatea crește”, a avertizat dr. Ciuhodaru.

Potrivit doctorului, există factori care te transformă într-un magnet pentru aceste insecte fără să-ți dai seama:

  • Grupa de sânge 0: „83% mai multe șanse să fii înțepat”, comparativ cu grupa A.
  • Femeile, gravidele și persoanele voluminoase: „NU copiii”, subliniază medicul.
  • Sportivii: „Țânțarii iubesc transpirația”, mai ales acidul lactic și compușii chimici eliminați.
  • Alcoolul: „Este singura băutură care ademenește aceste insecte”, în timp ce miturile despre usturoi sau banane sunt „simple povești”.
  • Culoarea neagră și parfumurile dulci sau florale atrag țânțarii, spre deosebire de culorile deschise care oferă un „camuflaj”.
  • Carența de vitamina B1
  • Factorii genetici: „20% dintre oameni sunt extrem de căutați de țânțari – predispuși probabil datorită unor factori metabolici cu determinism genetic”. 
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Cum să te protejezi de țânțari

Pentru protecție,conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe UPU Iași recomandă „insectifugul dietiltoluamid (DEET)”, considerat încă din 1957 „cea mai bună alegere” împotriva țânțarilor, și utilizarea plaselor și a hainelor tratate cu permethrin. 

„Sunt și variante naturale (bazate pe eucalipt și ulei de lămâie) care pot avea efectele unui insectifug cu o concentrație mică DEET. Respectați regulile de igienă. Folosiţi un săpun mentolat, scade aciditatea pielii şi maschează mirosul uman”, a adăugat medicul.

Pentru a te proteja de înțepăturile țânțarilor, ar trebui să urmezi sfaturile de mai jos:

  • Evită ieșirile afară la apus și răsărit, când țânțarii sunt cei mai activi.
  • Folosește repelente pe pielea expusă (cu DEET sau ulei de eucalipt și lămâie).
  • Poartă haine cu mâneci lungi, pantaloni și ciorapi. Aplică repelente pe haine, pe bază de permethrin, pentru protecție suplimentară.
  • Folosește plase contra insectelor.
  • Elimină apa stătută din curte sau subsoluri, ca să oprești înmulțirea țânțarilor.

„Prevenția rămâne cea mai bună alternativă”, concluzionează medicul Tudor Ciuhodaru.

Zilele trecute, medicul de la Iași a avertizat și cu privire la pericolul înțepăturilor de căpușă.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.