Mănăstire vs Templul Ursitelor

Istoricii spun că mănăstirea din stâncă a fost săpată în perioada 1700, atunci când s-a început persecutarea creștinilor ortodocși din Transilvania. Șinca Veche era o localitate de graniță, iar oamenii erau obligați să treacă la Biserica Română Unită cu Roma, din ordinul împărătesei Maria Terezia.  Cu un efort extraordinar, oamenii care au refuzat să-şi schimbe religia au săpat grota cu rol de biserică. Are un altar, o turlă în interior, pe unde pătrund timid razele soarelui, şi două încăperi mici cu ferestre minuscule.

Ștefan Meteș, un cercetător al vieții religioase din Transilvania, scria :

„Deasupra pronaosului e o scobitură rotundă, ca pentru semicalota Pantocratorului. Ea răzbește până la suprafața pământului. O deschizătură din această scobitură boltită era îndreptată spre naos, așa că ziua, aceste două despărțituri primeau lumina de sus, prin spărtura largă, care nu era înainte cu câțiva ani. În pereți, ici-colo, pot fi văzute scobituri puțin adânci, care au de cele mai multe ori formă circulară. Foarte probabil că altădată vor fi servit drept cadre de icoane”, citat de sincaveche.ro, site-ul dedicat acestui loc.

Forma locului, dar şi alte stânci din jurul grotei, îi fac pe unii experți să afirme că peștera a fost un templu dacic, cu o vechime de peste 2000 de ani. Nu există documente care să ateste această teorie.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Vedere din exterior, mănăstrirea rupestră de la Şinca Veche
Vedere din exterior

Un lucru este cert,  mănăstirea rupestră de la Șinca Veche sau Templul al Ursitelor atrage atenția a mii de oameni care vin să vadă locul. Toți spun că pleacă mai liniștiți pentru că simt o energie aparte. Creștinii consideră că rugăciunilor lor ajung mai repede la Dumnezeu.

Cei care nu sunt atât de credincioși vin aici pentru că sunt convinși că se întâmplă lucruri paranormale. Cred că există o zonă energetică uimitoare, un portal, care comunică direct cu alte vestigii dacice din România, cum ar fi cetatea de la Sarmizegetusa. Unii vizitatori vin o dată pe an pentru a-și pune o dorință, stând doar în locul în care lumina soarelui pătrunde prin turla săpată în piatră.

Steaua lui David şi Yin şi Yang la mănăstirea rupestră de la Şinca Veche
Steaua lui David şi Yin şi Yang, desenate în  mănăstirea rupestră de la Şinca Veche

Timp de mulți ani, locul a fost uitat de autorități şi se degrada. Fundaţia Așezământul Istoric Ortodox Cultural – Bucuria Neașteptată – Șinca Veche, județul Brașov a strâns bani şi l-a transformat într-un loc de pelerinaj.

curtea mănăstririi rupestre de la Şinca Veche
Curtea mănăstririi rupestre

„Schitul este cunoscut astăzi ca Schitul „Sfântul Nectarie“, pentru că paraclisul de aici are o părticică din moaștele Sfântului Nectarie. Oamenii dau slavă lui Dumnezeu că S-a milostivit de ei și le-a trimis întru ajutor un Sfânt atât de iubit și de mult căutat. Paraclisul „Sfântul Nectarie“ a fost sfințit în 19 decembrie 2006 de IPS. dr. Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, dimpreună cu un sobor de preoți și mulți pelerini credincioși. La început, schitul a funcționat cu obște de călugări, dar din rânduiala lui Dumnezeu, acum schitul funcționează cu obște de măicuțe”, se arată pe site-ul oficial al fundaţiei.

Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat
Recomandări
Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat

De ce a mers criminalul din Brașov la Mănăstirea Șinca Veche

Florin Buliga, bărbatul din Brașov care și-a ucis soția și pe cei doi copii, s-a gândit, la scurt timp după ce a comis crimele, să se sinucidă. Cum în ultima vreme devenise o persoană religioasă, așa cum spun apropiații cuplului, el a amers la Mănăstirea Șinca veche pentru a-și pune capăt zilelor. Ceva, acolo, s-a întâmplat, iar asasinul s-a predat câteva ore mai târziu poliției. Patron al unei firme care vindea aparate și pietre energetice, Florin Buliga pare se se fi gândit, că odată ce va merge la mănăstirea aflată la doar câțiva zeci de kilometri de Brașov, își va încheia planul diabolic. Asasinul se gândea să se sinucidă în acest loc plin de mister și fenomene inexplicabile.


Citeşte şi: 

EXCLUSIV/Unul dintre artiștii cândva invidiați pentru bunăstarea sa, Adrian Sărmășan, își vinde hainele în piața de vechituri

Regizoarea Mirona Radu: „Noi, femeile, greșim fiind doar oglinzi ale celor pe care îi iubim”

REPORTAJ / Mihai Stoica a devenit tată în timp ce era într-o misiune militară în Polonia. “Mereu în sufletul meu a fost acolo un gol“


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.