• Libertatea a încercat să ia legătura cu ministrul Budăi, dar acesta nu a răspuns întrebărilor ziarului. Miercuri, acesta a evitat să se intersecteze cu jurnaliștii la Parlament.
  • Șefii PSD știu de aceste incidente, dar nu au făcut nimic. Surse din partid spun că Marcel Ciolacu i-a cerut „să înceteze să mai bea”. 

În luna august, după ce a consumat alcool, ministrul Marius Budăi a sunat noaptea o deputată PSD, colegă de partid, care era cazată în același hotel. Momentul a fost relatat de mai multe surse concordante, sub protecția anonimatului.

29 spre 30 august 2022

PSD a organizat la finalul lunii august, în stațiunea Olimp, mai multe evenimente pentru a pregăti sesiunea parlamentară din toamna lui 2022. Invitați erau toți senatorii și deputații, miniștrii și conducerea PSD.

Ministrul, potrivit surselor din partid, a consumat alcool în prima seară a evenimentului, în noaptea de 29 august spre 30 august, și „se afla în stare de ebrietate” când s-a decis să sune o colegă de partid. 

Deputata PSD nu era singură în camera de hotel, ci împreună cu soțul său, cu care venise la evenimentul de la mare. Văzând „insistența” ministrului, soțul deputatei a reacționat și a avut „o discuție aprinsă cu ministrul Budăi”, la parterul hotelului, potrivit mai multor martori oculari. Ei au refuzat să apară cu nume și prenume, dar au acceptat să devină public ceea ce au văzut.

„Momentul a fost jenant, Budăi încerca să fie macho man, iar deputata era cu soțul ei în cameră. Nu era pentru prima dată când avea un astfel de comportament, mai ales când bea, dar aici s-a trezit că dă peste un bărbat. Deputata nu avea nicio vină, totul a fost extrem de delicat”, povestește un membru PSD care a fost prezent în momentul confruntării dintre soțul deputatei și ministrul muncii.

Libertatea a discutat și cu deputata, însă nu vom face public conținutul dialogului. 

Vom proteja, așadar, numele femeilor abordate de ministrul în vârstă de 50 de ani, dar vom face publice toate celelalte detalii, locurile, datele, participanții și faptele.

„Ce ar putea face o femeie, dacă nu a făcut conducerea partidului nimic?”

„Discuția cu soțul doamnei deputat a fost destul de aprinsă. Foarte aprinsă”, a rememorat un alt social-democrat prezent la Olimp.

Ministrul a fost obligat să ceară scuze și s-a comportat ulterior de parcă nu s-a întâmplat nimic, spun colegii săi. Marcel Ciolacu a plecat de la evenimentele de la Olimp din prima zi, 29 august, din cauza stării de sănătate a mamei sale, care ulterior a decedat. Președintele PSD a fost informat despre episod. Marcel Ciolacu i-a cerut „să înceteze să mai bea”.

„Deputata a fost deranjată de modul în care s-a comportat Budăi. Dar nu a dorit să facă valuri în partid, mai ales că nimeni nu l-a sancționat pe Budăi după comportamentul grosolan. Ce câștiga dacă ieșea public să spună ce a făcut Budăi? A preferat să lase lucrurile așa, ca întregul partid să spună că totul a fost o neînțelegere din cauză că ministrul era băut. Ce ar putea face o femeie, dacă nu a făcut conducerea partidului nimic? Risca mai mult dacă spunea public”, a comentat unul dintre social-democrații care au urmărit derularea evenimentelor în zilele următoare.

Incidentul a fost confirmat de social-democrații cu care Libertatea a discutat, dar nimeni nu vrea să-și asume public. Nicio altă reprezentantă a conducerii PSD de sex feminin nu a reacționat în acest caz.

Toată cearta a ajuns să fie cunoscută rapid în tot partidul.

Derapaje ale ministrului și la evenimentul PSD de la Sinaia, ianuarie 2023

Câteva luni după evenimentul de la Olimp, ministrul Budăi a fost monitorizat mai atent de conducerea PSD pentru a vedea dacă și-a schimbat comportamentul și mai are derapaje pe fondul consumului de alcool.

La următorul eveniment major organizat de partid, înaintea debutului sesiunii parlamentare din 2023, miniștrii, deputații, senatorii s-au reunit, la finalul lunii ianuarie, alături de conducerea PSD la Hotelul Mara din Sinaia.

Comportamentul ministrului nu s-a schimbat foarte mult. La Sinaia, „ministrul s-a îmbătat din nou”, spun surse din partid pentru Libertatea.

„Era foarte beat. Nu știu dacă băuse mult sau nu ține la băutură, dar arăta ca un om foarte beat”, spune o sursă participantă la eveniment.

„Problema majoră nu este că se îmbată, că asta putem face cu toții, ci că nu se mai controlează. Iar când se îmbată începe să dea telefoane, începe să vorbească urât sau să aibă gesturi nepotrivite”, relatează surse participante la reuniunea de la Sinaia.

De data aceasta, ministrul „băut”, după cum spun cei prezenți, a avut derapaje verbale și fizice la adresa altor două femei. În primul caz a folosit cuvinte injurioase, în timp ce a doua oară a avut gesturi „deranjante și nepotrivite”. 

De fiecare dată a fost atenționat, de către cei din jur, că „a depășit limita”.

Scuza partidului a fost, încă o dată, că ministrul „a fost băut și că a prezentat scuze pentru comportamentul deplasat”. 

Reporterul Libertatea a încercat să ia legătura cu ministrul Budăi, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice și mesajelor în care a fost întrebat explicit despre evenimentele de la Olimp și Sinaia.

Cine este ministrul Marius Budăi 

Ministrul Marius Budăi, 50 de ani, este deputat de Botoșani din 2016. Ocupă pentru a doua oară portofoliul de la Muncă, după ce a făcut parte din Guvernul Dăncilă, noiembrie 2018 – noiembrie 2019. Înainte de a veni la București, a fost directorul executiv al Casei de Pensii Botoșani între 2013 și 2016. În CV-ul depus la Parlament, Budăi menționează la informații suplimentare „asumarea responsabilității”. Este căsătorit și are un copil. Ministrul Budăi este responsabil pentru reforma pensiilor din PNRR, iar o miză importantă o reprezintă reforma pensiilor speciale. 

Femeile parlamentare, țintă a hărțuirii sexuale chiar din partea colegilor de partid

Studii din 2016 și 2018, realizate de Uniunea Interparlamentară (IPU), organizația globală a parlamentelor naționale, concentrate pe țările europene, au constatat că violența împotriva femeilor în politică este larg răspândită. Ambele studii arată și că un sfert dintre femeile parlamentare intervievate au fost ținta hărțuirii sexuale comise de colegii parlamentari bărbați, atât din propriul lor partid politic, cât și din partide opuse celui al lor. În Parlamentul României, din cei 466 de parlamentari, doar 87 sunt femei

România se află pe locul 24 în Uniunea Europeană în ce privește prezența femeilor în Parlament. Doar Cipru, Malta și Ungaria stau mai prost decât noi. La nivelul guvernului stăm și mai prost: doar două femei conduc ministere. 

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (14)

gepeto   •   08.03.2023, 11:33

A pus in practica visul usr*** . Daca ati fi in locul lui ce ati face?

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Tekir   •   16.02.2023, 17:38

Rețeta clasică, trebuie să elibereze postul pentru un alt analfabet funcțional, i s-a pus în vedere să plece de bună-voie, a refuzat fiindcă rămâne pe drumuri neavând nicio meserie și atunci colegii au scos din dulap niște situații jenante, ca să-l distrugă definitiv. Se numește ”disciplină de partid” pentru cine nu știe. Tot pe la stat o să ajungă să lucreze, vreun șefuț ceva, pe undeva cu multă ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Crisiana   •   16.02.2023, 14:26

Ca a fost asha se stia demult de cand era la Botosani.Trebuia ca atunci sa fie sanctionat, demis. Dar deh era nevoie de votanti asha ca...Tipic si nu numai pentru PSD.Chiar si in partidele pe care le sustin revoltatii de pe acest site.Nimic nou in Romania. Barbatii raman ceea ce sunt de generatii, majoritatea misogini. Asha au invatat in familiile lor din toate colturile Romaniei aduse la Bucuresti de Gheorghiu-Dej.Puteau sa nu-l numeasca ministru al muncii. Sau sa-l schimbe dupa evenimentele din 2022. Dar il vor tine. La fel si pe ministrul Daea, pe ministrul Rafila, pe ministrul Ciciu. Sunt utili.Stiu totul dinainte dar nu fac nimic pentru tara si pentru popor pentru ca acestea sunt ordinele de sus. De la partid. Care si el le primeste de mai sus, din tabara lui care-l sustine pe sef daca este obedient. Asha ca se plimba toti, pe rind, din toate partidele si se fac ca lucreaza pentru tara. Nimic nou. Toti vor un singur lucru, bunastarea lor si a familiilor lor.Si pentru aceasta au doar 4 ani la dispozitie asha ca joaca cum li se canta.Se mai ,,cearta,, pentru popor. O re re...nu prea vad in 2024 cu un popor caruia daca-i mai dai ceva banuti si ceva relaxare pentru el si familia lui al tau este! Startul a fost gresit, cu Ilici, Roman, Nastase, etc. aserviti altora si apoi Basescu si gasca lui acum PNLista.Maine de ce nu USRista daca isi pastreaza scaunele si averile.Vor face aliante in 2024 pentru a ramane la putere.Vom merge la vot unii si vor iesi cine vor EI.

    cobra   •   16.02.2023, 17:24

    Crisiana   •  16.02.2023, 14:26

    Ca a fost asha se stia demult de cand era la Botosani.Trebuia ca atunci sa fie sanctionat, demis. Dar deh era nevoie de votanti asha ca...Tipic si nu numai pentru PSD.Chiar si in partidele pe care le sustin revoltatii de pe acest site.Nimic nou in Romania. Barbatii raman ceea ce sunt de generatii, majoritatea misogini. Asha au invatat in familiile lor din toate colturile Romaniei aduse la Bucuresti de Gheorghiu-Dej.Puteau sa nu-l numeasca ministru al muncii. Sau sa-l schimbe dupa evenimentele din 2022. Dar il vor tine. La fel si pe ministrul Daea, pe ministrul Rafila, pe ministrul Ciciu. Sunt utili.Stiu totul dinainte dar nu fac nimic pentru tara si pentru popor pentru ca acestea sunt ordinele de sus. De la partid. Care si el le primeste de mai sus, din tabara lui care-l sustine pe sef daca este obedient. Asha ca se plimba toti, pe rind, din toate partidele si se fac ca lucreaza pentru tara. Nimic nou. Toti vor un singur lucru, bunastarea lor si a familiilor lor.Si pentru aceasta au doar 4 ani la dispozitie asha ca joaca cum li se canta.Se mai ,,cearta,, pentru popor. O re re...nu prea vad in 2024 cu un popor caruia daca-i mai dai ceva banuti si ceva relaxare pentru el si familia lui al tau este! Startul a fost gresit, cu Ilici, Roman, Nastase, etc. aserviti altora si apoi Basescu si gasca lui acum PNLista.Maine de ce nu USRista daca isi pastreaza scaunele si averile.Vor face aliante in 2024 pentru a ramane la putere.Vom merge la vot unii si vor iesi cine vor EI.

    Toti nemernicii au ajuns sa conduca tara! Botosaniul detine un numa record de alcoolici, violatori si fara scoala! In repetate randuri am spus ca acest budala..budă .. le da la alcoolici din Botosani bani pentru bautura..ei sunt seniorii si bunicii lui ... Un sofer ajuns ministru. Mai este unul din Urziceni in Parlamentul Romaniei - FOST TRACTORIST!!! El hotaraste pentru romani!!!!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
FANATIK.RO
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
HOROSCOP
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!