Totuşi, pentru mezeluri şi carnea de vită preţurile au crescut cu circa 40%. Un calcul realizat de reporterii Libertăţii arată că o familie cu patru persoane trebuie să cheltuiască circa 600 de lei, cât e salariul minim, pentru ca masa de sărbătoare să fie plină de bunătăţi.
Şomajul, lipsa primelor de la sfârşit de an, micşorarea salariilor sunt doar câteva din motivele pentru care numeroşi compatrioţi vor fi nevoiţi însă anul acesta să renunţe la unele preparate tradiţionale.
Producătorii de carne: «Este exclusă o creştere a preţurilor»
Potrivit producătorilor autohtoni, nu ar trebui să existe motive de creştere a preţurilor la carnea de porc şi, implicit, la preparatele derivate. “Preţul cărnii de porc a rămas constant pe parcursul anului. Mai mult, este exclusă o creştere a preţurilor până la Crăciun. Carnea de vită însă s-a scumpit în 2009 cu aproape 40%, în România fiind un mare deficit al acesteia. Din acest motiv s-au scumpit şi mezelurile care se fabrică din felul ăsta de carne”, ne-a declarat Sorin Minea, directorul Patronatului de carne Angst.
Totodată, preţurile la majoritatea legumelor şi fructelor româneşti au scăzut în acest an. “Producţia din 2009 a fost mai mare decât cea din 2008, şi astfel preţurile au fost micşorate”, ne-a spus şi Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară. (Nicolae Oprea)