De Mihai Niculescu,

Echipa Iris Robotics a produs măștile speciale de protecție din material plastic, care de fapt sunt măști de scufundare care acoperă toată fața, adaptate pentru a putea împiedica contaminarea, chiar și în cazul coronavirusului. Un cartuș care conține un element filtrant care poate fi schimbat a fost confecționat folosindu-se o imprimantă 3D. Invenția a fost pusă în practică în laboratorul Fab Lab Iași, în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași la inițiativa Gemini CAD Systems, arată Ziarul de Iași.

Măștile sunt refolosibile, dezinfectabile, cu cartușul de filtrare înlocuibil.

Primele prototipuri vor ajunge la câteva spitale mari din Iași marți, pentru testare. Dacă medicii le vor considera de ajutor, partenerii din acest proiect vor putea livra circa 100 de bucăți în două zile. Cantitatea va putea fi ulterior extinsă.

„Industria IT se implică deja stând acasă și acesta este lucrul cel mai important. În rest, dacă suntem sau nu capabili să îi ajutăm și cu altceva pe cei din sistemul sanitar, ei trebuie să ne răspundă. Inclusiv inițiative precum cea pe care am avut-o noi trebuie făcute timid și fără zgomot foarte mare, pentru că nu avem experiența să spunem că gesturile sau dispozitivele pe care le propunem sunt într-adevăr utile și îi pot ajuta pe medici. Ei sunt specialiștii, ei vor decide.

Avem acest proiect foarte țintit, vrem să rezolvăm o problemă stringentă. Am făcut o propunere, am trimis 4 prototipuri care vor ajunge astăzi la spitalele din Iași”, a declarat Traian Luca, managerul companiei Gemini CAD Systems.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis a anunţat restricţiile de circulaţie şi pe timpul zilei. Bătrânii nu mai au voie să iasă deloc. Ordonanţa militară intră în vigoare de miercuri

Adriana Nedelea LA FIX: 85 de decese de coronavirus. Numărul persoanelor infectate se apropie de 2.500

Izolați în autorulotă: Ce fac cei doi jurnaliști români care călătoresc cu duba prin Europa după ce țările și-au închis granițele și au oprit circulația?

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate