Iniţiativa legislativă vine, potrivit parlamentarilor, în contextul în care „poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în România”.
„Concret, săvârşirea a trei contravenţii grave de mediu într-o perioadă de 12 luni calendaristice, care însumează 50.000 de lei, va conduce la suspendarea activităţii agenţilor poluatori de către autorităţile competente, până la certificarea soluţionării problemei.
Cornel Zainea, deputatul USR care a semnat inițiativa, spune că, luând ca referinţă doar judeţul Prahova, deşi s-au aplicat în mod repetat sancţiuni contravenţionale pentru Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, Petrom-Petrobrazi S.A. Brazi şi OMV Petrom, în conformitate cu Legea nr. 278/2013, OUG nr. 195/2005 şi Legea nr. 104/2011, iar amenzile pentru recidivă cresc exponenţial, agenţii poluatori optează pentru plata amenzilor contravenţionale şi revenirea neîngrădită la vechile practici!”.
Deputatul face referire în special la situaţia din Ploieşti, oraş desemnat cu cea mai scăzută calitate a aerului din România şi atrage atenţia că, potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, numărul deceselor cauzate de tumori maligne şi de tumori respiratorii a crescut în ultimii ani în Prahova şi în Ploieşti.
În acest context, Zainea transmite că „acest tip de genocid împotriva cetăţenilor României trebuie să înceteze!”.
Inițiatorii spun că și societatea civilă a reacționat și a făcut o petiție publică, semnată de peste 3.000 de persoane. Cetățenii reclamă disconfortul olfactiv și influența nefastă a poluării asupra stării de sănătate a populației din zonă. În 2016 era înregistrate peste 160 de sesizări, iar de la începutul lui 2017 s-au făcut 60 de reclamații, pe tema poluării din zonă.