UPDATE ora 18.30. Premierul Florin Cîţu a anunţat măsurile de relaxare care vin în urma măsurilor bune în lupta cu pandemia.

Cele mai importante măsuri anunţate de premier

 • În primul rând, am crescut numărul participanților la activitățile cultural-artistice de divertisment, desfășurate în spații deschise, de la 500 la 1.000 de persoane. Pot participa doar persoane vaccinate, testate sau trecute prin boală.
 • Am creat cadrul legal pentru desfășurarea activităților cultural-artistice de divertisment în spații deschise, cu participarea publicului peste 1.000 de persoane, doar care sunt vaccinate.
 • S-a mărit la 8 numărul persoanelor care pot circula în grupuri. S-a aprobat desfășurarea evenimentelor private, nunți, botezuri, etc., cu 50 de persoane în spații închise și 70 de persoane în spații deschise. Numărul persoanelor participante poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.
 • Activitățile sportive se pot desfășura atât la interior, cât și la exterior, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea spațiului, deci şi la interior şi la exterior. Participarea peste această limită este permisă doar dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă test negativ și se vaccinează înainte de intrarea la eveniment.
 • Asta înseamnă că la evenimentele sportive vom avea centre de vaccinare.
 • A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activități culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise de la 50% la 70% din capacitatea spațiului.
 • A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la cursuri de instruire și workshop-uri în spații închise de la 50 la 70 și creată posibilitatea desfășurării la capacitate maximă a spațiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate.
 • Se permite desfășurarea conferinţelor cu cel mult 100 de persoane și a fost creată posibilitatea desfășurării acestora la capacitate maximă a spațiului, dacă la activitate participă doar persoane vaccinate.
 • S-au redeschis locurile de joacă din spaţiile închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.
 • A fost crescut numărul persoanelor care pot participa la activităţi în sălile de sport sau fitness, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi.
 • S-au redeschis piscinele interioare, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.
 • A fost crescut gradul de ocupare a meselor din restaurantele de interior de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului.
 • Numărul participanţilor poate fi mai mare dacă toţi sunt vaccinaţi. A fost crescut gradul de ocupare al spaţiilor de cazare de la 70% la 85% pentru unităţile de cazare de pe litoral.
 • S-au redeschis barurile, cluburile, discotecile şi sălile de jocuri în intervalul orar 5:00 – 24:00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar pentru persoanele vaccinate. A fost crescut gradul de ocupare a spaţiilor destinate jocurilor de noroc de la 50% la 70% din capacitatea acestuia.
 • A fost introdusă excepţia de la purtarea măștii de protecție pentru persoanele vaccinate care lucrează în spaţii închise unde nu se află mai mult de cinci lucrători. Aceasta este o măsură nouă.
Cod galben de ninsori în mai multe județe, inclusiv în București. Harta zonelor vizate
Recomandări
Cod galben de ninsori în mai multe județe, inclusiv în București. Harta zonelor vizate
Hotarare-CNSU-nr.-32-din-25.05.2021-v5-FARA-LISTA

În cadrul ședinței de guvern, din Hotărârea CNSU numărul 32 a fost modificat aliniatul 3 al articolului 1, în sensul că a fost eliminat plafonul de 5.000 de persoane, plafon prevăzut în HCNSU şi care se regăseşte în documentul de mai sus.

Principalele declaraţii ale lui Raed Arafat

 • La intrare sau cine invită trebuie să se asigure că persoanele au dovada fie descărcată pe telefon, fie hârtia care demonstrează că au fost vaccinate. În cazul unui control, dacă persoanele care se găsesc în interior nu sunt au astfel de documente, atunci răspunde organizatorul, a precizat Arafat, fiind întrebat cine va verifica persoanele vaccinate la un eveniment.
 • Organizatorul trebuie să se asigure, deci cel care face invitația, dacă decide că vrea să depășească procentul care este stabilit şi vrea să aibă capacitate maximă, atunci, la momentul lansării invitației, trebuie să spună: vă rugăm să aduceți documentul care dovedește că aţi fost vaccinat. Dacă cineva vine şi nu are acest document, normal că cel care este responsabil de organizare este persoana care răspunde de faptul că există o persoană care nu este vaccinată, pentru că şi la nunți, şi la sălile de sport, şi la evenimentele sportive, şi la orice eveniment, creșterea capacității este decizia a organizatorului.
 • Cu siguranţă, pot exista controale care să verifice, prin sondaj, persoane, şi să vadă dacă într-adevăr sunt vaccinate, pentru că dacă ai declarat că este eveniment numai cu persoane vaccinate şi la capacitate maximă, deci ai depășit plafonul, trebuie să te aștepți şi la faptul că acest lucru urmează să fie verificat.
 • Nu pot să vă spun pe de rost ce sancțiuni, dar cu siguranţă vor exista. Dar noi sperăm ca oamenii să înțeleagă că este o oportunitate, este oportunitatea de a merge pe capacitate maximă, dar să fie respectate regulile.
 • Organizatorul clar este cel care organizează nunta şi invită sau organizează acțiunea şi invită şi trebuie să le spună tuturor că trebuie să vină cu certificatul de vaccinare. Dar şi proprietarul trebuie să se asigure că se respectă regulile pe teritoriul lui, adică cel care este administratorul localului.
Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană
Recomandări
Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană

În orice birou unde sunt până la 5 persoane, dacă toate persoanele sunt vaccinate, atunci pot să lucreze fără mască. Dar nu în spațiile comune, nu pe coridoare, ci asta este în birou şi vorbim până la capacitatea de 5 persoane în această fază. Urmează să vină şi alte etape. S-a vorbit clar că vor fi graduale. Dar, atenție, dacă este o singură persoană nevaccinată între cei 5, atunci toţi trebuie să poarte mască.

Raed Arafat:
 • Minorul până la 3 ani nu se carantinează şi nu se testează, între 3 ani și 16 ani se testează dacă vine din zona galbenă sau roșie, dar nu se carantinează.
 • Decizia este că minorul până la 3 ani nu se testează şi nu se carantinează, iar cei între 3 şi 16 ani se testează dacă vin dintr-o destinaţie de pe lista galbenă sau roşie.

Principalele declaraţii ale Ioanei Mihăilă

 • Azi am trimis spre publicare la Monitorul Oficial şi probabil că mâine va fi ziua în care vor apărea modificările la Ordinul 4.34, ordin care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă.
 • A fost elaborat un nou plan de măsuri pentru asigurarea asistenței medicale a populației pe perioada pandemiei, plan structurat pe etape.
 • În etapa 1, condițiile pentru managerii spitalelor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi destinate activității cu pacienții COVID-19 sunt: o rată de incidență la nivelul județului calculată la două săptămâni mai mică de 1 la 1000 și o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, paturi avizate de Direcția de Sănătate Publică pentru îngrijirea pacienților confirmați cu COVID-19 sub 50%.
 • În etapa a doua de scădere, etapă care urmează după un minim de 30 de zile și în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidență la nivelul județului calculată la două săptămâni este mai mică de 0,5 la mia de locuitori, iar rata de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă este din nou sub 50% din numărul de paturi avizate anterior.
 • Direcțiile de sănătate publică pot aproba astfel în prima etapă o reducere a numărului de paturi de până la 50% pentru spitalele specializate în îngrijirea pacienților COVID – vorbim de spitale de boli infecțioase și de pneumoftiziologie, spitale anterior clasificate ca nivel 1, și până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratamentul pacienților cu COVID-19.
 • În etapa a doua, de scădere, numărul, procentul paturilor destinate îngrijirii pacienților COVID-19 scade pentru 30% pentru spitalele înalt specializate și până la 15% pentru celelalte spitale.
 • Păstrăm acest număr de paturi destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19 din două motive. Unu, pentru că vrem ca fiecare spital să poată să îngrijească pacienții care s-au internat în spitalul respectiv pentru o altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării și vrem să nu fie nevoiți să-i transfere într-un spital COVID și păstrăm acest număr de paturi împreună cu un plan de revenire la situația anterioară dacă vom cunoaște din nou o accelerare a pandemiei și o creștere a numărului de pacienți infectați.
Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste
Recomandări
Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste
 • Aşteptăm decizia EMA în privinţa vaccinării copiilor de 12-15 ani. Cât de repede posibil, vom aproba și noi și vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie și de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinții și cu medicii de familie, așa încât copiii care, din nou, nu neapărat suferă și nu dezvoltă forme foarte severe dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare.
 • Am susţinut măsura renunţării la masca în birou în cazul persoanelor vaccinate. Cred că atunci când avem activități care implică un risc redus pentru persoane care au un risc redus de a dezvolta boala, și aici vorbim de persoanele vaccinate, că știm că aici riscul de a contracta și de a transmite boala este unul redus, măsurile de relaxare, inclusiv renunțarea la purtare a măștii sunt binevenite.
 • Am dat, de exemplu, în cursul acestei săptămâni, o informare transmisă de către colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, la solicitarea noastră, informare care permite accesul taților la nașterea copilului, în anumite condiţii, evident.
 • Pe măsură ce vedem că se adaptează spitalele la noul flux, pe măsură ce vedem că presiunea pe sistemul sanitar scade, dar şi personalul medical din spitale crește, putem să începem să permitem şi accesul aparținătorilor. Dar, acum, în acest moment, accesul aparținătorilor înseamnă un efort suplimentar de verificare, de echipare a aparținătorilor, efort care vine tot pe umerii personalului medical, care a fost deja destul de greu încercat în ultimul an şi jumătate.

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a precizat după şedinţa de Guvern că România va fi deschisă şi pentru turiştii străini.

România va fi deschisă turismului extern. Practic, s-a eliminat din hotărârea de guvern care reglementează lucrurile acestea, lista persoanelor care aveau dreptul să vină, pe lângă criteriile generale pentru ţările verzi, galbene și roșii din listele verzi, galbene și roșii, mai era și o listă a persoanelor care aveau dreptul să intre în țară, această listă este eliminată.

Claudiu Năsui:


Pe 15 mai, România a eliminat purtarea măştii de protecţie în aer liber, iar Guvernul a anunţat calendarul următoarelor etape de relaxare, care vor avea loc la începutul fiecărei luni de vară.

„Am prezentat un calendar al relaxărilor, 1 iunie, 1 iulie și 1 august, ne ținem de acest calendar. În ședința următoare de Guvern vom avea măsurile pentru 1 iunie”, a anunțat Florin Cîţu, marți, 25 mai, într-o conferință de presă susținută în Parlament.

Valul 3 am văzut că a dispărut, numărul persoanelor aflate acum la ATI este la 600, numărul persoanelor pozitivate scade în fiecare zi. Avem aceste rezultate. Nu avem niciun motiv să nu mergem cu această campanie de relaxare mai departe.

Florin Cîţu:

Potrivit calendarului anunţat la mijlocul lunii mai, restricţiile de la 1 iunie se ridicau în condiţiile în care se vor imuniza 5 milioane de persoane, iar incidența va fi mai mică sau egală cu 3 cazuri de COVID la mia de locuitori.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Nu se mai ascund! După scandalul despărțirii, vedeta a ales să publice prima imagine cu cea pentru care a părăsit-o pe mama copiilor săi
GSP.RO
Nu se mai ascund! După scandalul despărțirii, vedeta a ales să publice prima imagine cu cea pentru care a părăsit-o pe mama copiilor săi
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Playtech.ro
Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Ipoteză tristă după ce o tânără a căzut în braţele morţii, de la fereastra apartamentului din Târgu-Jiu. Şocat, tatăl a sunat la 112
Observatornews.ro
Ipoteză tristă după ce o tânără a căzut în braţele morţii, de la fereastra apartamentului din Târgu-Jiu. Şocat, tatăl a sunat la 112
VIDEO VIRAL | Momentul în care Shakira este agresată de mama lui Piqué
Știrileprotv.ro
VIDEO VIRAL | Momentul în care Shakira este agresată de mama lui Piqué
Cum puteau să piardă frații Pavăl, proprietarii Dedeman, întreaga avere. O decizie în familie a schimbat totul
FANATIK.RO
Cum puteau să piardă frații Pavăl, proprietarii Dedeman, întreaga avere. O decizie în familie a schimbat totul
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 28 ianuarie 2023. Vărsătorii au nevoie de rădăcini solide, dar acestea nu apar de la sine, e nevoie de o investiție emoțională serioasă
HOROSCOP
Horoscop 28 ianuarie 2023. Vărsătorii au nevoie de rădăcini solide, dar acestea nu apar de la sine, e nevoie de o investiție emoțională serioasă
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află