MENIU CAUTĂ
27 Iun. 2016 08:37 , de Sorin Golea

Măturăreasă RATB: „Românul s-a născut scriitor! Autobuzele sunt dezastru după ce ies din tură!”

Distribuie

Cât de mult s-a civilizat românul după 1989? Cel mai bine o poate spune o femeie care curăţă zi de zi autobuzele bucureştene. Din perspectiva ei, lucrurile merg din rău în mai rău! Nesimţirea şi violenţa au atins cote îngrozitoare. Şoferii vin, seara, bătuţi de pe traseu dacă îndrăznesc să întrebe adolescenţii de ce scuipă seminţe în maşină. Iar sintagma ”românul s-a născut scriitor” este una pe care femeia o foloseşte pentru a exprima... o durere fizică personală.

'Autobuzul a plecataşa cum vedeţi în cabina şoferului – curat. În câteva ore arată aşa cum vedeţi la picioarele mele'

'Autobuzul a plecataşa cum vedeţi în cabina şoferului – curat. În câteva ore arată aşa cum vedeţi la picioarele mele'

În autobuze se face curăţenie odată pe timpul zilei, apoi noaptea, când maşinile se retrage la bază. Aduc cu ele, ca după un potop, peturi, pamperşi, vomă, noroi, chiar şi fecale în mijlocul autobuzului. Acesta este nivelul de civilizaţie al călătorilor cu mijloacele de transport în comun prin Bucureşti, în acest moment.

'Cel mai rău este pe maşinile 460, 304, 331 – şi în general pe liniile preorăşeneşti. Este din ce în ce mai rău, pe an ce trece', spune Elena Şerban. Femeia lucrează ca femeie de serviciu pe mijloacele de transport la Autobaza Nordului de aproape 20 de ani.

'Noapte facem igienizarea maşinilor, de sus în jos, cu dezinfectanţi. Cel mai greu ne este să curăţăm înscrisurile lăsate de tineri – că românul s-a născut scriitor: lasă fel de fel de şi de semne. Nu ştim ce markere folosesc, dar se imprimă atât de adânc în pereţi, încât trebuie să concentrăm substanţa de igienizare foarte tare pentru a şterge urmele. Şi ni se taie mănuşile, ne ard mâinile aceste concentraţii. Cu cât scriu mai mult, cu atât ne rănim mai mult. Şi se strică şi pereţii maşinilor…', ne explică femeia.

În fine, cum se poate explica atâta violenţă? 'Bucureştiul este un oraş din ce în ce mai aglomerat, mai sufocant, iar nivelul manifestărilor antisociale creşte direct proporţional cu numărul indivizilor din comunitate', ne-a spus psihologul Valentina Andrei.

RATB vrea să devină societate comercială

Conform datelor Regiei de Transport Bucureşti (RATB) calitatea serviciilor oferite de regie depinde de două lucruri: fonduri alocate anual de municipalitate pentru investiţii şi modernizări – şi traficul rutier. Bugetul alocat a fost mereu sub necesarul cerut de regie, iar propunerile de fluidizare a traficului sunt încă în discuţie. Pentru rezolvarea problemei banilor, cel puţin, RATB intenţionează să se transforme în societate comercială, pentru a putea accesa fonduri europene.

'Aici am frecat atât de mult cu substanţe concentrate pentru a înlătura scrierile încât s-a distrus plasticul„

'Aici am frecat atât de mult cu substanţe concentrate pentru a înlătura scrierile încât s-a distrus plasticul„

 

Citește mai multe despre RATB pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii