De Adriana Nedelea, Livia Ispas,

România începe testarea în masă, la o lună de la primul caz de coronavirus confirmat și după ce a reușit să cumpere din Coreea de Sud 2 milioane de teste pentru COVID-19, 200.000 dintre acestea fiind deja în țară.

Problema este însă că acum nu sunt suficienți specialiști care să analizeze testele. Mai mult, într-o lună, nu au fost făcute decât 16.000 de teste la nivel național. Asta înseamnă, în medie, aproximativ 540 de teste pe zi, deși autoritățile anunță că se fac 1.100-1.200 de teste pe zi și ”se lucrează pentru a extinde această capacitate”.

Și Victor Costache a vorbit de o testare în masa în București, prin echipe mobile care să meargă din ușă în ușă. La câteva ore după declarație, și-a dat demisia de la Ministerul Sănătății.

Libertatea a vorbit cu Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie din București, despre cum va putea fi realizată testarea în masă și cum pot fi limitate infectările medicilor de la pacienți.

„Ca principiu, testarea în masă e o idee foarte bună, pentru a frâna explozia îmbolnăvirilor. Ne punem problema cum va putea fi realizat acest lucru, dacă există nu numai numărul de teste, ci și numărul de laboratoare care să poată prelucra aceste teste. Răspunsul e la Ministerul Sănătății”, a spus medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Ea susține că, dacă se ajunge la testarea în masa, ar trebui să fie testate cu prioritate persoanele la risc, pacienții cu diverse afecțiuni, bătrânii și personalul medico-farmaceutic.

”Să fie testat mai întâi personalul medico-farmaceutic pentru că, dacă pică unul după altul, atunci va fi o situație aberantă, să nu aibă cine să îngrijească oamenii”, a mai spus Rodica Tănăsescu.

Despre numărul din ce în ce mai mare de 2909614, Rodica Tănăsescu spune că poate fi limitată infectarea personalului medical dacă pacienții testați sunt internați separat până vin rezultatele.

”Pacienții care se prezintă la internare trebuie testați și, până la rezultatul testului, trebuie tratați ca și cum ar fi pozitivi, într-o rezervă, în așa fel încât să nu ajungă în spitale pacienți infectați, care pot da peste cap un spital întreg”, a adăugat medicul.

Rodica Tănăsescu spune că și medicii de familie sunt expuși la infectarea cu COVID-19, pentru că le lipsesc echipamentele de protecție, dezinfectanții.

„A scăzut numărul consultațiilor, dăm rețete pe trei luni, o parte dintre probleme le rezolvăm la telefon. Ne chinuim să avem materiale de protecție și dezinfectant, sunt foarte scumpe, se găsesc foarte greu, le cumpărăm pe banii noștri. Nu am fost sprijiniți deloc”, a mai spus Rodica Tănăsescu.

Ea le transmite oamenilor să stea acasă, să se protejeze și să respecte regulile stabilite de autorități, pentru că această infecție poate duce la zeci de mii de îmbolnăviri.

”Cu toții trebuie să înțelegem că dacă ne protejăm pe noi, îi protejăm și pe ceilalți. Nu aș vrea să vedem că se întâmplă în România ce se întâmplă în Italia. Și să nu uităm că Italia avea un sistem medical solid”, a mai spus Rodica Tănăsescu.

În Italia, numărul cazurilor de coronavirus a depășit 74.000, joi 26 martie având cu doar 7.000 mai puțin decât China, care acum are cele mai multe cazuri la nivel mondial. Peste 7.500 de oameni au murit în Italia din cauza infectării cu COVID-19, de peste două ori mai mult decât China, care a raportat aproape 3.300 de decese.

România a depășit joi 1.000 de cazuri de coronavirus, dintre care mai puțin de 100 s-au vindecat. 18 oameni au murit în spitale din cauza infectării cu COVID-19.

Citeşte şi:

Avertismentul unui lider sindical din Sănătate. Abandonați în prima linie, mulți medici demisionează de teamă că își vor infecta familiile sau pacienții

Bucureștenii vor fi testați pentru coronavirus în fața blocului. Cât de repede vor afla rezultatele

Cum arată noile modele simplificate pentru declarația pe proprie răspundere și adeverința de la angajator pentru a ieși din casă

Adriana Nedelea LA FIX: Bilanţ actualizat COVID-19 în România: 209 decese şi 4.761 de îmbolnăviri. 344 noi cazuri în 24 de ore

Familiile care au rămas fără venituri din cauza crizei de coronavirus vor primi ajutoare de urgență de până la 1.000 de lei