Opinie de
Alexandra Nistoroiu
Toate articolele autorului

Prin vocea lui Costache, autoritățile anunță un experiment. Unul ilogic, discriminatoriu, din start sortit eșecului. Și susceptibil să nască tensiuni în vremuri în care solidaritatea și coeziunea socială sunt mai importante decât oricând. 

3 ani. Atât i-ar lua Ministerului Sănătății să testeze 3 milioane de bucureșteni – chiar și la rata optimistă de testare pe care o anunța astăzi: 2.500 de teste pe zi.

Unii oameni ar avea timp inclusiv să se reinfecteze. 

Pandemia ar trece, țara ar fi în faliment, noi am fi probabil izolați și sălbăticiți în propriile locuințe, dar Ministerul experimentelor încă ne-ar testa. Până termină cu bucureștenii.

De ce numai bucureștenii? Ministrul nu știe. N-are, de fapt, un răspuns pragmatic la această întrebare. Nu avem o epidemie mai mare în București decât în Suceava, de exemplu, sau cel puțin nu din informațiile disponibile până în prezent -deși certitudinile sunt greu de formulat astăzi, din moment ce autoritățile nu comunică numărul de cazuri pe județe.  

Totuși, București nu este tipul de epicentru pe care l-a reprezentat Wuhan în China.

Ba mai mult, alegându-i pentru experimentul său pe bucureșteni, Costache și oamenii lui nu fac decât să creeze sau să agraveze niște falii sociale, care sunt orice mai puțin dezirabile astăzi. 

Astăzi e nevoie de fiecare dintre noi pentru ca majoritatea să rămânem sănătoși.

De alegerile fiecăruia depinde să avem un număr mai mic de cazuri. Să se îmbolnăvească mai puțini oameni. Să moară mai puțini oameni. Nu poți reuși asta într-o țară în care unii sunt testați în masă, iar alții deloc. Asta presupunând că chiar ar fi realist ceea ce susține ministerul că vrea să facă. 

De la 20 ianuarie, când a izbucnit epidemia la ei, sud-coreenii au testat peste 250.000 de oameni și asta în condițiile în care sunt #1 din lume în ceea ce privește testarea în masă. 

Ei sunt rapizi și iau testarea foarte în serios, dar, realist vorbind, chiar și la o capacitate de testare de 10 ori mai mare decât a României astăzi, sud-coreenii au testat cam o zecime din populația Bucureștiului în două luni de zile. 

Pe Victor Costache nu-l contrazicem noi, îl contrazice matematica. 

Citeşte şi:

STS lucrează la o aplicație prin care vrea să ne urmărească mișcările. Un expert în dreptul tehnologiei explică riscurile, dar și posibilele avantaje

Cadrele medicale infectate la Suceava stau și câte 30 pe secție, șeful CJ Gheorghe Flutur e „într-o rezervă cu duș”

Criza precedentă: Gigi a fost singurul clarvăzător, restul Ligii 1 s-a prăbușit
GSP.RO

Criza precedentă: Gigi a fost singurul clarvăzător, restul Ligii 1 s-a prăbușit

Horoscop 6 aprilie 2020. Leii pot deveni ușor un exemplu pentru cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 6 aprilie 2020. Leii pot deveni ușor un exemplu pentru cei din jur