Mergi direct la conținut »
Medici de la Spitalul Judeţean Neamţ, reţinuţi pentru luare de mită. Toți sunt de la Secţia de Ortopedie, care acum este blocată
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Medici de la Spitalul Judeţean Neamţ, reţinuţi pentru luare de mită. Toți sunt de la Secţia de Ortopedie, care acum este blocată

Medici de la Spitalul Judeţean Neamţ, reţinuţi pentru luare de mită. Toți sunt de la Secţia de Ortopedie, care acum este blocată

Toţi medicii de la secţia de ortopedie a Spitalului Judeţean Neamţ au fost reţinuţi pentru luare de mită, într-o amplă anchetă a Direcției Generale Anticorupție (DGA). Doctorii au fost duşi la audieri, în cursul zilei de marţi.

De Dragoș Tănase,

Toți cei 5 medici de la Ortopedia Spitalului Județean Neamț, care au fost conduși Parchet, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar astăzi urmează să fie duși la instanță cu propunerea de arest preventiv sau de control judiciar anunță surse apropiate anchetei citate de vestea.net.

Pantru dintre cei reținuți lucrau pe Secția Ortopedie din Spital, iar al cincelea lucra la Cabinetul din Policlinică. Aceștia nu vor mai putea lucra la Spitalul Județean pe perioada anchetei.

Reținerea celor cinci medici, Florică Guțu, Ghenadie Bucătaru, Grigore Berea, Constantin Nanu si Gheorghe Borș, a avut loc după o acțiunea a DGA coordonată de un procuror, cu sprijinul trupelor de la Jandarmerie, în cadrul celei ample acțiuni anticorupție derulată la Spitalul Județean Neamț.

Medicii respectivi ar fi cercetați și reținuți pentru mită și fals, mai exact în legătură cu emiterea unor certificate medicale măsluite folosite apoi de „clienți” pentru obținerea de pensii de boală.

„Este o situație de criză extremă, nemaiîntâlnită! Cu doar 2 medici nu putem funcționa pe această secție, cu tot cu gărzi. Este imposibil. Sincer, acum am o grămadă de ipoteze în cap, după această veste (reținerea celor 5 medici-n.r.), din punct de vedere organizatoric. De la o minune cu care să salvăm mâine situația, cu găsirea unor medici disponibili, până la scenariul cel mai negru, cu închiderea temporară a Secției. Dar nici închiderea nu e o soluție ușor de aplicat. Dincolo de problemele de contract cu Casa, Ortopedia e o secție importantă, cu legătură și pe cazuistica UPU”, a declarat directorul Spitalului Județean Neamț, dr. Codruț Munteanu, pentru sursa citată.

Directorul Spitalului Județean Neamț, dr. Codruț Munteanu

Directorul Spitalului Județean Neamț, dr. Codruț Munteanu (FOTO-vestea.net)

Acesta  a precizat că, în această dimineață va convoca o nouă ședință de Comitet Director. În funcție de veștile primite de la Parchet și de la Instanță (emiterea de mandate de arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar fără dreptul de a mai profesa în spital pentru medicii anchetați etc), ar urma ca Spitalul Județean să anunțe de urgență concursuri pe posturile vacante temporar. Dar concursurile durează și atunci ar trebui ca, în sistem de urgență, conducerea Spitalului să găsească destui medici (4 pentru Spital plus 1 pentru Policlinică) cu care să încheie contracte de prestări servicii.

Aceasta ar fi varianta optimistă, pentru că cea pesimistă ar fi să nu se găsească medicii necesari și disponibili imediat și, în aceste condiții, într-o zi-două să fie externați sau mutați pe alte secții toți pacienții. Ar putea fi externați cei cărora le expiră sau li se apropie de final perioada de spitalizare și mutați pe alte secții cei care au nevoie de monitorizare medicală fiind în perioada post-operatorie.

Cât câștigau medicii reținuți la Neamț

Cei 5 medici reținuți aveau venituri nete salariale de 15.000 – 16.000 lei la care s-au adăugat și indemnizațiile din gărzi, de circa 3.000 lei pentru fiecare. Astfel, veniturile pe o lună erau în jurul sumei de 18.000 lei, adică echivalentul a aproximativ circa 4.000 euro, fiind vorba despre salariul net.

Medicii de la Spitalul Județean Neamț au fost principalii beneficiari ai creșterilor salariale acordate de guvernanți, media lefurilor acestora fiind undeva la 12.000-14.000 lei, net (salariu plus gărzi), susține vestea.net.

Dar există medici care câștigă și mai bine decât cei de la Ortopedie, mai ales de cei din așa-numitele secții speciale, unde sporurile sunt mai mari decât în restul Spitalului. În topul veniturilor sunt cei de pe secțiile ATI, UPU, Medicină Legală, ultimii ajungând la lefuri și de 22.000 lei.

FOTO principal – Captură video


Citește și… Ce mai cumpără la suprapreț un spital din România: Marmită de patru ori mai scumpă, spirometru umflat de trei ori, ouă și ulei la preț dublu!

Ministrul Sănătății l-a demis pe managerul Spitalului Bagdasar-Arseni. Sorina Pintea nu l-a găsit la birou, când angajații protestau în fața instituției


 

Close
Închide
  Close