Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook medicul pediatru a răspuns vineri la câteva probleme pe care și le pun părinții în momentul în care trebuie să-și vaccineze copiii anti-COVID.
„Copiii se pot infecta la fel de ușor ca și adulții, chiar dacă fac rareori forme foarte grave de boală, cu spitalizare sau deces. Chiar dacă fac o boală asemănătoare gripei, în cele mai multe cazuri, durata bolii este semnificativ mai lungă decât la gripă”, a scris Mihai Craiu, vineri, pe pagina sa de Facebook.
Medicul pediatru a mai spus și că cei mici contribuie, ca și în cazul altor afecțiuni virale respiratorii, la transmiterea bolii în comunitate.
„Unii copii pot face MIS-C – sindrom inflamator multisistemic – drept complicație a COVID-19. Majoritatea celor care dezvoltă MIS-C sunt incluși în această grupă de vârstă! Copiii ce au comorbiditățile recunoscute de la adult ca fiind o cauză de evoluție gravă sau deces (obezitate extremă, diabet, dializă), în cazul infectării cu SARS-CoV-2, ar trebui să facă acest vaccin cât mai repede”, a mai precizat Mihai Craiu.
Acesta a mai spus că vaccinul pentru cei mici este diferit de cel pentru adolescenți sau adulți, „având de 3 ori mai puțin ARNm și alt solvent”, iar cantitatea de anticorpi este identică cu cea de la adolescenți, potrivit studiilor realizate de specialiști.
Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat, joi, utilizarea vaccinului anti-COVID de la Pfizer pentru copii cu vârste între 5 și 11 ani. În România, imunizarea copiilor din această categorie de vârstă ar putea începe în luna decembrie, dar data urmează să fie stabilită, căci depinde de livrările UE. Valeriu Gheorghiță a anunțat însă, acum câteva zile, că deja se pregătesc centrele.
„Beneficiile Comirnaty la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani depășesc riscurile, în special la cei cu afecțiuni care cresc riscul de COVID-19 sever”, a transmis EMA, astăzi, după ce a autorizat, cum era așteptat, folosirea serului de la Pfizer la copii. Anterior, Pfizer anunțase că serul său are o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului la această categorie de vârstă.
Autoritățile din România pregătesc deja centrele de vaccinare
Medicul Valeriu Gheorghiţă, șeful Comitetului Național pentru vaccinare, a anunţat marţi că pentru imunizarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani au fost identificate circa 45 de cabinete de vaccinare în unităţile sanitare şi alte 135 în centrele unde se foloseşte vaccin Pfizer.
Dozajul pentru categoria de vârstă 5-11 ani este de 10 micrograme cu două doze la interval de 21 de zile. Sunt flacoane cu 10 doze care au stabilitate la temperatura de două grade timp de 10 săptămâni, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Vor fi trei posibilități de vaccinare, în cabinetele organizate în centrele adresate populației generale, în centrele din unitățile sanitare și în cabinetele de medicină de familie. Momentul când va începe efectiv vaccinarea ține de livrarea dozelor, a precizat Gheorghiță.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro