Încălzirea globală se accelerează

Acest lucru crește riscul de secete extreme, inundații și incendii forestiere. Pentru prima dată, datele indică și o mică probabilitate ca înainte de 2030 lumea să experimenteze un an cu 2°C mai cald decât era preindustrială.

Raportul OMM sintetizează observații meteorologice pe termen scurt și proiecții climatice pe termen lung. Acesta arată că există o șansă de 70% ca încălzirea medie pe cinci ani pentru perioada 2025-2029 să fie cu peste 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Acest lucru ar aduce lumea periculos de aproape de depășirea celui mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris. De asemenea, raportul indică o probabilitate de 86% ca pragul de 1,5°C să fie depășit în cel puțin unul din următorii cinci ani.

În 2024, pragul de 1,5°C a fost depășit pentru prima dată pe bază anuală. Anul trecut a fost cel mai cald din cei 175 de ani de observații.

Posibilitatea depășirii pragului de 2°C

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, chiar și depășirea pragului de 2°C apare acum ca o posibilitate statistică în cea mai recentă actualizare. Probabilitatea este mică – aproximativ 1% – dar era considerată anterior imposibilă într-un interval de cinci ani.

Prima reacție a Iranului, după ce a fost atacat de Statele Unite
Recomandări
Prima reacție a Iranului, după ce a fost atacat de Statele Unite

„Este șocant că 2°C este plauzibil”, a declarat Adam Scaife de la Met Office, care a jucat un rol important în compilarea datelor. „A ieșit doar 1% în următorii cinci ani, dar probabilitatea va crește pe măsură ce clima se încălzește”.

Impactul nu va fi uniform

Iernile arctice se preconizează că se vor încălzi de 3,5 ori mai repede decât media globală. Pădurea tropicală amazoniană va suferi mai multe secete, în timp ce Asia de Sud, Sahel și Europa de Nord, inclusiv Regatul Unit, vor vedea mai multe ploi.

Leon Hermanson de la Met Office, care a condus realizarea raportului, a declarat că 2025 va fi probabil unul dintre cei trei cei mai calzi ani din istorie.

Chris Hewitt, director de servicii climatice la OMM, a descris o „imagine îngrijorătoare” pentru valurile de căldură și sănătatea umană. Cu toate acestea, el a spus că încă nu este prea târziu pentru a limita încălzirea, dacă emisiile de combustibili fosili sunt reduse.

„Trebuie să luăm măsuri climatice”, a spus el. „1,5°C nu este inevitabil”.

Secțiunea „Schimbări climatice” este susținută de European Climate Foundation. ECF nu a fost implicată în niciun fel în procesul editorial și nu este responsabilă pentru punctele de vedere exprimate în textele apărute în cadrul secțiunii.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.