Anul trecut, conform unui raport oficial, DIICOT a capturat 5 tone de canabis. Aproape trei sferturi din droguri (3,6 tone) erau cultivate în grădinile şi solariile românilor, care vindeau apoi marfa la pliculeţ, unii direct din poartă. După ce sunt prinşi, cultivatorii de canabis primesc, în majoritatea cazurilor, pedepse cu suspendare. Dar există și excepții.

Și-a urmărit propriul dealer

Pe Relu Caţichi, Tribunalul Galaţi l-a condamnat mai întâi la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare, dar luna trecută, Curtea de Apel a dispus suspendarea executării pedepsei. Bărbatul a fost prins cu 82 de ghivece de canabis, pe care le creştea într-o hală de la marginea Smârdanului.

Înainte ca poliţia să-l descopere, plantaţia lui Caţichi a fost deconspirată de o clientă, care l-a urmărit ca-n filme. Tânăra a devenit apoi martor protejat al DIICOT. Cum l-a prins ea?

I-a pus dispozitiv de localizare sub maşină

Ioana* consuma canabis de câțiva ani, iar într-o zi, ea a decis că, decât să dea bani pe droguri, mai bine găseşte pe cineva de la care să le fure. În primăvara anului trecut, zărindu-l pe Caţichi, care vindea „iarbă” prin Galaţi, l-a urmărit şi a văzut cu ce maşină circula. Pe urmă, ajutată de un prieten, a reuşit să-i pună sub autoturism un dispozitiv magnetic de localizare prin GPS, pe care, spune Ioana, îl cumpărase de pe internet.

Reportaj Libertatea la punctul pe unde fug rușii în Finlanda, înainte ca și aici să se închidă granița: „Mama este fan absolut al lui Putin, dar mi-a zis să plec din țară”
Recomandări
Reportaj Libertatea la punctul pe unde fug rușii în Finlanda, înainte ca și aici să se închidă granița: „Mama este fan absolut al lui Putin, dar mi-a zis să plec din țară”

Ea le-a descris celor de la DIICOT cum afla zonele în care staţiona maşina dealerului: apela numărul cartelei SIM de pe dispozitivul GPS şi primea coordonatele pe Google Maps. Când a văzut că maşina s-a oprit peste noapte la marginea satului Smârdan, Ioana a trecut pe acolo şi a văzut hala, amplasată într-o zonă izolată. A doua zi s-a întors şi, văzând că maşina lui Caţichi nu era acolo, a sărit gardul și a intrat în curte. 

Hala avea o ușă metalică, încuiată cu zăvor și lacăt. Dar, printr-o gaură de lângă tocul ușii, tânăra s-a uitat în interior şi spune că a văzut „zeci de ghivece, circa 200, fiecare cu câte o plantă de canabis. Erau mici, cam de juma de metru, aşa că am renunțat la gândul să intru şi să fur”, a declarat Ioana în anchetă.

Mărturia ei avea să devină o probă importantă în dosarul în care Caţichi a fost acuzat de trafic de droguri. 

A încercat să crească iepuri, n-a mers, așa că a trecut pe canabis

Pe 4 august 2021, poliţiştii au descins în hala de lângă Smârdan. Au găsit 82 de plante, dar şi toate cele necesare creşterii canabisului: ventilatoare electrice, aeroterme, lămpi cu bec verde, dezumidificatoare, aparate digitale pentru măsurat pH-ul solului, termometre electronice şi bidoane cu nutrienţi pentru plante.

Mobilizarea parțială, referendumurile din teritoriile ocupate și șantajul nuclear sunt strâns legate între ele. Noul scenariu al Kremlinului, văzut din Ucraina
Recomandări
Mobilizarea parțială, referendumurile din teritoriile ocupate și șantajul nuclear sunt strâns legate între ele. Noul scenariu al Kremlinului, văzut din Ucraina

Caţichi a declarat că, în urmă cu câțiva ani, avusese în acea hală o crescătorie de iepuri. A încercat să acceseze fonduri europene pentru a-şi dezvolta afacerea, dar n-a avut succes, aşa că a desfiinţat crescătoria, iar în 2019, a plecat la muncă în Anglia. După un an şi jumătate, s-a întors acasă şi a început să amenajeze hala, iar în mai 2021, a început să cultive canabis. 

Când a fost arestat, bărbatul i-a spus judecătorului că habar n-avea că-n România e interzisă cultivarea canabisului. 

Potrivit DIICOT, anul trecut au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 2.927 de plante/culturi de canabis.

Cum și-a urmărit un cumpărător român de canabis dealerul montându-i un GPS pe mașină. Ce plantație a descoperit
Plante de canabis confiscate de polițiști

„Le-ai tras furtune cu picătură?”

Un alt caz este cel a trei bărbaţi din comuna Gruiu (Ilfov) care au devenit peste noapte agricultori, după ce şi-au construit un solar de 300 mp cu canabis. Aveau afacerea la 250 km depărtare de casă, în satul Ghioşani din Olt, unde soţia lui Ionuţ Dima cumpărase o gospodărie. 

Ziar din Ungaria, despre dezvăluirile din Libertatea: „Mișmaș obraznic. În timp ce Putin amenință cu arma nucleară, armata română vrea să mute un radar NATO pentru un depozit Lidl”
Recomandări
Ziar din Ungaria, despre dezvăluirile din Libertatea: „Mișmaș obraznic. În timp ce Putin amenință cu arma nucleară, armata română vrea să mute un radar NATO pentru un depozit Lidl”

Dima avea 30 de ani şi lucrase la un spital din Capitală, ca registrator; prietenul lui, Florin Ganea, de 38 de ani, fusese mecanic de avion la TAROM, iar Gabriel Alexe avea 22 de ani şi niciun loc de muncă, aşa că el a fost cel retrogradat la sapă. 

Pe 3 iunie anul trecut, anchetatorii au interceptat următoarea discuţie telefonică dintre Dima şi Alexe:

Dima: Ai săpat la roșii?
Alexe: Îhm…

Dima: Bravo… Le copilești?
Alexe: Da!

Dima: Așa, bravo! (n.l – Alexe râde.) Să le dai apă, să le uzi, să nu se usuce!
Alexe: Nu mă, nu, le ud. Le îngrijesc!

Dima: Da! (n.l – Alexe râde.) Le-ai tras furtune cu picătură?
Alexe: Îhm!

Dima: Bravo! (…) ‘Ai cum faci, să aduci și tu vreo 2-3 kile de roșii d-alea!
Alexe: Îți aduc!

Dima: Așa!
Alexe: Mânca-ți-aș gura ta!

„Roşiile” erau, de fapt, mugurii de canabis pe care cei trei se pregăteau să-i vândă prin Bucureşti. În august 2021, poliţiştii de la antidrog au descins în casele celor trei şi pe plantaţia de la Ghioşani, unde au găsit 230 kg de canabis. Cultivatorii şi soţia lui Dima au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 1 an şi 5 luni şi 3 ani, toate cu suspendare. 

Seminţele, la liber pe net

Cei trei bărbaţi cumpăraseră seminţele de canabis de pe un site. Canabisul e interzis, prin lege, dar semințele nu sunt supuse controlului, aşa că vânzarea e la liber, pe net. 

Ce nu ştiu mulţi cumpărători e că, aproape întotdeauna, punguţa de seminţe vine la pachet cu monitorizarea celor de la DIICOT. Aşa a fost prins şi Ion Andrei, zis Ezo, care în iulie anul trecut îşi făcuse o minigrădină pe balcon.

Bărbatul de 29 de ani închiriase un apartament în cartierul bucureştean Crângaşi, vizavi de Secţia 20 de Poliţie, iar din producţia internă vindea şi altora, cu 50 de lei/gramul. Cu clienţii vorbea la telefon cifrat, „dacă ziceam că «e putere» sau «nu e putere» mă refeream la faptul că aveam sau nu «marfă» (canabis – n.r.)”, a explicat Ezo.

În apartamentul din Crângaşi, poliţia a găsit 5 ghivece cu plante mature, 52 de răsaduri şi 382 de grame de canabis. Ezo a primit 2 ani şi două luni cu suspendare.

Petru şi planta cea uriaşă 

Un tânăr din Piatra Neamţ şi-a adus din Marea Britanie seminţe modificate genetic, din care creşteau plante mari şi stufoase de canabis, cu mulţi muguri. Petru Apetrei s-a lansat în afacerea cu canabis în 2018, cu câteva ghivece, dar pentru că producţia nu era cea scontată, anul trecut s-a extins şi şi-a construit o seră, în spatele casei părinteşti. 

A folosit şi fertilizatori, iar în trei luni şi jumătate, în curtea lui Petru s-a înălţat o plantă uriaşă, de 3 metri înălţime şi 2 metri circumferinţă. Din ea, tânărul alimenta toţi consumatorii din oraş, care veneau la poarta lui, dădeau banii şi primeau plicul cu canabis sau haşiș (rezină de canabis). Dacă Petru nu era acasă, de tranzacţii se ocupau rudele lui. 

În octombrie anul trecut, la percheziţii, poliţiştii au găsit în acea curte 240 de grame de canabis și 12 kg de plantă verde. Apetrei a fost condamnat la 1 an şi 8 luni cu suspendare.

Cum și-a urmărit un cumpărător român de canabis dealerul montându-i un GPS pe mașină. Ce plantație a descoperit
Canabis confiscat de polițiști

Ghivecele din cultura de la Cucuteni 

De suspendarea executării pedepsei a beneficiat şi Cosmin Bălan, un student de 20 de ani din Iaşi. El consuma canabis de patru ani, iar într-o zi, ca să nu mai dea banii pe droguri, s-a decis să-şi facă propria cultură. Şi-a cumpărat seminţele şi apoi a identificat zona perfectă pentru agricultură: un loc izolat din pădurea de lângă Muzeul Cucuteni.

În august anul trecut, acolo erau peste 10 ghivece cu plante, pet-uri cu apă, o stropitoare, nişte cizme de cauciuc şi câteva pungi cu îngrășământ pentru grădină sau cu pământ pentru flori. Acasă la Cosmin, poliţia a găsit 49 de grame de canabis, puse în punguţe pe care el le vindea colegilor sau prietenilor cu 50 de lei/gramul.

Cultura de la Cucuteni a fost descoperită de poliţişti, după ce unul dintre clienţi, prins sub influenţa drogurilor, a mărturisit de la cine se aproviziona.

Cum și-a urmărit un cumpărător român de canabis dealerul montându-i un GPS pe mașină. Ce plantație a descoperit
Ghivece cu canabis descoperite de polițiști

Gruparea din Zaragoza, implicată în Oltenia

O altă pepinieră de canabis din comuna Brădeşti (Dolj) a fost scoasă la lumină, în martie anul trecut, după ce acoperişul unei case a luat foc şi un localnic a sunat la 112. Pompierii care au stins incendiul au găsit, pe holuri şi în camere, 700 de ghivece cu plante, 1.056 de răsaduri şi 20 kg de muguri de canabis puşi la uscat.

Cum și-a urmărit un cumpărător român de canabis dealerul montându-i un GPS pe mașină. Ce plantație a descoperit
Pepiniera de canabis din comuna Brădeşti

În acea casă locuiau Alvarez Castilla şi Maria Del Mar Fernandez Jimenez, cetăţeni spanioli din Madrid. Cei doi soţi, care aveau 58 de ani, au declarat poliţiei că au venit în România din iulie 2018, aduşi de un concetăţean, Alberto Hernandez Pellejero din Zaragoza, care îi plătea cu 1.000 de euro pe lună, ca să îngrijească de „casa lui de la țară”. 

După ce a venit pandemia, Pellejero a început să cultive în acea casă canabis, iar ei aveau grijă de plante. Cei doi soţi au fost arestaţi la două zile după incident, în parcarea unui centru comercial din Piteşti, în timp ce încercau să plece din ţară.

În aprilie anul acesta, ei au fost condamnaţi definitiv la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare, o excepție în șirul de condamnări fără executare. 

Deşi au recunoscut totul şi nu aveau cazier, instanţa a considerat că faptele lor „prezintă un grad ridicat de pericol social, fiind de notorietate efectele deosebit de nocive asupra sănătății persoanelor care consumă astfel de substanțe, în general tinere și foarte tinere, precum și starea de dependență creată”.

Anul trecut, DIICOT a deschis un dosar penal pe numele lui Alberto Hernandez Pellejero. Nu e singurul implicat în afacerea cu droguri din Brădeşti: acel imobil îi aparţine, în acte, lui Manuel Prada Sarrat, iar în curtea casei a fost găsită o autoutilitară înmatriculată pe numele Pradas Collado Hipolito. Ambii sunt din Zaragoza. Presa din Spania scrie că Hipolito, un veteran al închisorilor devenit personaj notoriu, a fost arestat, astă-toamnă, pentru trafic de metamfetamină. 

* Numele martorei a fost schimbat.

VA URMA: Drumul canabisului ce vine din Spania, poco a poco, în trolere, printre haine şi dulciuri 

Foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecampf » De la ce a plecat totul
GSP.RO
Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghecampf » De la ce a plecat totul
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Playtech.ro
PROBLEME în cuplul regal! Decizia şoc luată de Regele Charles. Camillei nu i-a picat deloc bine
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
Viva.ro
Acum totul e clar! Ce s-a întâmplat cu Patrick Mouratoglou și soția, după divorțul Simonei Halep
Scandal răsunător în gimnastică: Amalia, o sportivă de 15 ani, ar fi amenințat că se sinucide din cauza abuzurilor de la antrenamente
Observatornews.ro
Scandal răsunător în gimnastică: Amalia, o sportivă de 15 ani, ar fi amenințat că se sinucide din cauza abuzurilor de la antrenamente
VIDEO | Avionul din care au căzut bucăți de metal, la scurt timp după decolare. A lăsat în urmă „jet de scântei”
Știrileprotv.ro
VIDEO | Avionul din care au căzut bucăți de metal, la scurt timp după decolare. A lăsat în urmă „jet de scântei”
Video şoc! Avem imaginile bătăii dintre Reghe şi Prodanca în plină stradă! Atenţie, filmare cu puternic impact emoţional! Exclusiv.
FANATIK.RO
Video şoc! Avem imaginile bătăii dintre Reghe şi Prodanca în plină stradă! Atenţie, filmare cu puternic impact emoţional! Exclusiv.
Video complet! Ce se întâmplă cu câteva secunde înainte de bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Abia apoi totul a escaladat în violenţă: "Ai filmat?"
Orangesport.ro
Video complet! Ce se întâmplă cu câteva secunde înainte de bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Abia apoi totul a escaladat în violenţă: "Ai filmat?"
Horoscop 25 septembrie 2022. Berbecii au la dispoziție o zi care aduce un dinamism special, care îi invită la modificarea condițiilor de trai
HOROSCOP
Horoscop 25 septembrie 2022. Berbecii au la dispoziție o zi care aduce un dinamism special, care îi invită la modificarea condițiilor de trai
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi
PUBLICITATE
Zenbook Pro 14 Duo OLED (UX8402): device-ul de care nu vei dori să te desprinzi