Cercetătorii atrag atenția că poluarea cu microplastic este acum atât de răspândită încât oamenii nu mai au cum să o evite.
„Nu ar fi trebuit să ajungă atât de jos în plămâni”
„Nu ne așteptam să găsim un număr atât de mare de microparticule în cea mai adângă parte a plămânilor, sau de mărimea aceea”, spune Laura Sadofsky, din Marea Britanie, unul dintre realizatorii studiului.
„Este surprinzător, căile aeriene sunt mai mici în partea inferioară a organului, iar particulele de mărimea aceasta nu ar fi trebuit să ajungă atât de jos, atât de adânc în plămâni”, explică Sadofsky pentru The Guardian.
În studiu au fost folosite probe de țesut de la 13 pacienți cu vârste între 32 și 77 de ani, supuși unor intervenții chirurgicale la plămâni.
Micropastic găsit în sânge și în placentele bebelușilor nenăscuți
În martie, cercetătorii au descuperit microparticule de plastic în sânge, dovedind în acest fel că particulele se pot deplasa prin organism, sfârșind în organe. Nu este cunoscut încă impactul pe care îl poate avea acest lucru asupra sănătății, dar oamenii de știință sunt îngrijorați că microplasticul poate distruge celulele umane.
Un alt studiu, făcut anul trecut în Brazilia, a găsit microplastic în plămânii unor persoane decedate, în 13 din 20 de cazuri. Cercetătorii au concluzionat atunci: „Efectele nocive aduse sănătății pot avea legătură cu aceste substanțe poluante din sistemul respirator”.
Microparticule de plastic au mai fost găsite și în placentele unor femei însărcinate, iar în cazul șobolanilor s-a dovedit că sunt transmise de la femelă, prin plămânii ei, la organele fetusului.
În urmă cu doi ani, cercetătorii de la Universitatea din Tasmania au descoperit 96 de fragmente din 14 tipuri diferite de plastic, mai mici de cinci milimetri, într-o bucată de gheață forată în 2009, din Antarctica. Descoperirea poate însemna că creveții, care se hrănesc cu alge din gheața din mare, sunt mai expuși la plastic decât s-ar fi crezut.