MENIU CAUTĂ
20 Aug. 2018 13:05 , de Daniel Ionașcu

Ministerul Muncii pregătește o lege prin care persoanele bolnave de SIDA și cancer vor primi indemnizație socială

Distribuie

Ministerul Muncii lucrează la o lege prin care persoanele bolnave de SIDA sau cancer vor putea primi indemnizație socială în cazul în care nu au cotizat cel puțin 15 ani la sistemul public de pensii. Libertatea a scris vineri că aceste persoane nu vor mai primi pensie de invaliditate conform noului proiect de lege a pensiilor.

”Nu taie nimeni banii persoanelor bolnave de cancer sau HIV/SIDA! Persoanele care primesc pensie de invaliditate și au minimum 15 ani vechime vor rămâne cu aceasta și după intrarea în vigoare a noului pachet de legi. Persoanele care primesc în prezent pensie de invaliditate și nu au minimum 15 ani vechime vor putea opta între pensia calculată pe baza contributivității și indemnizația socială.

Persoanele bolnave de cancer sau HIV/SIDA, care nu au lucrat minimum 15 ani și care nu vor fi deja pensionate la data intrării în vigoare a noului pachet de legi, vor primi indemnizație socială, care va fi mai mare decât actuala pensie minim garantată, pe care o primesc în prezent.

Reamintim că persoanele aflate în aceste categorii primesc și prestație pentru handicap, iar persoanele bolnave de HIV/SIDA primesc, în plus, și o normă de hrană”, arată Ministerul Muncii.

Elevii, studenții și ucenicii care au accident de muncă

Concomitent, ”elevii, ucenicii și studenții în practică, care au accident de muncă și boala profesionala și care nu au 15 ani de muncă, vor beneficia de o compensație, respectiv indemnizația social”, mai spune instituția.

Și aceștia își pierduseră dreptul la pensia de invaliditate, conform proiectului de lege a pensiilor.

Dublarea pensiilor

Proiectul de lege a pensiilor prevede dublarea cheltuielilor privind pensiile, până la 125 de miliarde de lei în anul 2021. Economiștii consideră că aceasta este însă o ”utopie” și că nu există surse de finanțare pentru implementarea acesteia.

Citește mai multe despre Cancer, indemnizatie, legea pensiilor, Ministerul Muncii și SIDA pe Libertatea.

Comentarii